מתוק ובטוח
בני אדם נולדים עם העדפה ברורה לטעם מתוק, ויצרני המזון והמשקאות ברחבי העולם מספקים את המענה להעדפה הזו בדמותם של מוצרי מזון ומשקאות מתוקים. אלא שהטעם המתוק, כידוע לכולנו, מלווה בדרך כלל בערך קלורי.
2 דקות קריאה
בני אדם נולדים עם העדפה ברורה לטעם מתוק, ויצרני המזון והמשקאות ברחבי העולם מספקים את המענה להעדפה הזו בדמותם של מוצרי מזון ומשקאות מתוקים. אלא שהטעם המתוק, כידוע לכולנו, מלווה בדרך כלל בערך קלורי.
על מנת להקטין את תכולת הקלוריות של דברי מזון ומשקאות ממותקים, מוחלף הסוכר בתעשיית המזון בממתיקים מלאכותיים דלי קלוריות כגון אספרטיים, סוכרלוז, סכארין ואצסולפאם. אלה עוזרים לשלוט על צריכת הקלוריות, תוך כדי סיפוק הצורך האנושי למתוק.
למרות שחלק מהצרכנים והתקשורת חושבים כי ממתיקים אינם בטוחים, על פי מחקרים מדעיים רבים שביצעו רופאים ומדענים נחשבים במוסדות אקדמיים בכירים ברחבי העולם, שבדקו את בטיחות השימוש בממתיקים, טענות אלה הוכחו כבלתי נכונות .
אספרטיים הוא בדרך כלל הגורם העיקרי לדאגה הקשורה לבטיחות השימוש בממתיק מלאכותי, אך חשוב להדגיש, כי המוסדות האחראים לבריאות הציבור ובטיחותו בארצות הברית ובאירופה, בחנו מחדש טענות חוזרות ונשנות אלה וממשיכים לאשר שאספרטיים בטוח לשימוש.
בחודש אפריל 2007 פרסם ה – FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי את מסקנותיו מבדיקות אלה והצהיר כי : "ה - FDA לא מצא סיבה לשנות את ההחלטה הקודמת, האומרת שאספרטיים הוא ממתיק בטוח לשימוש כללי בתעשיית המזון".
האישור המחודש לבטיחות השימוש באספרטיים אינו מפתיע בהתחשב בניסויים הנרחבים ובבחינה המחודשת של הכללים לגבי ממתיקים בריכוז גבוה, המבוצעים לפני הוצאתם לשוק.
מחקרים מדעיים והערכה מחודשת בוצעו במשך שנים כדי לעמוד בדרישות רשויות הבריאות ולהוכיח את בטיחות המוצר, כולל בדיקת בטיחות השימוש על התפתחות העובר במהלך הריון. מחקרים אלו בוצעו באמצעות שימוש במנות הגדולות פי אלפים מזו שצורך הצרכן בפועל, כדי להבטיח את הבטיחות בצריכה במשך כל החיים. מחקרים אלה עוברים הערכות מחמירות של מוסדות הבריאות לפני שהאישור ניתן למוצר.
המחקר המקיף והמסקנות החד משמעיות לגבי ממתיקים מלאכותיים מבטיחים לציבור הצרכנים כי אפשר לשמור על הבריאות ועל הגזרה מבלי לוותר על הטעם המתוק ובצורה בטוחה.
הכותבת הינה בעלת תואר דוקטור לרפואה מאוניברסיטת נורטווסטרן, בשיקאגו אלינוי ארצות הברית וכן בעלת תואר ראשון ביוכימיה מאוניברסיטת ג'ורג'יה באטלנטה. כתבה ספר על תוספי מזון וממתיקים ומשמשת כמנהלת בחברת הייעוץ האמריקאית הייסטון. ד"ר בוצ'קו התארחה בכנס איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים בישראל. ומאמר זה מבוסס על הרצאה שנתנה ביום שלישי, 12 ביוני 2007 בכנס זה.
על מנת להקטין את תכולת הקלוריות של דברי מזון ומשקאות ממותקים, מוחלף הסוכר בתעשיית המזון בממתיקים מלאכותיים דלי קלוריות כגון אספרטיים, סוכרלוז, סכארין ואצסולפאם. אלה עוזרים לשלוט על צריכת הקלוריות, תוך כדי סיפוק הצורך האנושי למתוק.
למרות שחלק מהצרכנים והתקשורת חושבים כי ממתיקים אינם בטוחים, על פי מחקרים מדעיים רבים שביצעו רופאים ומדענים נחשבים במוסדות אקדמיים בכירים ברחבי העולם, שבדקו את בטיחות השימוש בממתיקים, טענות אלה הוכחו כבלתי נכונות .
אספרטיים הוא בדרך כלל הגורם העיקרי לדאגה הקשורה לבטיחות השימוש בממתיק מלאכותי, אך חשוב להדגיש, כי המוסדות האחראים לבריאות הציבור ובטיחותו בארצות הברית ובאירופה, בחנו מחדש טענות חוזרות ונשנות אלה וממשיכים לאשר שאספרטיים בטוח לשימוש.
בחודש אפריל 2007 פרסם ה – FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי את מסקנותיו מבדיקות אלה והצהיר כי : "ה - FDA לא מצא סיבה לשנות את ההחלטה הקודמת, האומרת שאספרטיים הוא ממתיק בטוח לשימוש כללי בתעשיית המזון".
האישור המחודש לבטיחות השימוש באספרטיים אינו מפתיע בהתחשב בניסויים הנרחבים ובבחינה המחודשת של הכללים לגבי ממתיקים בריכוז גבוה, המבוצעים לפני הוצאתם לשוק.
מחקרים מדעיים והערכה מחודשת בוצעו במשך שנים כדי לעמוד בדרישות רשויות הבריאות ולהוכיח את בטיחות המוצר, כולל בדיקת בטיחות השימוש על התפתחות העובר במהלך הריון. מחקרים אלו בוצעו באמצעות שימוש במנות הגדולות פי אלפים מזו שצורך הצרכן בפועל, כדי להבטיח את הבטיחות בצריכה במשך כל החיים. מחקרים אלה עוברים הערכות מחמירות של מוסדות הבריאות לפני שהאישור ניתן למוצר.
המחקר המקיף והמסקנות החד משמעיות לגבי ממתיקים מלאכותיים מבטיחים לציבור הצרכנים כי אפשר לשמור על הבריאות ועל הגזרה מבלי לוותר על הטעם המתוק ובצורה בטוחה.
הכותבת הינה בעלת תואר דוקטור לרפואה מאוניברסיטת נורטווסטרן, בשיקאגו אלינוי ארצות הברית וכן בעלת תואר ראשון ביוכימיה מאוניברסיטת ג'ורג'יה באטלנטה. כתבה ספר על תוספי מזון וממתיקים ומשמשת כמנהלת בחברת הייעוץ האמריקאית הייסטון. ד"ר בוצ'קו התארחה בכנס איגוד תעשיות המזון בהתאחדות התעשיינים בישראל. ומאמר זה מבוסס על הרצאה שנתנה ביום שלישי, 12 ביוני 2007 בכנס זה.
האם המאמר עניין אותך?
עלייה במשקל אחרי אוזמפיק: מה חשוב לדעת?
מאת: מערכת אינפומד
30/11/2025
אוזמפיק הפכה בשנים האחרונות לאחת התרופות המדוברות ביותר בעולם בזכות יעילותה בהפחתת משקל, אז למה חלק מהאנשים עולים ב...
לכתבה המלאה
אחרי החגים: כך תחזרו בקלות לארוחות מסודרות
מאת: מערכת אינפומד
21/10/2025
תקופת החגים הסתיימה והמקרר כבר לא עמוס בשאריות של אוכל. זה הזמן לארגן מחדש את הארוחות המשפחתיות, לחסוך זמן במטבח, ל...
לכתבה המלאה
מזמינים אושפיזין לסוכה? מסתבר שבריא יותר לאכול יחד
מאת: מערכת אינפומד
30/09/2025
מנהג האושפיזין של סוכות הוא לא רק מסורת של אירוח. מאז מגפת הקורונה אנו מבלים יותר בארוחות משפחתיות ומארחים קרובים, ...
לכתבה המלאה
10 סיבות לאכול רימון
מאת: מערכת אינפומד
09/09/2025
עשיר בנוגדי חמצון, מפחית לחץ דם, משפר את תפקוד הלב והמוח, ואפילו תורם לפוריות – מחקרים מצביעים על כך שהרימון הוא הר...
לכתבה המלאה
חלומות פז מתחילים בצלחת שלנו
מאת: מערכת אינפומד
05/08/2025
האם ידעתם/ן שמה שאוכלים במהלך היום, ובעיקר לפני השינה, יכול להשפיע לא רק על איכות השינה, אלא גם על סוג החלומות שלנו...
לכתבה המלאה
תפוח אחד ביום – כן, אבל מתי הזמן הכי טוב?
מאת: מערכת אינפומד
22/07/2025
הוא נחשב לפרי בריא במיוחד, אבל האם הזמן שבו אוכלים תפוח במהלך היום משנה משהו? מסתבר שכן! אז איך זה משפיע על העיכול,...
לכתבה המלאה
האם סוכר באמת ממכר כמו סיגריות, סמים ואלכוהול?
מאת: מערכת אינפומד
13/07/2025
כולנו אוהבים.ות להתענג על פינוק מתוק עם הקפה או אחרי הארוחה. אבל האם מדובר בחשק בלתי מזיק, או שסוכר יכול להיות ממכר...
לכתבה המלאה
מזון מעובד שיכול לעזור לך לרדת במשקל? כן, זה אפשרי
מאת: מערכת אינפומד
20/05/2025
הרזיה לא חייבת להיות מסע מייסר של בישולים והגבלות. תאמינו או לא, יש מזונות מעובדים שדווקא תומכים בירידה במשקל, אם ר...
לכתבה המלאה
כך חיידקי המעיים משפיעים על מצב הרוח שלנו
מאת: מערכת אינפומד
18/03/2025
מחקרים מצביעים על כך שבריאות המעי משפיעה ישירות על המוח ועל מצב הרוח שלנו. איך נוצר קשר בין תזונה, מיקרוביום המעי ו...
לכתבה המלאה
האם תמיד נעדיף פירות טריים על יבשים?
מאת: מערכת אינפומד
04/02/2025
קלוריות ותכולת סוכר הן לרוב הסיבות שבגללן יומלץ לבחור בפירות טריים. איזה עוד יתרונות יש לפירות טריים שאין ליבשים ול...
לכתבה המלאה