משרד החקלאות אוסר על שימוש בחומרי הדברה
במסגרת פעילות משרד החקלאות ופיתוח הכפר לצמצום השימוש בתכשירי הדברה בכלל והוצאה מוחלטת של חומרים מה"דור הישן", יזם לאחרונה המשרד רביזיה, בסופה ייאסרו לשימוש רשימה של תכשירי הדברה. על המיזם, השלב בו אנו נמצאים והמשמעות של כל זה עבורנו
2 דקות קריאה
שר החקלאות, יאיר שמיר, מצהיר כי "משרד החקלאות מחויב לשמור על בריאות הציבור וימשיך לפעול לצמצם עד למינימום את השימוש בזרחנים אורגנים ודומיהם ולייצר מזון בריא, נקי ובטוח יותר לציבור".
הרביזיה בתחום חולקה לשני שלבים:
בשלב הראשון, המסתיים בימים אלה, צומצם השימוש בתכשירי הדברה המכילים זרחנים אורגניים, טריאזינים ופחממנים כלוריים בירקות ופירות והותר אך ורק לשימוש המוגדר "קריטי" בלבד, כדי לאפשר מציאת פתרונות הדברה הולמים למזיקים.
בשלב השני, שיסתיים בתחילת השנה הבאה (מרץ 2014), יאסר כליל השימוש בחומרים אלה. המדובר ב- 16 חומרים פעילים, המרכיבים 46 תכשירים מסחריים. עם איסור השימוש בהם, יבוטלו 285 שאריות מרביות שהיו מותרות עד למועד זה. הפעימה השנייה של התהליך כוללת עוד 9 חומרים פעילים הנמצאים ב- 29 תכשירים מסחריים של זרחנים אורגניים שעדיין מותרים לשימוש באירופה וישראל פועלת להוצאתם משימוש. פעימה זו תושלם במהלך השנה הבאה (2014).
עם איסור השימוש בהם, יבוטלו 120 שאריות מרביות נוספות שהיו מותרות עד למועד זה. ובכך יסתיים הליך הוצאת שורה ארוכה של תכשירים מה"דור הישן" משימוש בתוצרת צמחית.

במסגרת מדיניות הפחתת השימוש בחומרי הדברה, מעודד משרד החקלאות שימוש בחומרים "רכים", ידידותיים לאדם ולסביבה, ובטכניקות המאפשרות הדברה ביולוגית ושיטות ידידותיות לסביבה, שאינן עושות שימוש בחומרי הדברה, כדוגמת: שימוש בחרקים מועילים למלחמה בחרקים המזיקים, פיזור מלכודות ללכידה המונית של מזיקים, פיזור זבובים עקרים להדברת זבוב הפירות וזבוב הזית. בנוסף, המשרד אף תומך באמצעות מענקים מיוחדים בחקלאים העוברים להדברה ביולוגית.
חשוב לציין, כי גם כיום רוב מכריע של פירות וירקות עומד בתקנים מחמירים ביותר, מקבילים למדינות מערביות אחרות, כדוגמת אירופה. הממוצע השנתי בשנים האחרונות של חריגה בחומרי הדברה בירקות ופירות בישראל עומד על כ- 5% בלבד.
מנהלת תחום כימיה במשרד החקלאות, רינה אשכנזי: "בשנים האחרונות פועל משרד החקלאות להפחתת השימוש בחומרי הדברה בתוצרת הצמחית, והתווה זאת כיעד בתוכניות העבודה שלו. הרביזיה הזו הינה תוצאה של מדיניות זו. הכוונה היא לצמצם עד למינימום את השימוש בזרחנים אורגנים ודומיהם, ולייצר מזון בריא, נקי ובטוח יותר לציבור. בפרספקטיבה של אמצע התהליך ניתן לראות היענות גדולה ושיתוף פעולה מלא מצד החקלאים להחליף את החומרים "הישנים". אין זה מובן מאליו, אחרי עשרות שנים של עבודה".מאת: מערכת אינפומד
הרביזיה בתחום חולקה לשני שלבים:
בשלב הראשון, המסתיים בימים אלה, צומצם השימוש בתכשירי הדברה המכילים זרחנים אורגניים, טריאזינים ופחממנים כלוריים בירקות ופירות והותר אך ורק לשימוש המוגדר "קריטי" בלבד, כדי לאפשר מציאת פתרונות הדברה הולמים למזיקים.
בשלב השני, שיסתיים בתחילת השנה הבאה (מרץ 2014), יאסר כליל השימוש בחומרים אלה. המדובר ב- 16 חומרים פעילים, המרכיבים 46 תכשירים מסחריים. עם איסור השימוש בהם, יבוטלו 285 שאריות מרביות שהיו מותרות עד למועד זה. הפעימה השנייה של התהליך כוללת עוד 9 חומרים פעילים הנמצאים ב- 29 תכשירים מסחריים של זרחנים אורגניים שעדיין מותרים לשימוש באירופה וישראל פועלת להוצאתם משימוש. פעימה זו תושלם במהלך השנה הבאה (2014).
עם איסור השימוש בהם, יבוטלו 120 שאריות מרביות נוספות שהיו מותרות עד למועד זה. ובכך יסתיים הליך הוצאת שורה ארוכה של תכשירים מה"דור הישן" משימוש בתוצרת צמחית.
