בדרך למנגל: כל היתרונות הבריאותיים בבירה
היא מפחיתה כולסטרול ומגינה על הלב ואפילו עוזרת להימנע מסוכרת: לבירה יש שלל יתרונות בריאותיים - כשהיא נצרכת במידה. מה הכמות שנכונה לנו?
היא מפחיתה כולסטרול ומגינה על הלב ואפילו עוזרת להימנע מסוכרת: לבירה יש שלל יתרונות בריאותיים - כשהיא נצרכת במידה. מה הכמות שנכונה לנו?
על העובדה שארוחת ה"על האש" המסורתית של יום העצמאות עלולה לגרום לנו להשמין אין עוררין. האכילה בחברה בפארקים ובחצרות, פיתות לבנות חמות מהתנור, סלטים (חלקם מוכנים ורווי שומן ונתרן) - כל אלו גורמים לנו להשאיר את הדאגה לדיאטה בצד.
קראו עוד: מה בריא יותר: יין או בירה?
אם החלטתם הפעם לא ליפול למלכודת ההשמנה, יש לא מעט תחליפים שאפשר לנסות, החל מהכנת סלטים טריים במקום אלו המוכנים, העדפה של פיתות מחיטה מלאה במקום הלבנות, חזה עוף דל שומן במקום הנתחים השומניים וכרובית אפויה עם שמן זית במקום הצ'יפס.
אבל על רכיב המנגל אף אחד כנראה לא יסכים לוותר, ואילו בדרך כלל תצטרף גם הבירה. אל דאגה, אין לי שום כוונה למנוע מכם את התענוג ולהתריע בפניכם שהבירה פוגעת בבריאות וגורמת להשמנה, אלא להיפך. מחקרים רבים שבדקו השפעה של צריכת בירה ומשקאות אלכוהוליים מוכיחים כי צריכה מתונה ויומיומית של בירה יכולה לתרום לשמירה על תפקוד כלי הדם והלב, לחיזוק העצם ואף למוח.
בנוסף נמצא כי צריכה מתונה של בירה יכולה להפחית בכ-20% את הסיכויים לתמותה ותחלואה ממחלות לב, זאת בהשוואה להימנעות משתייה. הבירה כמשקה אלכוהולי מעלה את רמות הכולסטרול הטוב (HDL), שמגן על כלי דם ולב מפני טרשת עורקים ומפחיתה את קרישת הדם, שעלולה לגרום להתקפי לב ולאירועים מוחיים. כמו כן היא מסייעת לעלייה בפעילות נוגדי החמצון בדם, שמונעים את חמצון הכולסטרול הרע (LDL), ומפחיתה את דלקתיות כלי הדם.
כרס בירה: באמת יש דבר כזה?
ומה לגבי השמנה? מסתבר שגם שם הבירה יכולה לסייע. נמצא שנשים וגברים שצורכים בירה באופן מתון לא היו בעלי היקף מותניים גדול יותר, בהשוואה לכאלה שלא צורכים בירה כלל. בנוסף נמצא כי צריכה מתונה ומבוקרת של בירה היא בעלת השפעה מגינה של כ-30% בהפחתת הסיכון להתפתחות סוכרת בהשוואה להימנעות משתייה.
בירה. צריכה מתונה מפחיתה ב-20% את התמותה ממחלות לבאגב, המונח "כרס בירה" גורם לרבים להאמין כי היא מוצר משמין, אך מדובר במיתוס וותיק. העובדות על התווית אומרות אחרת: הערך הקלורי ל-100 מ"ל בירה נמוך בהרבה מזה של יין ודומה לזה של משקאות קלים שונים. מנת בירה (בקבוק- 330 מ"ל) מכילה כ-150 קלוריות בלבד, מה שאומר שאותה כרס מפורסמת כנראה נגרמת מהדברים שאנו אוכלים לצידה, כמו מטוגנים, חטיפים, פיצוחים וכדומה.
כיצד הבירה מגינה מפני המנגל?
בירה היא המשקה האלכוהולי הנצרך ביותר בעולם והמשקה השלישי הפופולרי, אחרי מים ותה. היא גם המשקה המותסס העתיק ביותר ויוצרה לראשונה במזרח התיכון, במסופוטמיה הקדומה (מצרים). בעבר הרחוק הבירה שימשה כמשקה בחגיגות דת למיניהן, כמתת לאלים, ובאירועי יוקרה ובפסטיבלים. כמו כן היה לה תפקיד חשוב ברפואה המסורתית הקדומה לטיפול בעצירות, חום, דלקות ובריפוי מחלות. תתפלאו לדעת כי הנשים המצריות אף השתמשו בבירה כמוצר קוסמטי לכל דבר וייחסו לו סגולות רפואיות לעור הפנים, זאת על מנת להותיר אותו צעיר ורענן.
הבירה מיוצרת מחומרי גלם טבעיים בלבד ומכילה מים, לתת דגן (שעורה, חיטה, סורגום), כשות ושמרים. כמו כן, כתוצאה מהליך ההכנה הטבעי שלה הבירה הינה משקה נקי מחיידקים ומזהמים ללא כל צורך בתוספת של חומרים משמרים.
חומרי הגלם של הבירה הינם מקור לרכיבים בעלי השפעות שונות על מערכות גוף. לתת הדגן שבבירה מכיל פחמימות, מינרלים שונים, מעט ויטמינים (בעיקר מקבוצת B) ונוגדי חמצון השומרים על כלי הדם והלב ומגינים מפני סרטן ובעיקר משומנים מחומצנים הנוצרים במזון, כמו הסטייק והקבב שנצלים על המנגל.
צמח הכשות מכיל פוליפנולים שתורמים להגנה על מערכות כלי הדם, המוח והעור, ופיטואסטרוגנים, שהם רכיבים צמחיים המשפיעים על המערכת ההורמונאלית הנשית, העור והעצם. מחקרים מראים כי צריכת בירה עקבית ומידתית מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן הכליה וההשערה המחקרית היא כי ההשפעה קשורה בפעילות הרכיבים הפוליפנולים אשר בכשות.
השמרים שמתסיסים את הלתת,יוצרים את האלכוהול, אשר משפיע גם הוא על מערכות שונות וחיוניות בגוף: כלי הדם, המוח, העצמות, הכליות ועוד. בנוסף מכילה הבירה גם מינרל חשוב ביותר, צורן, אשר משתתף בבנייה של החלק הקשיח של העצם ותורם לחיזוקה ולהפחתת הסיכון להתפתחות אוסטיאופורוזיס.
מה הכמות שבריא לנו לצרוך?
למרות כל היתרונות הבריאותיים בבירה, כמו כל דבר - צריך לצרוך אותה במידה. כמות גדולה מדי עלולה לגרום לנו לנזק בריאותי, כמובן. מהי צריכה מתונה? עד שתי מנות (כל מנה 330 מ"ל) ביום לגברים ועד מנה אחת ביום לנשים.
הכותבת היא דיאטנית קלינית ויועצת תזונה