דלג לתוכן

מחלה אוטואימונית

מחלות אוטואימוניות , מחלות חיסון עצמי | Autoimmune Disease
המומחים של Infomed מסבירים:

מחלות אוטואימוניות הן קבוצת מחלות הקשורות למסגרת פעולתה של מערכת החיסון. מחלות אוטואימוניות מתהוות כאשר משתבש תפקוד מערכת החיסון. 

אחד מתפקידיה של המערכת החיסון הוא להגן על הגוף שלנו מפני פולשים זרים, כמו צבא שאחראי למניעת חדירת מסתננים או צבא אויב - להגן מפני מסתננים או פולשים חיצונים בשם פתוגנים (נגיפים, חיידקים, טפילים ומחוללי מחלות אחרות).

בנוסף, תפקיד המערכת החיסונית הוא להגן מפני מחוללי מחלות פנימיים,  המתעוררים מדי פעם בגופנו כמו "גיס חמישי" (מעין מרגלים השוהים בתוכנו), ולא כאלה שחדרו מבחוץ, למשל התפתחות של תא סרטני. אגב, תא סרטני הוא תא מיוחד, תא שמשתנה ומוכר על ידי מערכת החיסון כתא זר, כגוף זר, כפולש. אך במקרים רבים מערכת החיסון נכשלת בחיסולו, מה שמעיד על כך שמערכת זו אינה יעילה באופן מוחלט. (כיום מבוססים חלק מהטיפולים נגד הסרטן על "חיזוק" המערכת החיסונית בסילוק תאי הסרטן).

כאמור, תפקידה של מערכת החיסון הוא לחסל פולשים מבחוץ. לצורך מימוש תפקיד חיוני זה עליה להכיר ולזהות מי זר ומי "משלנו", "מכוחותינו". המונחים המשמשים לצורך זה, הם Self - עצמי ו-Non-self - מי שאינו עצמי. מערכת החיסון צריכה להיות מצוידת גם ביכולת אבחון בין מי שפולש מבחוץ לבין מי שנמצא בתוך גופנו.

ביסודה של המחלה האוטואימונית מצוי כישלון היכולת של מערכת החיסון לזהות מי הוא האויב מבחוץ ומי "משלנו". כתוצאה מכך תוקפת מערכת החיסון את הרקמות שלנו. היא יכולה לתקוף תא בודד, היא יכולה לתקוף מערכת, ואפילו לתקוף איבר שלם. זהו כישלונו של "הצבא" להגן מפני פולשים מבחוץ, אך יותר מכך, זהו כישלון בהתמודדות עם זיהוי אנשיו. 

מערכת החיסון מורכבת מזרוע נוגדנית וזרוע תאית. הנוגדנים שצורתם צורת האות Y מתבייתים על הפולש הזר במיפתח האות Y. מאידך, הזרוע התאית מורכבת מלימפוציטים - תאי מערכת החיסון - התוקפים בעצמם את הפולשים.

קיימות כ-80 מחלות אוטואימוניות מוגדרות ורבות אחרות ש"נחשדות" כבעלות רקע אוטואימוני. עם המחלות נמנות: זאבת אדמנתית מערכתית (SLE, lupus), דלקת מפרקים שיגרונית (Rheumatoid arthritis), סוכרת נעורים (Diabetes mellitus type 1), טרשת נפוצה (Multiple sclerosis). 

בחלק מהן, הנזק וההתקפה העצמית נגרמים על ידי נוגדנים עצמיים (Autoantibodies) ובחלק על ידי התאים (Autoimmunity cell mediated). מרבית המחלות האוטואימוניות שכיחות יותר בנשים מאשר בגברים ביחס של 2:1 ועד 10:1. הסיבה היא שמערכת החיסון חזקה יותר אצל נשים, וככל שהמערכת חזקה יותר ותוקפת את הגוף, כך הנזק כבד יותר. לעיתים אדם הסובל ממחלה אוטואימונית אחת יכול לסבול ממחלות אוטואימוניות נוספות בו זמנית.

  • מחלה אוטואימונית תסמינים

    מחלות אוטואימוניות מאופיינות בהתקפים חריפים המופרדים בתקופות של רגיעה בסימפטומים.

    במקרים רבים התסמינים הראשונים כוללים עייפות, כאבי שרירים וחום לא גבוה. לאחר מכן מתפתחים תסמינים יותר ספציפיים לרקמה או האיבר שנפגע.

    ההפרעה יכולה להשפיע על איבר יחיד או על מספר איברים או על סוגים שונים של רקמות. הרקמות המושפעות בדרך כלל כוללות כלי דם, רקמות חיבור, בלוטות הורמונליות, מפרקים, שרירים, תאי דם אדומים ועור.

המומחים שלנו לאלרגיה ואימונולוגיה וראומטולוגיה

ראומטולוגיה
ד"ר זיו פז מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית
קראו עליי עוד
ראומטולוגיה
ד"ר עודד שינברג מומחה לראומטולוגיה ולרפואה פנימית
קראו עליי עוד
ראומטולוגיה
פרופ' אורה שובמן
5.0
( 10 חוות דעת )
"פרופ' אורה שובמן מקצועית מאוד, מדהימה, יחס מסור ואכפתי, אין כמוהה! מבינה בכל תחום ועוזרת תמיד. קשובה ומבינה לעומק גם מקרים נדירים."
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא מחלה אוטואימונית

להזין את העור בחורף דרך הצלחת
להזין את העור בחורף דרך הצלחת
איילת מריה מיטש, מערכת אינפומד מאת: איילת מריה מיטש, מערכת אינפומד 27/01/2014

שומן מתקשר הרבה פעמים למשהו שיש להימנע ממנו כמה שאפשר. מסתבר שצריכת שומן נכונה יכולה להפוך אותנו לבריאים ויפים יותר... לכתבה המלאה

רשלנות רפואית: המדריך המלא
רשלנות רפואית: המדריך המלא
פרופ' צבי בנטואיץ מאת: פרופ' צבי בנטואיץ 10/03/2022
  • פרסומת

באילו שלבים במהלך הטיפול יכולה לבוא לידי ביטוי רשלנות רפואית, מהם שלבי הגשת התביעה ומה החשיבות של רופא/ה מומחה/ית ב... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום אטופיק דרמטיטיס מבוגרים וילדים

בניהול ד"ר רמית מעוז-סגל
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו