טרנד הביו פוד: כך תהנו מסגולות היין מבלי לשתות אותו
התמכרתם לטרנד הסופר-פוד? הגיע הזמן להכיר את הטרנד הבא: הביו-פוד, אשר פותח על ידי חברה ישראלית. מה זה בדיוק אומר, למי זה מתאים ומה הקשר ליין אדום? כל הפרטים
עשרות שנים השקיעו חוקרים בפענוח "הפרדוקס הצרפתי": כיצד ייתכן שתזונת הצרפתים מכילה כמויות גדולות כל כך של בשר אדום וגבינות שמנות, ולמרות זאת שכיחות מחלות הלב במדינה היא מהנמוכות בעולם. המסקנה אליה הגיעו החוקרים הייתה חד משמעית: העובדה שבצרפת מלווים כל ארוחה שכזו ביין אדום על בסיס יומיומי היא שמגנה עליהם מפני התחלואה.
אך בישראל, כמו במדינות מערביות נוספות, תרבות שתיית היין אינה מפותחת כמו בצרפת. המחירים היקרים, כמו גם העובדה שהיין מכיל אלכוהול וסוכר, גורמים לכך שמעטים שותים כוס יין אדום ביום. אם נודה על האמת, רובנו לא שותים כוס יין אפילו פעם בשבוע.
אין זה אומר שעלינו לוותר על אותן הגנות שמספק היין האדום. פיתוח ישראלי פורץ דרך של חברת הביוטכנולוגיה Bioharvest עומד לעשות מהפיכה בתחום. החברה פיתחה "קשיות" הממולאות באבקה שמכילה קומפלקס פוליפנולים, אותם חומרים פעילים שיש ביין אדום, המביאים להשפעה החיובית על הלב וכלי הדם.
פוליפנולים: החומר שמשפיע על בריאות הלב
"הפיתוח שלנו מתבסס על תאי ענבים אדומים, הנקראים VINIA", מסבירה ד"ר יוכי חגי, מנכ"לית ומייסדת החברה בשיתוף עם איש העסקים ד"ר זכי רכיב. "במשך שנים ניסו להבין כיצד מתרחש הפרדוקס הצרפתי ומהם המרכיבים ביין האדום שלהם השפעה מיטיבה כל כך על הלב וכלי הדם. עשרות מחקרים נעשו בנושא, ולבסוף הגיעו למסקנה שהדבר קורה הודות לפוליפנולים".
ד"ר חגי מדגישה כי ישנם יותר מ-100 סוגים שונים של פוליפנולים ביין אדום. הם עובדים בשיתוף פעולה, מה שיוצר את ההשפעה הבריאותית החיובית על הלב. "אנחנו מאוד מאמינים בטבע ובכך שמה, שקיים בטבע הוא הטוב ביותר. לכן, אם הטבע יצר קומפלקס של המון פוליפנולים - זה הדבר האופטימלי, וזה מה שביקשנו להשיג".
מכאן הגיע הרעיון לפתח מוצר שיכיל את כל המרכיבים הבריאים שביין, בלי אלכוהול ובלי סוכר. "הפיתוח הראשוני נעשה במכון וולקני אנחנו לקחנו את זה ופיתחנו מוצר מסחרי שבו אנחנו מגדלים תאי ענבים אדומים בנוזל. לבסוף אנחנו מייבשים ומקבלים אבקה עם כל הפוליפנולים והרזברטול שיש ביין אדום, בלי האלכוהול ובלי הקלוריות, כלומר בלי הדברים המזיקים - רק הבריאים".
יין אדום: בקרוב יהיה זמין בגרסת התוסףכדי להשיג זאת החליטו בבביוהרווסט לגדל את הענב כולו. "הטכנולוגיה שלנו מתבססת על הגידול ההידרופוני", מסבירה חגי. "הרעיון בגידול ההידרופוני הוא גידול צמחים ללא אדמה, על מים, כאשר את כל מרכיבי המזון מספקים למים. אנחנו לקחנו את הרעיון והרחבנו אותו, ואנחנו מגדלים רק את הענב האדום".
"יצרנו קטגוריה חדשה שנקראת ביופארמינג, בה אנחנו מייצרים ביו-פוד", מוסיפה ד"ר חגי. "הטכנולוגיה הזו עוזרת לנו לשלוט בתהליך. אין במוצר שלנו חומרים סינטטיים וזה לא מיצוי של הצמח. אנחנו פשוט לוקחים את הענבים, כמו שהם, ומייבשים אותם. כיוון שאין בגידול שכזה זיהומים, גם אין חומרים ריסוס".
איך ניתן לגדל ענב בלי סוכר? זה לא פוגע בטעם?
"אם מישהו יאכל את תאי הענבים הללו כמו שהם, הוא אכן יגלה שיש להם טעם של הענבים בלי סוכר", מאשרת ד"ר חגי. "כיוון שאנחנו מאמינים בטבע, ופועלים בדרך של ייבוש ולא של מיצוי, חשוב היה לנו לפתח ענב ללא הסוכר, כדי שלא נצטרך להעביר אותו תהליכים כימיים. הטכנולוגיה שלנו מעתיקה למעשה את הטבע. זה היופי שבדבר".
"כל מחזור גידול אורך כשלושה שבועות, כאשר בשדה מדובר בעונה שלמה", מוסיפה חגי. "בכל שלושה שבועות אנחנו קוצרים ומייבשים".
מה עושים עם האבקה?
"את האבקה אנחנו מתכוונים למכור בקשיות, כאשר כל אריזה תכיל 30 קשיות, אחת לכל יום. ניתן להוסיפה למים, יוגורט וכל מזון אחר או לצרוך באופן ישיר. בכל קשית יהיו 400 מ"ג של אבקה, שהם שווי ערך לאלף ענבים - כלומר, לבקבוק יין אדום. זו ההמלצה לצריכה היומית למבוגר. העלות תעמוד על כ-198 שקלים לחודש", מסבירה ד"ר חגי.
מתי המוצר יהיה על המדפים בארץ?
"המכירה בשלב הראשון תעשה דרך חברה, ובהמשך זה יהיה על המדפים", קובעת חגי.
מידע נוסף על המוצר ניתן למצוא bioharvest.com
האם אתם מתכננים לעשות דבר דומה עם פירות וירקות נוספים?
"בהחלט", אומרת ד"ר חגי. "עם רימונים וזיתים, למשל, שגם להם סגולות בריאותיות".
"זה לא ברמה התיאורטית", קובעת חגי. "אנחנו כבר הולכים לשם. את הטכנולוגיה שלנו אפשר ליישם על כל פרי או ירק, ולקבל אותו בצורה מרוכזת, זמינה לגוף".