תזונה נכונה - האם אתם יודעים מה בריא לכם?
בשנים האחרונות זה כבר הפך למגיפה של ממש, תחת על עץ רענן צצים מחקרים ומומחים המזהירים אותנו שאסור או חובה עלינו לצרוך סוג זה או אחר של מזון.
איך הם עושים זאת?
3 דקות קריאה
בשנים האחרונות זה כבר הפך למגיפה של ממש, תחת על עץ רענן צצים מחקרים ומומחים המזהירים אותנו שאסור או חובה עלינו לצרוך סוג זה או אחר של מזון.
איך הם עושים זאת? בודקים את הקלוריות, השומנים, החלבונים, המדד הגליקמי, אנטי-אוקסידנטים, אנטי-דלקתיים, גלוטן, ויטמינים, מינרלים ועוד כמה נתונים כיד הדימיון הטובה עליהם, מכניסים הכל לאיזו משוואה מסובכת שבסופה יוצא פסק הדין: בריא או לא בריא.
וכך אנו למדים שבטטה זה בריא, כרוב זה מאוד בריא, פלפל זה בסדר, לחם לבן זה לא כל כך בריא ושומן מן החי זה ממש אסון. לעיתים נדמה כי ככל שהאוכל יותר אקזוטי ונדיר (יוגורט עיזים, לחם משיפון מלא, אגוז ברזילאי, נבטים, מיץ חיטה, זרעי פשתה) הוא יותר בריא ואילו המאכלים שליוו אותנו מזה זמן רב (לחם, אורז לבן, בשר, עוף, סוכר, מלח) מוקעים כמזיקים.
במאמר זה אנסה לענות על מעט מהשאלות המטרידות, האם יש מזונות שעל האדם להימנע מלצרוך אותם? האם יש כאלו שחובה עליו לצרוך? ובקיצור, איזו דיאטה צריך לבחור לו האדם?
ראשית, יש להבין כי בני האדם שונים אחד מהשני. לחלקנו כף סחוג על הבוקר זה תענוג, לחלקנו זה כאבים נוראיים וקיב כיבה. יש כאלו הרגילים למוצרי חלב ונהנים מהם ויש כאלו שנתקפים שלשול וכאב בטן ולכן כל ההצהרות בנוסח של "מחקר הוכיח כי יין בריא", או "סויה לא בריא" לוקות בשטחיות.
גם כשפונים למומחים נתקלים במצב מאוד מתסכל. לא משנה מאיזו בעיה אתם סובלים, אם החלטתם להתייעץ עם תזונאי, סביר שתקבלו את ההמלצה הבאה: להמעיט בצריכת קמח לבן, סוכר, מלח, בשר בקר ולהרבות בצריכת פירות, ירקות, אורז מלא. דיאטה זו כנראה עזרה לבן אדם או שניים ומאז החליטו שהיא מתאימה לכולם.
חלק מההמלצות מעוגנות לכאורה במחקרים אולם רובם הם מחקרים רטקוספקטיביים (מידע מנותח בדיעבד) מכיוון שאין כמעט אף מטופל שיהיה מוכן לאמץ תזונה שונה לאורך שנים רבות רק כדי לגלות אם היא מועילה או מזיקה. בנוסף גם כשהמחקרים אכן מצליחים להראות שמזון מסויים העלה לחץ דם ל-70% אחוז מהאוכלוסיה (פרמטר שרירותי ומאוד בעייתי כיוון שלא נלקחים כלל הסימפטומים אלא נבדק פרמטר אחד) אין שום סיבה להניח שהוא יפגע גם ב-30% הנותרים. ייתכן כי אותם 30% אינם מורעים ממזון זה או אפילו מפיקים ממנו תועלת ואם יפסיקו לצרוך מזון זה מצבם ידרדר.
הרי אם ניתן אוכל חריף לקבוצת נסיינים מערביים רובם יפתחו בעיות עיכול. האם נכון יהיה להסיק מכך שגם למי שרגיל לאכול חריף כדאי להפסיק? גם אם תזונה זו אינה גורמת לו לשום בעיה? שאלה נוספת: איפה צריך לערוך ניסוי שכזה? מן הסתם תוצאותיו יהיו שונות אם נערוך אותו בסקנדינביה או בהודו.
לאור כל אלה לא פלא שמסקנות המחקרים משתנות חדשות לבקרים, מחקר אחד סותר את משנהו ובכל ערימת הידע המגובבת הזו אין ולא טיפה אחת של שיטתיות, של הבנה כוללת של גוף האדם, צרכיו ובריאותו.
יתרה מכך, תזונה 'בריאה' לא רק שלא הופכת אותנו לבריאים יותר אלא אדרבא, עלולה לפגוע בנו. כיצד? ראשית היא מגבילה את האדם למספר מצומצם של מאכלים שהוגדרו כבריאים בשעה שהאדם הבריא מאופיין דווקא בכך שאינו מוגבל בתזונתו. יש לחם? הוא אוכל לחם. יש עוף? הוא אוכל עוף. יש דגים? הוא אוכל דגים. בריאותו של האדם היא שמאפשרת לו מרחב תמרון רב, הוא מסתגל במהרה לכל סוג מזון ומסוגל לברור מן המזונות את מה שהוא צריך. האדם המוגבל בתזונתו הוא החולה.
