דלג לתוכן

הגלולה שתאפשר לרגישים לצרוך גלוטן

חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון מדווחים כי הם נמצאים בשלבים מתקדמים של פיתוח גלולה אשר תאפשר לרגישים לגלוטן, כולל חולי צליאק, לאכול מוצרי מזון המכילים חלבון גלוטן.
על ההתקדמות החדשנית בכתבה המלאה

מאת: רועי שני, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 11/03/2013
2 דקות קריאה
חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון מדווחים כי הם נמצאים בשלבים מתקדמים של פיתוח גלולה אשר תאפשר לרגישים לגלוטן, כולל חולי צליאק, לאכול מוצרי מזון המכילים חלבון גלוטן.

גלוטן הוא חלבון המצוי בחיטה, שעורה, שיפון שיבולת שועל וכוסמין. לדברי החוקרים, בדומה לרגישים ללקטוז, הנוטלים גלולה המסייעת להם לעכל מוצרי חלב, כך הגלולה החדשה תסייע בעיכול גלוטן. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Journal of the American Chemical Society.

לרגישות לגלוטן דרגות חומרה שונות - החל מרגישות קלה, הגורמת לפריחה בעור, נפיחות בבטן, הפרעות עיכול ושלשולים, אנמיה וחוסר ריכוז, ועד למצבים קשים, כמו במחלת הצליאק, בהם צריכת גלוטן עלולה לסכן את חיי החולה.

מחלת הצליאק (כרסת, בעברית) היא מחלה אוטואימונית המתפתחת עקב תגובה חיסונית של הגוף כנגד חלבון הגלוטן. תגובה חיסונית זו עלולה לגרום לנזקים קשים לרירית המעי הדק ולהפרעות בספיגת המזון. אדם אחד מכל 1000 איש סובל מהמחלה, אשר במקרים רבים עוברת בתורשה מההורים לילדיהם.

לדברי החוקרים, החשיפה של רגישים לגלוטן לחלבון עצמו גורמת להתלקחות דלקתית במעי. אנזימים שונים מפרקים את הגלוטן ליחידות חלבוניות קטנות יותר (פפטידים). עבור רוב בני האדם, פפטידים אלו אינם מזיקים, אולם עבור הרגישים לגלוטן פפטידים אלו מעוררים דלקת אוטואימונית הגורמת לכאבי בטן עזים. כיום, אין פתרון תרופתי וחולי צליאק ויתר הרגישים לגלוטן נדרשים להתבסס על תפריט תזונתי נטול גלוטן.

החוקרים מדגישים כי לו היו האנזימים ממשיכים לפרק את פפטידי הגלוטן לרכיבים קטנים יותר הניתנים לספיגה, היו חולי צליאק מסוגלים לצרוך מזונות המכילים גלוטן. לצורך כך, הנדסו החוקרים בתנאי מעבדה אנזים ייחודי אותו הם מכנים KumaMax, אשר בכוחו לפרק את הגלוטן ליחידות זעירות אשר יאפשרו לגוף לספוג אותן.

הניסויים הראשונים עם האנזים החדש מצביעים על פירוק של מעל 95% מפפטידי הגלוטן, אותם חלבונים הגורמים לתופעות של רגישות לגלוטן ולצליאק. החוקרים מציינים כי הניסויים נערכו גם בתנאים המדמים את התנאים הכימיים של מערכת העיכול, מה שמבטיח יעילות של האנזים גם בדרגות החומציות הגבוהות ביותר המאפיינות את מערכת העיכול.

לסיכום, אומרים החוקרים, עמידות האנזים לדרגות חומציות אלו תאפשר לפתח ממנו גלולה שניתן יהיה לבלוע לפני צריכת מזונות מכילי גלוטן, האנזים יגיע לדרכי העיכול וימנע את היווצרות התגובה המסוכנת.
מאת: רועי שני, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר אילנה דריאל
ד"ר אילנה דריאל תזונה ודיאטה
מחלות דרכי העיכול, אלרגיה ורגישות למזון
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל תזונה ודיאטה
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו