הגלולה שתאפשר לרגישים לצרוך גלוטן
חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון מדווחים כי הם נמצאים בשלבים מתקדמים של פיתוח גלולה אשר תאפשר לרגישים לגלוטן, כולל חולי צליאק, לאכול מוצרי מזון המכילים חלבון גלוטן.
על ההתקדמות החדשנית בכתבה המלאה
2 דקות קריאה
חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון מדווחים כי הם נמצאים בשלבים מתקדמים של פיתוח גלולה אשר תאפשר לרגישים לגלוטן, כולל חולי צליאק, לאכול מוצרי מזון המכילים חלבון גלוטן.
גלוטן הוא חלבון המצוי בחיטה, שעורה, שיפון שיבולת שועל וכוסמין. לדברי החוקרים, בדומה לרגישים ללקטוז, הנוטלים גלולה המסייעת להם לעכל מוצרי חלב, כך הגלולה החדשה תסייע בעיכול גלוטן. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Journal of the American Chemical Society.
לרגישות לגלוטן דרגות חומרה שונות - החל מרגישות קלה, הגורמת לפריחה בעור, נפיחות בבטן, הפרעות עיכול ושלשולים, אנמיה וחוסר ריכוז, ועד למצבים קשים, כמו במחלת הצליאק, בהם צריכת גלוטן עלולה לסכן את חיי החולה.
מחלת הצליאק (כרסת, בעברית) היא מחלה אוטואימונית המתפתחת עקב תגובה חיסונית של הגוף כנגד חלבון הגלוטן. תגובה חיסונית זו עלולה לגרום לנזקים קשים לרירית המעי הדק ולהפרעות בספיגת המזון. אדם אחד מכל 1000 איש סובל מהמחלה, אשר במקרים רבים עוברת בתורשה מההורים לילדיהם.
לדברי החוקרים, החשיפה של רגישים לגלוטן לחלבון עצמו גורמת להתלקחות דלקתית במעי. אנזימים שונים מפרקים את הגלוטן ליחידות חלבוניות קטנות יותר (פפטידים). עבור רוב בני האדם, פפטידים אלו אינם מזיקים, אולם עבור הרגישים לגלוטן פפטידים אלו מעוררים דלקת אוטואימונית הגורמת לכאבי בטן עזים. כיום, אין פתרון תרופתי וחולי צליאק ויתר הרגישים לגלוטן נדרשים להתבסס על תפריט תזונתי נטול גלוטן.
החוקרים מדגישים כי לו היו האנזימים ממשיכים לפרק את פפטידי הגלוטן לרכיבים קטנים יותר הניתנים לספיגה, היו חולי צליאק מסוגלים לצרוך מזונות המכילים גלוטן. לצורך כך, הנדסו החוקרים בתנאי מעבדה אנזים ייחודי אותו הם מכנים KumaMax, אשר בכוחו לפרק את הגלוטן ליחידות זעירות אשר יאפשרו לגוף לספוג אותן.
הניסויים הראשונים עם האנזים החדש מצביעים על פירוק של מעל 95% מפפטידי הגלוטן, אותם חלבונים הגורמים לתופעות של רגישות לגלוטן ולצליאק. החוקרים מציינים כי הניסויים נערכו גם בתנאים המדמים את התנאים הכימיים של מערכת העיכול, מה שמבטיח יעילות של האנזים גם בדרגות החומציות הגבוהות ביותר המאפיינות את מערכת העיכול.
לסיכום, אומרים החוקרים, עמידות האנזים לדרגות חומציות אלו תאפשר לפתח ממנו גלולה שניתן יהיה לבלוע לפני צריכת מזונות מכילי גלוטן, האנזים יגיע לדרכי העיכול וימנע את היווצרות התגובה המסוכנת.מאת: רועי שני, מערכת אינפומד
גלוטן הוא חלבון המצוי בחיטה, שעורה, שיפון שיבולת שועל וכוסמין. לדברי החוקרים, בדומה לרגישים ללקטוז, הנוטלים גלולה המסייעת להם לעכל מוצרי חלב, כך הגלולה החדשה תסייע בעיכול גלוטן. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Journal of the American Chemical Society.
לרגישות לגלוטן דרגות חומרה שונות - החל מרגישות קלה, הגורמת לפריחה בעור, נפיחות בבטן, הפרעות עיכול ושלשולים, אנמיה וחוסר ריכוז, ועד למצבים קשים, כמו במחלת הצליאק, בהם צריכת גלוטן עלולה לסכן את חיי החולה.
מחלת הצליאק (כרסת, בעברית) היא מחלה אוטואימונית המתפתחת עקב תגובה חיסונית של הגוף כנגד חלבון הגלוטן. תגובה חיסונית זו עלולה לגרום לנזקים קשים לרירית המעי הדק ולהפרעות בספיגת המזון. אדם אחד מכל 1000 איש סובל מהמחלה, אשר במקרים רבים עוברת בתורשה מההורים לילדיהם.
לדברי החוקרים, החשיפה של רגישים לגלוטן לחלבון עצמו גורמת להתלקחות דלקתית במעי. אנזימים שונים מפרקים את הגלוטן ליחידות חלבוניות קטנות יותר (פפטידים). עבור רוב בני האדם, פפטידים אלו אינם מזיקים, אולם עבור הרגישים לגלוטן פפטידים אלו מעוררים דלקת אוטואימונית הגורמת לכאבי בטן עזים. כיום, אין פתרון תרופתי וחולי צליאק ויתר הרגישים לגלוטן נדרשים להתבסס על תפריט תזונתי נטול גלוטן.
החוקרים מדגישים כי לו היו האנזימים ממשיכים לפרק את פפטידי הגלוטן לרכיבים קטנים יותר הניתנים לספיגה, היו חולי צליאק מסוגלים לצרוך מזונות המכילים גלוטן. לצורך כך, הנדסו החוקרים בתנאי מעבדה אנזים ייחודי אותו הם מכנים KumaMax, אשר בכוחו לפרק את הגלוטן ליחידות זעירות אשר יאפשרו לגוף לספוג אותן.
הניסויים הראשונים עם האנזים החדש מצביעים על פירוק של מעל 95% מפפטידי הגלוטן, אותם חלבונים הגורמים לתופעות של רגישות לגלוטן ולצליאק. החוקרים מציינים כי הניסויים נערכו גם בתנאים המדמים את התנאים הכימיים של מערכת העיכול, מה שמבטיח יעילות של האנזים גם בדרגות החומציות הגבוהות ביותר המאפיינות את מערכת העיכול.
לסיכום, אומרים החוקרים, עמידות האנזים לדרגות חומציות אלו תאפשר לפתח ממנו גלולה שניתן יהיה לבלוע לפני צריכת מזונות מכילי גלוטן, האנזים יגיע לדרכי העיכול וימנע את היווצרות התגובה המסוכנת.
האם המאמר עניין אותך?
דיאטה קטוגנית – כך תעשו את זה נכון
מאת: מערכת אינפומד
09/07/2024
רוצים/ות לעשות דיאטה קטוגנית? לפני שמתחילים לקצץ בפחמימות ולפנטז על ירידה דרמטית במשקל, כדאי לדעת שתזונה קטוגנית על...
לכתבה המלאה
ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד
02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה
אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד
06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד
25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה
אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה
דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד
12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה
זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד
16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה
לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד
04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה
האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד
27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה