לחיות עד גיל 100: סודות התזונה של האי היווני איקריה
האי היווני איקריה הוא אחד מחמשת המקומות בעולם בהם נמצא הריכוז הגבוה ביותר של אנשים מעל גיל 100. מה הסוד שלהם?
הכירו את "האזורים הכחולים", חמישה אזורים בעולם בהם גילו החוקרים את הריכוז הגבוה ביותר בעולם של אנשים בני 100. הם מפוזרים מקוסטה ריקה במרכז אמריקה, דרך קליפורניה בארצות הברית ומשם לים התיכון, בסרדיניה ואיקריה, ועד אוקינאווה ביפן.
הם שונים אך שותפים באורח חיים דומה: הם זזים וחיים חיים פעילים, לוקחים את הזמן לאט ולא נלחצים, שותפים במעגל חברתי החי באורח חיים בריא, משתתפים פעילים בקהילה ומחויבים למשפחה. והם אוהבים גם לאכול.
קראו עוד: עשיר יותר בסידן: 4 סיבות לעבור לחלב עיזים
המחקר מתמקד בתזונה שלהם ובסודות מאריכי החיים של המזון המסורתי אותו הם אוכלים. המשותף לתזונה באזורים שונים אלו אינו רב, אך הדגש הוא על תזונה מסורתית המבוססת על מזונות מקומיים.
גם לנו, בישראל, כדאי ללמוד משכננו רבי השנים על התזונה הים תיכונית ולנדוד לאי היווני איקריה, המכונה גם "האי בו שכחו איך למות", ולסרדיניה, בו על כל קשישה בת 100 תמצאו קשיש בן גילה, תופעה ייחודית בהחלט.
ממה מורכב התפריט האיקרי?
התפריט האיקרי המסורתי שם דגש על תפוחי אדמה, חלב עיזים, דבש, קטניות (במיוחד גרגרי חומוס, עדשים ולוביה), ירקות ירוקים, מעט פירות ודגים. כמו כן הם ניזונים ממזונות מאריכי חיים, כמו גבינת פטה עיזים, לימון ועשבי תבלין, ביניהם מרווה וקורנית, איתם הם מתבלים את התה היומי שלהם.
שכניהם בים התיכון באי סרדיניה שבאיטליה מסבירים את הסוד באוויר הצח של האי, אחרים ביין המקומי המשובח והשובבים שבהם טוענים שההתעלסות בכל יום ראשון אחראית לכך.
סודות התזונה עד גיל 100. תפריט מסורתיהחוקרים חושבים שהאחראי לכך הוא חיי הרועים שהם מנהלים. ומה אוכלים הרועים? חלב וגבינות עיזים וכבשים יחד עם לחם מחמצת ושעורה. הכול מלווה בהרבה ירקות כמו שומר ועגבניות, קטניות כמו חומוס ושעועית, שקדים, יין מקומי ותה.
קראו עוד: המדריך: כיצד מסייע חלב עיזים למערכת העיכול?
החוקרים מסכמים את עיקרי סודות התזונה הים תיכונית בהמלצות פשוטות המבוססות על מצרכים שאנו, הישראלים, מכירים, מוקירים ואוהבים:
1. הרבו באכילת מזון צמחי: כמו ירקות ופירות, בדגש על קטניות.
2. המעיטו באכילת בשר: אכלו מנות קטנות בתדירות של לא יותר מפעם בשבוע.
3. שתו אלכוהול במתינות: מנה עד שתיים (מנה = כוס יין או בקבוק בירה) ביום, עדיף עם הארוחה המרכזית.
4. חלב וגבינות עיזים וכבשים: שלבו חלב עיזים וגבינות עיזים וכבשים.
5. אל "תתפוצצו": הפסיקו לאכול כאשר הקיבה שלכם עדיין אינה מלאה עד תומה.
6. ארוחה קטנה: אכלו את הארוחה הקטנה ביותר של היום אחר הצהריים או בערב.
7. בצוותא: אכלו בחברתם של אנשים קרובים ואהובים.
מדוע דווקא חלב עיזים וכבשים?
כאמור, תושבי האיים מאריכי הימים נהנים מתפריט המכיל באופן יומיומי חלב עיזים, גבינות ויוגורט עיזים וכבשים. מה הסוד של המזונות הללו?
השערה אחת היא ההרכב הייחודי של השומן. הגבינות המקומיות, כמו פטה או פקורינו, אינן בהכרח דלות שומן, אך הרכב השומן שבהן ייחודי. במאמר שהתפרסם במגזין האירופי לתזונה קלינית נקבע כי לחלב עיזים וכבשים השפעות מטיבות על רמות הכולסטרול הרע וכי הם בעלי השפעה נוגדת דלקת. עוד נמצא כי הם עשירים בסידן. החוקרים ציינו כי תכונות אילו יכולות לתרום להפחתת הסיכון למחלות לב וסרטן ולתרום לבריאות העצם - כולם יסודות מאריכי חיים.
כיום אנו יודעים כי לחלב עיזים השפעות נוספות המטיבות עם פעילות מערכת העיכול. ההרכב הייחודי של שומן וחלבון בחלב זה מאפשר עיכול, פירוק וריקון יעיל יותר של רכיבי החלב במערכת העיכול. הדבר יכול להתאים לאנשים רגישים לחלב פרה וכן לקשישים, הנהנים מעיכול נוח וקל יותר.
חלק גדול מהחלב מעובד בתרבות האיים הללו ליוגורט עיזים טבעי. הדבר מאפשר להם לשמר את החלב כמזון בעל חיי מדף ארוכים, אך כנראה תורמת גם היא לחיים ארוכים.
הסתכלות מהעבר אל העתיד מאפשרת לנו לחזור לצרוך מוצרים מקומיים ים תיכוניים כמו קטניות, ירקות ועשבי תבלין יחד עם חלב עיזים, גבינות ויוגורטים המיוצרים מהם וליהנות מתזונה בריאה ומחיים ארוכים.
הכותבת היא דיאטנית, "משק צוריאל"