במסגרת מדיניות הפחתת השימוש בחומרי הדברה, מעודד משרד החקלאות שימוש בחומרים "רכים", ידידותיים לאדם ולסביבה, ובטכניקות המאפשרות הדברה ביולוגית ושיטות ידידותיות לסביבה, שאינן עושות שימוש בחומרי הדברה, כדוגמת: שימוש בחרקים מועילים למלחמה בחרקים המזיקים, פיזור מלכודות ללכידה המונית של מזיקים, פיזור זבובים עקרים להדברת זבוב הפירות וזבוב הזית. בנוסף, המשרד אף תומך באמצעות מענקים מיוחדים בחקלאים העוברים להדברה ביולוגית.
חשוב לציין, כי גם כיום רוב מכריע של פירות וירקות עומד בתקנים מחמירים ביותר, מקבילים למדינות מערביות אחרות, כדוגמת אירופה. הממוצע השנתי בשנים האחרונות של חריגה בחומרי הדברה בירקות ופירות בישראל עומד על כ- 5% בלבד.
מנהלת תחום כימיה במשרד החקלאות, רינה אשכנזי: "בשנים האחרונות פועל משרד החקלאות להפחתת השימוש בחומרי הדברה בתוצרת הצמחית, והתווה זאת כיעד בתוכניות העבודה שלו. הרביזיה הזו הינה תוצאה של מדיניות זו. הכוונה היא לצמצם עד למינימום את השימוש בזרחנים אורגנים ודומיהם, ולייצר מזון בריא, נקי ובטוח יותר לציבור. בפרספקטיבה של אמצע התהליך ניתן לראות היענות גדולה ושיתוף פעולה מלא מצד החקלאים להחליף את החומרים "הישנים". אין זה מובן מאליו, אחרי עשרות שנים של עבודה".
האם המאמר עניין אותך?
עלייה במשקל אחרי אוזמפיק: מה חשוב לדעת?
מאת: מערכת אינפומד
30/11/2025
אוזמפיק הפכה בשנים האחרונות לאחת התרופות המדוברות ביותר בעולם בזכות יעילותה בהפחתת משקל, אז למה חלק מהאנשים עולים ב...
לכתבה המלאה
אחרי החגים: כך תחזרו בקלות לארוחות מסודרות
מאת: מערכת אינפומד
21/10/2025
תקופת החגים הסתיימה והמקרר כבר לא עמוס בשאריות של אוכל. זה הזמן לארגן מחדש את הארוחות המשפחתיות, לחסוך זמן במטבח, ל...
לכתבה המלאה
מזמינים אושפיזין לסוכה? מסתבר שבריא יותר לאכול יחד
מאת: מערכת אינפומד
30/09/2025
מנהג האושפיזין של סוכות הוא לא רק מסורת של אירוח. מאז מגפת הקורונה אנו מבלים יותר בארוחות משפחתיות ומארחים קרובים, ...
לכתבה המלאה
10 סיבות לאכול רימון
מאת: מערכת אינפומד
09/09/2025
עשיר בנוגדי חמצון, מפחית לחץ דם, משפר את תפקוד הלב והמוח, ואפילו תורם לפוריות – מחקרים מצביעים על כך שהרימון הוא הר...
לכתבה המלאה
חלומות פז מתחילים בצלחת שלנו
מאת: מערכת אינפומד
05/08/2025
האם ידעתם/ן שמה שאוכלים במהלך היום, ובעיקר לפני השינה, יכול להשפיע לא רק על איכות השינה, אלא גם על סוג החלומות שלנו...
לכתבה המלאה
תפוח אחד ביום – כן, אבל מתי הזמן הכי טוב?
מאת: מערכת אינפומד
22/07/2025
הוא נחשב לפרי בריא במיוחד, אבל האם הזמן שבו אוכלים תפוח במהלך היום משנה משהו? מסתבר שכן! אז איך זה משפיע על העיכול,...
לכתבה המלאה
האם סוכר באמת ממכר כמו סיגריות, סמים ואלכוהול?
מאת: מערכת אינפומד
13/07/2025
כולנו אוהבים.ות להתענג על פינוק מתוק עם הקפה או אחרי הארוחה. אבל האם מדובר בחשק בלתי מזיק, או שסוכר יכול להיות ממכר...
לכתבה המלאה
מזון מעובד שיכול לעזור לך לרדת במשקל? כן, זה אפשרי
מאת: מערכת אינפומד
20/05/2025
הרזיה לא חייבת להיות מסע מייסר של בישולים והגבלות. תאמינו או לא, יש מזונות מעובדים שדווקא תומכים בירידה במשקל, אם ר...
לכתבה המלאה
כך חיידקי המעיים משפיעים על מצב הרוח שלנו
מאת: מערכת אינפומד
18/03/2025
מחקרים מצביעים על כך שבריאות המעי משפיעה ישירות על המוח ועל מצב הרוח שלנו. איך נוצר קשר בין תזונה, מיקרוביום המעי ו...
לכתבה המלאה
האם תמיד נעדיף פירות טריים על יבשים?
מאת: מערכת אינפומד
04/02/2025
קלוריות ותכולת סוכר הן לרוב הסיבות שבגללן יומלץ לבחור בפירות טריים. איזה עוד יתרונות יש לפירות טריים שאין ליבשים ול...
לכתבה המלאה