דלג לתוכן
ד"ר ניזאר חוראני ד"ר ניזאר חוראני

שבץ מוחי: אלה התסמינים שחשוב להכיר

מה גורם לשבץ מוחי, אילו תסמינים יהוו אותות אזהרה, מה חשוב לעשות כאשר מופיעים הסימנים וכיצד ניתן לטפל? התשובות בכתבה שלפניכם

מאת: ד"ר ניזאר חוראני
תאריך פרסום: 02/02/2020
4 דקות קריאה
ד"ר ניזאר חוראני בשיתוף עם ד"ר ניזאר חוראני i מנהל היחידה לשבץ מוחי בבית החולים פוריה

שבץ מוחי  הוא מצב חירום רפואי שבמהלכו נפגעת אספקת הדם לרקמת המוח. ללא טיפול מהיר, עלול השבץ לגרום לנזקים נוירולוגיים שונים, לעיתים אף בלתי הפיכים, כמו הפרעה בדיבור או שיתוק של הגפיים – עד כדי מוות. שבץ מוחי הוא גורם התמותה השלישי הנפוץ ביותר בעולם המערבי, אחרי סרטן ומחלות לב.

רופא בוחן צילום MRI של חולה שעבר שבץ
קרדיט: shutterstock, sfam_photo


קיימים שני גורמים לאירוע מוחי:

1. שבץ מוחי איסכימי
כ-85% ממקרי השבץ המוחי הם מסוג שבץ איסכימי, אשר נגרם כתוצאה מחסימת כלי הדם במוח בשל קריש דם. הקריש יכול להתפתח בעורק המוחי עצמו, או בשל תסחיף של קריש דם ממקום אחר בגוף, לרוב הלב. הסיבה הלבבית השכיחה ביותר לשבץ היא פרפור עליות. ללא טיפול, חולים אשר לוקים בפרפור עליות מצויים בסיכון גבוה ללקות בשבץ, פי חמש יותר בהשוואה לסיכוי ללקות באירוע מוחי בקרב האוכלוסייה הכללית. 


2. שבץ המורגי 
במצב זה הירידה באספקת הדם למוח נגרמת בשל קרע בכלי דם מוחי, אשר מוביל להצטברות דם ברקמת המוח ולהתפתחות סימנים נוירולוגיים שונים המעידים על שבץ. 



שבץ עלול להיגרם ממגוון גורמים, נשלטים ובלתי נשלטים:

גורמים נשלטים

1. יתר לחץ דם, שנחשב לגורם הסיכון העיקרי לשבץ מוחי

2. סוכרת

3. יתר שומנים בדם

4. עישון

5. השמנת יתר

6. אורח חיים יושבני ומחסור בפעילות גופנית

7. סטרס ולחץ נפשי

גורמים בלתי נשלטים

1. גיל - הסיכוי לשבץ עולה עם ההתבגרות

2. גנטיקה – קיום של גורמים תורשתיים שונים, כמו היסטוריה משפחתית של מחלות כלי דם או מחלות לב

איך ניתן לזהות שבץ מוחי, אילו תסמינים יעוררו חשד?

סימני השבץ מופיעים לרוב בצורה חדה וכוללים חולשה פתאומית ביד, ברגל או בשניהם יחד. החולשה תופיע לרוב באופן חד צדדי. בנוסף, עלול להופיע גם קושי בדיבור, לרבות קושי בהגיית מילים, גמגום, שכחת מילים ועוד. במקרים מסוימים ניתן יהיה להבחין בהתעקמות של זווית הפה. תסמינים נוספים שיכולים להעיד על שבץ הם כפל ראייה פתאומי, סחרחורת וחוסר שיווי משקל, נימול בפלג הגוף העליון או התחתון, ואבדן הכרה פתאומי. כאמור, המשותף לכל התסמינים האופייניים לאירוע מוחי הוא הופעתם בצורה חדה ולא הדרגתית. 


אם הופיעו התסמינים כיצד יש לפעול?

עם הופעת התסמינים חשוב להתפנות באופן מידי לבית החולים באמצעות אמבולנס. על פי רישומי משרד הבריאות, 40% ממקרי השבץ מגיעים לבית החולים באמצעות רכב פרטי, דבר שעלול לסכן את החולה. חלון הזמן לטיפול בשבץ הוא קריטי: למעשה, בכל דקה בה החולה לא מקבל טיפול מתים כשני מיליון תאי מוח. על כן, במצבים בהם הופיעו תופעות חדות שעלולות להעיד על אירוע מוחי חשוב לספק את הטיפול הרפואי המהיר ביותר. פינוי באמצעות אמבולנס לחדר המיון יאפשר טיפול מידי ועל כן הוא חשוב במיוחד. 

איך מאבחנים שבץ מוחי?

עם ההגעה לבית החולים, צוות השבץ המוחי מחכה לחולה בחדר המיון לשם ביצוע של בדיקה קלינית והתרשמות מסימני הפגיעה הנוירולוגית של המטופל. לאחר מכן מתבצעת הדמיה מוחית מהירה באמצעות בדיקת  CTראש. מטרתה של בדיקת ההדמיה היא לאבחן מהו המקור לשבץ, לאתר את מיקום החסימה או אזור הדימום במוח ובהתאם לכך לתכנן את אסטרטגיית הטיפול. 


טיפול בשבץ איסכמי
ישנם שני אמצעי טיפול דחופים בשבץ:

טיפול ממיס קרישים
Tissue Plasminogen Activator) TPA ) היא תרופה המשמשת לטיפול באירוע מוחי באמצעות המסה של קרישי הדם באופן מידי. התרופה ניתנת באמצעות עירוי תוך ורידי, תוך ניטור של לחץ הדם באופן הדוק. לאחר הטיפול המטופל מאושפז לשם מעקב אחר הסימנים הנוירולוגיים והערכה נוספת של הפגיעה המוחית. 

מידת הצלחת הטיפול תלויה במועד בו הוא ניתן מרגע התחלת התסמינים וכן גם בחומרת החסימה. החלון הטיפולי היעיל ביותר הוא עד ארבע וחצי שעות מרגע הופעת התסמינים. ככל שהחולה מקבל את הטיפול תוך זמן קצר יותר, אחוזי ההחלמה גבוהים יותר. אם טיפול זה ניתן מעבר לחלון הזמנים הטיפולי הסיכון לדימומים הולך ועולה. 

צנתור מוח 
צנתור מוחי ניתן לביצוע בקרב תת אוכלוסייה של מטופלים הסובלים מחסימה אשר ניתנת לפתיחה באמצעות צנתור (לרוב חסימות גדולות יותר). החלון הטיפולי לביצוע הצנתור הוא עד ל-24 שעות מרגע הופעת התסמינים הנוירולוגיים. הזמן האפשרי לטיפול בצנתור הרוחב בשנת 2018, עד אז עמד על שמונה שעות מתחילת הופעת התסמינים. ההחלטה על הרחבת חלון הזמנים הטיפולי נתמכה בשני מחקרים גדולים שהראו תועלת רבה בחולים שטופלו באמצעות צנתור מוחי כיממה לאחר הופעת התסמינים. עם זאת, גם בנוגע לטיפול זה יש לציין כי ביצוע הצנתור זמן קצר לאחר הופעת התסמינים מעלה משמעותית את סיכויי ההחלמה. 


כיצד מתבצע צנתור מוחי?

במהלך הפעולה מחדיר הרופא המנתח צנתר דרך עורק המפשעה, אל אבי העורקים ועורקי הצוואר ומשם אל המוח לשם שליפה של קריש הדם. חשוב לציין כי צנתור מוחי אינו מתבצע בכל המרכזים הרפואיים בישראל.


טיפול בשבץ המורגי
הטיפול בשבץ המורגי תלוי במקור הדימום, בהיקפו ובמיקום כלי הדם הקרוע במוח. במקרים מסוימים יתבצע ניתוח לעצירת הדימום ובאחרים הטיפול יכלול מעקב בלבד. 


מהו מהלך ההתאוששות אחרי שבץ מוחי?

לאחר הטיפול המידי, יתבצע טיפול מניעתי כדי לצמצם את הסיכוי לשבץ שניוני. הטיפול המניעתי כולל ביצוע של בדיקות שונות כדי לאתר את המקור לתסחיף, לרבות בדיקות של עורקי הצוואר, בדיקת אקו לב לשם הדגמת חללי הלב ושלילת תסחיף שמקורו בלב, בדיקות לאבחון פרפור עליות, בדיקות דם ועוד. במידה והמטופל סובל מיתר לחץ דם יינתן טיפול ללחץ דם גבוה, המלצה על הפסקת עישון ונטילת מדללי דם באופן קבוע. 


תהליך השיקום לאחר אירוע מוחי

שיקום מטופלים שלקו בשבץ מוחי יתבצע באמצעות פזיותרפיה אינטנסיבית, ריפוי בעיסוק, הערכה של קלינאית תקשורת והערכת דיאטנית. בחלק מהמקרים יהיה צורך בשיקום בבית חולים שיקומי כדי לקבל טיפול אינטנסיבי יותר. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מיקי הר-גיל
ד"ר מיקי הר-גיל נוירולוגיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר הר-גיל מקצועי מאוד, רגיש לסיטואציה, אמפתי ויסודי."
פרופ' ניר גלעדי
פרופ' ניר גלעדי נוירולוגיה
נוירולוג בכיר, מנהל המערך הנוירולוגי במרכז הרפואי תל-אביב
ד"ר ראובן אייכנבאום
ד"ר ראובן אייכנבאום נוירולוגיה
רופא מומחה בנוירולוגיה ושיקום
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר ניזאר חוראני

שאלות מתוך פורום אפילפסיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו