דלג לתוכן

בדיקת CT וסרטן המעי הגס

בדיקת CT הפכה לכלי מרכזי ומכריע בטיפול בחולים עם גידולים סרטניים. עם השימוש הגובר בבדיקה ומורכבותה הגבוהה, עולה חשיבותו של הרדיולוג. טכניקת הבדיקה הינה בעלת חשיבות שכן בדיקת CT באיכות ירודה, למשל בשל הזרקת כמות חומר ניגוד יודי תוך ורידי בלתי מספקת או בשל סריקה מוקדמת או מאוחרת של הכבד

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/03/2010 תאריך עדכון: 16/05/2021
4 דקות קריאה

סרטן המעי הגס

סרטן המעי הגס הוא המחלה הממאירה השנייה בשכיחותה בישראל. מדי שנה מתגלים בישראל קרוב ל- 3500 מקרים חדשים של סרטן המעי הגס ומספר החולים נמצא בעלייה מתמדת.

על פי נתונים שפירסמה האגודה למלחמה בסרטן בכנס שנערך במרץ 2010, מדי יום מתגלים תשעה חולים חדשים במחלה וארבעה מתים ממנה. המחלה פוגעת בגברים ובנשים במיוחד לאחר גיל חמישים, אך במקרים פחות שכיחים היא יכולה לפגוע גם באנשים צעירים יותר.

בדיקת CT וטיפול בסרטן המעי הגס

מכשיר CT מאפשר מספר שימושים בעת טיפול בסרטן המעי הגס:

הערכת חומרת המחלה לאחר אבחון ראשוני: אחרי שהגידול אובחן, עובר כל חולה סרטן בדיקת CT להערכת חומרת המחלה וזיהוי הגרורות (פיזור של תאי סרטן). בהתאם לפיענוח בדיקת CT אשר מבוצע ע"י רדיולוג, יחליטו האונקולוג והרופא המנתח על הטיפול המתאים: ניתוח, כימוטרפיה, הקרנות או שילוב שלהם.

הערכת תגובת החולה לטיפול: חולי סרטן המעי הגס עוברים טיפולים שונים וממושכים. במהלך הטיפולים, באופן שגרתי אחת למספר חודשים, מבוצעות בדיקות CT, בהן מתקבל מידע חשוב לגבי יעילות הטיפולים, האם הם מביאים לשיפור או שהמחלה מתקדמת.

בדיקת CT לפיכך, הפכה לכלי מרכזי ומכריע בטיפול במחלת סרטן המעי הגס. עם השימוש הגובר בבדיקה ומורכבותה הגבוהה, עולה חשיבותו של הרופא הרדיולוג. לטכניקת הבדיקה קיימת חשיבות רבה ובמידה והבדיקה מבוצעת באיכות ירודה, 

לדוגמא בשל הזרקת כמות חומר ניגודי יודי תוך ורידי בלתי מספקת או בשל סריקה של הכבד (איבר אשר אליו מתפשט הסרטן באופן שכיח) מוקדם או מאוחר מהנדרש, יתכן מצב בו גרורות לא יזוהו כלל או שגודלן לא יאובחן כראוי. בדיקות CT בפיקוח רדיולוג מבטיחות בחירה של הדרך הטובה ביותר לביצוע הבדיקה.

פיענוח בדיקת CT  של חולי סרטן הינו מורכב ודורש זמן ארוך ביותר. בדיקותאלו כוללות מספר רב של תמונות ובמקרים רבים לפני ניתוחים אונקולוגיים מורכבים קייימת אפשרות להכנת שחזורים דו ותלת מימדים אשר מעלים את דיוק הבדיקה. הכנת שחזורים מתקדמים ע"י רדיולוג מסייעת לכירורג בהחלטה על התאמת החולה לניתוח ולעיתים יכולה לשנות את הגישה הניתוחית.

בדיקה איכותית ופענוח מפורט ומקצועי הם קריטים לבריאות החולה. הידע הקליני של הרדיולוג, ניסיונו ואיכות הפענוח שהוא מספק, יאפשרו אבחון מדויק של המחלה והערכה נכונה של התגובה לטיפול האונקולגי. על הרדיולוג לזהות את הגרורות, במיוחד את הגרורות החדשות, למדוד את גורלן, וכן להשוות את ממצאי הבדיקה לבדיקה או בדיקות קודמות. על הרדיולוג להיות חשדן, להתמקד בפרטים ולהקדיש זמן מספק לפענוח.

חלק חשוב ממתן טיפול נכון הוא הבנת התגובה לטיפול ויעילותו. האם חולה מגיב טוב ומשתפר או שמא הטיפול איננו מספק ויש צורך להחליפו בטיפול אחר. רדיולוג לפיכך הוא חלק בלתי נפרד מהצוות הטיפולי ומוטלת עליו אחריות כבדה. עליו להבין את מצבו של החולה מתמונות הפענוח ובכך לסייע לכירורג ולאונקולוג לקבל את ההחלטה הנכונה.