בנוסף התזונה ה'בריאה' כופה על האדם מאכלים שלאו דווקא מתאימים לו, רק בגלל שמאכלים אלו הוגדרו כבריאים על אף שכמו שהראנו, במקרים רבים מזונות מסויימים יכולים להיות בריאים לאדם אחד ומזיקים לאחר.
אז מה צריך לאכול?
אדם המעוניין להיות בריא לא צריך לכפות על עצמו דיאטה כלשהי אלא לאכול לפי רצונו החופשי, במרבית המקרים זהו גם האוכל שהוא צריך. כשם שהגוף משדר רעב אימתי שהוא מרגיש צורך במזון כך הוא גם משדר לנו מה הוא צריך.
כמובן שחשוב שהאוכל יהיה נקי, שטוף, עם כמות נמוכה ככל הניתן של רעלים, חומרי צבע למיניהם וכמובן עדיף אורגני אם אפשר. אולם משעה שהאוכל מזין ונקי אין עדיפות בצריכה של מזון אחד על פני חברו.
ומה במקרה שהגוף משדר לנו דחף שאנו יודעים שיכול להזיק לנו? כגון תשוקה חזקה למתוק שאינה יודעת שובע? האם יש להיכנע לדחף ולעלות במשקל? במקרה זה יש להבין כי תשוקה חזקה למתוק היא סימפטום של מחלה. רובנו אוהבים מתוק אבל אחרי כמות קטנה של מתוק אנו מרגישים תחושת שובע ואיננו מעוניינים לצרוך יותר. אדם שכל הזמן חש דחף לאכול מתוקים סובל ממחלה כלשהיא אשר התשוקה למתוק היא הסימפטום שלה. מניעת מתוק מאדם עם תשוקה למתוק אינה פותרת את הבעיה, תחושת אי-הנוחות ממשיכה ללוות אותו ואף מתעצמת והמצוקה מתבטאת הרבה פעמים בבעיות פיזיות ונפשיות אחרות.
באם הבעיה מטרידה מומלץ לשקול טיפול הומאופתי במהלכו אנו מחפשים את שורש הבעיה, מבררים מתי היא התחילה, מהם מאפייניה והאם קיימים סימפטומים נוספים (פיזיים או נפשיים), מהו אופי המטופל ואורח חייו ולפי כל אלה מתאימים לו תרופה הומאופתית.
איך הם עושים זאת? בודקים את הקלוריות, השומנים, החלבונים, המדד הגליקמי, אנטי-אוקסידנטים, אנטי-דלקתיים, גלוטן, ויטמינים, מינרלים ועוד כמה נתונים כיד הדימיון הטובה עליהם, מכניסים הכל לאיזו משוואה מסובכת שבסופה יוצא פסק הדין: בריא או לא בריא.
וכך אנו למדים שבטטה זה בריא, כרוב זה מאוד בריא, פלפל זה בסדר, לחם לבן זה לא כל כך בריא ושומן מן החי זה ממש אסון. לעיתים נדמה כי ככל שהאוכל יותר אקזוטי ונדיר (יוגורט עיזים, לחם משיפון מלא, אגוז ברזילאי, נבטים, מיץ חיטה, זרעי פשתה) הוא יותר בריא ואילו המאכלים שליוו אותנו מזה זמן רב (לחם, אורז לבן, בשר, עוף, סוכר, מלח) מוקעים כמזיקים.
במאמר זה אנסה לענות על מעט מהשאלות המטרידות, האם יש מזונות שעל האדם להימנע מלצרוך אותם? האם יש כאלו שחובה עליו לצרוך? ובקיצור, איזו דיאטה צריך לבחור לו האדם?
ראשית, יש להבין כי בני האדם שונים אחד מהשני. לחלקנו כף סחוג על הבוקר זה תענוג, לחלקנו זה כאבים נוראיים וקיב כיבה. יש כאלו הרגילים למוצרי חלב ונהנים מהם ויש כאלו שנתקפים שלשול וכאב בטן ולכן כל ההצהרות בנוסח של "מחקר הוכיח כי יין בריא", או "סויה לא בריא" לוקות בשטחיות.
גם כשפונים למומחים נתקלים במצב מאוד מתסכל. לא משנה מאיזו בעיה אתם סובלים, אם החלטתם להתייעץ עם תזונאי, סביר שתקבלו את ההמלצה הבאה: להמעיט בצריכת קמח לבן, סוכר, מלח, בשר בקר ולהרבות בצריכת פירות, ירקות, אורז מלא. דיאטה זו כנראה עזרה לבן אדם או שניים ומאז החליטו שהיא מתאימה לכולם.
חלק מההמלצות מעוגנות לכאורה במחקרים אולם רובם הם מחקרים רטקוספקטיביים (מידע מנותח בדיעבד) מכיוון שאין כמעט אף מטופל שיהיה מוכן לאמץ תזונה שונה לאורך שנים רבות רק כדי לגלות אם היא מועילה או מזיקה. בנוסף גם כשהמחקרים אכן מצליחים להראות שמזון מסויים העלה לחץ דם ל-70% אחוז מהאוכלוסיה (פרמטר שרירותי ומאוד בעייתי כיוון שלא נלקחים כלל הסימפטומים אלא נבדק פרמטר אחד) אין שום סיבה להניח שהוא יפגע גם ב-30% הנותרים. ייתכן כי אותם 30% אינם מורעים ממזון זה או אפילו מפיקים ממנו תועלת ואם יפסיקו לצרוך מזון זה מצבם ידרדר.
הרי אם ניתן אוכל חריף לקבוצת נסיינים מערביים רובם יפתחו בעיות עיכול. האם נכון יהיה להסיק מכך שגם למי שרגיל לאכול חריף כדאי להפסיק? גם אם תזונה זו אינה גורמת לו לשום בעיה? שאלה נוספת: איפה צריך לערוך ניסוי שכזה? מן הסתם תוצאותיו יהיו שונות אם נערוך אותו בסקנדינביה או בהודו.
לאור כל אלה לא פלא שמסקנות המחקרים משתנות חדשות לבקרים, מחקר אחד סותר את משנהו ובכל ערימת הידע המגובבת הזו אין ולא טיפה אחת של שיטתיות, של הבנה כוללת של גוף האדם, צרכיו ובריאותו.
יתרה מכך, תזונה 'בריאה' לא רק שלא הופכת אותנו לבריאים יותר אלא אדרבא, עלולה לפגוע בנו. כיצד? ראשית היא מגבילה את האדם למספר מצומצם של מאכלים שהוגדרו כבריאים בשעה שהאדם הבריא מאופיין דווקא בכך שאינו מוגבל בתזונתו. יש לחם? הוא אוכל לחם. יש עוף? הוא אוכל עוף. יש דגים? הוא אוכל דגים. בריאותו של האדם היא שמאפשרת לו מרחב תמרון רב, הוא מסתגל במהרה לכל סוג מזון ומסוגל לברור מן המזונות את מה שהוא צריך. האדם המוגבל בתזונתו הוא החולה.
בנוסף התזונה ה'בריאה' כופה על האדם מאכלים שלאו דווקא מתאימים לו, רק בגלל שמאכלים אלו הוגדרו כבריאים על אף שכמו שהראנו, במקרים רבים מזונות מסויימים יכולים להיות בריאים לאדם אחד ומזיקים לאחר.
אז מה צריך לאכול?
אדם המעוניין להיות בריא לא צריך לכפות על עצמו דיאטה כלשהי אלא לאכול לפי רצונו החופשי, במרבית המקרים זהו גם האוכל שהוא צריך. כשם שהגוף משדר רעב אימתי שהוא מרגיש צורך במזון כך הוא גם משדר לנו מה הוא צריך.
כמובן שחשוב שהאוכל יהיה נקי, שטוף, עם כמות נמוכה ככל הניתן של רעלים, חומרי צבע למיניהם וכמובן עדיף אורגני אם אפשר. אולם משעה שהאוכל מזין ונקי אין עדיפות בצריכה של מזון אחד על פני חברו.
ומה במקרה שהגוף משדר לנו דחף שאנו יודעים שיכול להזיק לנו? כגון תשוקה חזקה למתוק שאינה יודעת שובע? האם יש להיכנע לדחף ולעלות במשקל? במקרה זה יש להבין כי תשוקה חזקה למתוק היא סימפטום של מחלה. רובנו אוהבים מתוק אבל אחרי כמות קטנה של מתוק אנו מרגישים תחושת שובע ואיננו מעוניינים לצרוך יותר. אדם שכל הזמן חש דחף לאכול מתוקים סובל ממחלה כלשהיא אשר התשוקה למתוק היא הסימפטום שלה. מניעת מתוק מאדם עם תשוקה למתוק אינה פותרת את הבעיה, תחושת אי-הנוחות ממשיכה ללוות אותו ואף מתעצמת והמצוקה מתבטאת הרבה פעמים בבעיות פיזיות ונפשיות אחרות.
באם הבעיה מטרידה מומלץ לשקול טיפול הומאופתי במהלכו אנו מחפשים את שורש הבעיה, מבררים מתי היא התחילה, מהם מאפייניה והאם קיימים סימפטומים נוספים (פיזיים או נפשיים), מהו אופי המטופל ואורח חייו ולפי כל אלה מתאימים לו תרופה הומאופתית.
האם המאמר עניין אותך?
דיאטה קטוגנית – כך תעשו את זה נכון
מאת: מערכת אינפומד
09/07/2024
רוצים/ות לעשות דיאטה קטוגנית? לפני שמתחילים לקצץ בפחמימות ולפנטז על ירידה דרמטית במשקל, כדאי לדעת שתזונה קטוגנית על...
לכתבה המלאה
ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד
02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה
אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד
06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד
25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה
אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה
דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד
12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה
זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד
16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה
לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד
04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה
האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד
27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה