פירמידת המזון תחת ביקורת

פירמידת המזון תחת ביקורת
כתבה פרסומית כתבת חסות


מחקר שהתפרסם לאחרונה ב Journal of the American Dietetic
Association סוקר מדריכי תזונה מ 12 מדינות שונות. למרות ההבדלים
ביניהם, רוב ההמלצות לאכילה נכונה תואמות את "פירמידת המזון" של
ארה"ב. רוב המדינות מחלקות את המזונות לקבוצות באופן דומה. אלה כוללות:
דגניים, ירקות, פירות, בשר, חלב / מוצרי חלב שומנים וסוכרים.

על-פי מומחים בנושא, אחת הבעיות בחלוקה לקבוצות רחבות כאלה היא שלא
כל המזונות בקבוצה מסוימת שווים בערכם התזונתי. הביקורת על פירמידת
המזון של ארה"ב ושל מדינות אחרות מתרכזת בכמה נושאים:

בקבוצת הדגניים כלולים לחם, דגני בוקר, אורז ופסטה ללא הבדל בין
דגנים מלאים למוצרי מזון מזוקקים. ואכן, לחם לבן, שאינו מכיל סיבים
ופיטו-כימיקלים שונים, אינו שווה בערכו התזונתי (גם אם הוא זהה
בערכו הקלורי) ללחם מלא או לאורז חום.

הפירמידה מדברת על הפחתה בצריכת השומן, ומתעלמת מן העובדה שלא כל
השומנים שווים בערכם: שמנים חד-לא-רוויים (המצויים בשמן זית
ובאגוזים) ושמנים רב-לא-רוויים (המצויים בסויה, שמן חמניות ושמן
חריע וכן בדגים מסוג סלמון, מקרל וסרדינים) תורמים לבריאותנו, ויש
להרבות בהם על חשבון השומנים הרוויים (המצויים בשומן מן החי, כמו
שמנת, חמאה, גבינות שונות ובשר שמן) ושומני "טרנס" (שנמצאים
במרגרינה ובשמנים צמחיים אחרים שעברו הידרוגנציה), ושמזיקים
לבריאות.

גם לא כל הירקות שווים בערכם התזונתי: ירקות שורש, כמו תפוחי
אדמה ובטטות, מהווים "מזון בסיסי", ויש להתייחס אליהם כאל חלק
מצריכת הפחמימות. לעומתם "ירקות חיוניים", הכוללים ירקות ירוקי
עלים, עגבניות וברוקולי, יש לצרוך בנוסף.

בין הדיאטות המומלצות היום יש מקום נכבד ל"דיאטה הים-תיכונית",
המתבססת על אכילה מרובה של מזון מן הצומח, צריכה יומית של שמן זית
כמקור עיקרי לשומן, וכן יוגורט וגבינות. דגים, עוף, ביצים וממתקים
מומלצים פעם בשבוע, ובשר בקר - רק פעם בחודש.

Intelihealth.com/news
July 24, 2002

[27/07/2002]

הצטרפו לאינדקס הרופאים!