בדיקת CTמניעה ואבחון סרטן המעי הגס

בדיקת CT היא בעלת תפקיד חשוב בשלב אבחון סרטן מעי הגס ומניעתו. באמצעות בדיקת קולנוסקופיה וירטואלית, CT קולנוסקופיה, יתכן זיהוי של הסרטן והפוליפים, אותם גידולים שפירים מהם מתפתחת המחלה. לעיתים הגידול הממאיר מזוהה לראשונה באמצעות בדיקת CT בטן שגרתית, אשר מבוצעת בשל סימפטומים וסימנים של המחלה כגון, ירידה במשקל, כאבי בטן, חוסר דם (אנמיה), דימום מפי הטבעת ועוד.

אבחון סרטן המעי הגס הינו חשוב מאוד, שכן הגידול מתפתח במרבית המקרים מגידולים שפירים קטנים (פוליפים) אשר ניתנים להסרה. השיטה הטובה ביותר לזיהוי פוליפים וגידולים סרטניים במעי הגס היא קולנוסקופיה שגרתית. מדובר בטכניקה פולשנית שמחייבת שימוש בחומרי הרדמה, והחדרה של קולנוסקופ ארוך דרך פי הטבעת. שיטה זו עלולה להיות מלווה בסיבוכים שונים.

טכניקה חדשה שפותחה בשנים האחרונות היא CT קולונוסקפיה או "קולונוסקפיה וירטואלית", ויתכן והיא תחליף בעתיד את הקולונוסקפיה השגרתית לגילוי פוליפים וגידולים שגודלם מעל ל 1 ס"מ, וזאת בדיוק של יותר מתשעים אחוז.

משך האבחון הוא מספר דקות בלבד, אחריו יכול הנבדק לחזור אל שגרת החיים הרגילה ללא כל מגבלה. הבדיקה מחייבת הכנה עם תרופות משלשלות ודיאטה מתאימה.

בבדיקה מוחדר אוויר למעי הגס בעדינות דרך פי הטבעת, באמצעות צינורית קצרה ודקה, אחר כך נסרק הנבדק הן בשכיבה על הגב והן על הבטן. בעת הסריקה מתקבלות יותר מ1000 תמונות אשר מועברות לעיבוד ופיענוח רדיולוג מומחה.

מאחר ומדובר בבדיקת סקר לאבחון מוקדם של סרטן, בדיקה המבוצעת רק מדי מספר שנים, ישנה חשיבות רבה מאוד שהבדיקה תהיה טובה. חשוב מאוד שהרדיולוג המפענח יהיה מקצועי ומנוסה בפענוח בדיקות כאלה. עדיף שהרדיולוג ינטר את הבדיקה בזמן ביצועה על מנת לוודא שאיכות הבדיקה היא הטובה ביותר. בבדיקות אשר מבוצעות בפיקוח רדיולוג ניתן במידת הצורך להזריק חומר ניגודי יודי או לבצע סריקות נוספות להדגמה מיטבית של המעי הגס.

במידה שנמצא פוליפ או שיש חשד לגוש סרטני, מופנה הנבדק לקולונסקופיה אנדוסקופית לאבחון נוסף ולהסרת הממצא. בבדיקת הקולונוסקפיה הוירטואלית נסרקת הבטן כולה ומתקבל מידע לגבי כל האיברים הפנימיים ולא רק לגבי המעי הגס. מאחר ובעת הבדיקה הקרינה היא מועטה (כשליש מהקרינה הניתנת בבדיקת CT אבחנתית רגילה), איכות הדמית האיברים הפנימיים למעט המעי הגס פחות מהרגיל. 

עם זאת, במחקרים מדעיים שונים נמצאו ב-23% מהנבדקים ממצאים בעלי חשיבות באיברים השונים כולל: סרטן הכליה, סרטן הריאה, סרטן בלוטות הלימפה, סרטן השחלות והרחם, אבנים בכליות, אבנים בכיס המרה, הגדלת הערמונית, שינויים ניוונים בעצמות ובעמוד השדרה ועוד.

בדיקת CT קולונוסקופיה מיועדת לאנשים בגיל 40 ויותר עם גורמי סיכון ובגיל 50 ויותר ללא גורמי סיכון לסרטן המעי הגס. כמו כן הבדיקה מיועדת לאנשים המתלוננים על שינוי פתאומי בהרגלי היציאות, אנמיה, דם בצואה וירידה במשקל. 

כמו כן מהווה הבדיקה פתרון לחולים עם גורמי סיכון שיאנם יכולים לבצע קולונסקפיה שגרתית, חולים שעברו הקרנות לאגן וחולים עם מעי מפותל וארוך במיוחד. ניתן להשלים את הערכת המעי הגס המרוחק במקרים של בדיקות קולונוסקפיות שגרתיות שכשלו או היו חלקיות ולא מספקות.


 
המאמר נכתב על ידי ד"ר אריק בלשר, מנהל יחידת הטומוגרפיה הממוחשבת במרכז הרפואי תל אביב ומנהל מכון הדימות של המרכז הרפואי רמת אביב

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
 מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia
מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia אונקולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו