מעודדת צריכת יין ושוקולד: הכל עד דיאטת הסטירפוד
דיאטת הסטירפוד סחפה את העולם בסערה ואף הוכתרה כדיאטה שגרמה לזמרת הבריטית אדל לעשות את המהפך הגדול. כיצד היא עובדת והאם אכן מדובר בשיטת תזונה מהפכנית שתאפשר לכם לאכול כאוות נפשכם?
בנוגע לדבר אחד אין ספק: דיאטת הסירטפוד זוכה ליחסי ציבור מצוינים. מצוידת בדפי פייסבוק פעילים במגוון שפות, בארסנל מלא ידוענים המתגאים בכך שירדו במשקל ואין-סוף אזכורים ברשת, מדובר בלא פחות מסנסציה בעולם התזונה.
הדיאטה שכבשה את העולם וכמו כן גם רבים מכוכבי הוליווד, עלתה לא מכבר לארץ הקודש. אך כמו בכל נושא, כך גם במקרה זה הישראלים סקפטיים. מחד, מדובר בהצלחה עולמית מסחררת שסחפה עשרות אלפים בכל העולם ולכאורה היא מגובה במחקרים והמלצות של אנשי מקצוע. מאידך, לא פשוט כל כך למצוא את אותם "מחקרים" ולפעמים נדמה שכל העניין יצא מפרופורציה וששיטת הסירטפוד אינה טובה מכל דיאטה אחרת הקיימת בשוק. אז מה נכון, למי להאמין והאם באמת מדובר בטרנד הבא בעולם התזונה? כל התשובות.
קראו עוד: הים תיכונית או האסייתית? אלו 5 הדיאטות הבריאות ביותר
"חלבון הפלא" שעומד בבסיס התזונה
תזונת הסירטפוד מבוססת על קבוצת חלבונים בשם "סירטואינים" (sirtuins). על פי מחקרים שפורסמו בשנה האחרונה, לחלבונים אלה (המחולקים לתת קבוצות, SIRT-1 עד SIRT-7) תפקידי מפתח בוויסות השעון הביולוגי, מיתון תהליכי דלקת, הזדקנות, מוות תאים, התנגדות למצבי עקה ויצירת ועיבוד אנרגיה בתאים. כמו כן, נמצא כי אלה גורמים לתא לנצל יותר חומצות שומן ופחות גלוקוז ולכן הוצעו כטיפול אופציונלי לסוכרת מסוג 2.
מאידך, התכונה המלהיבה ביותר של הסירטואינים הינה יכולתם להגביר את קצב חילוף החומרים של הגוף, וכך למעשה לגרום למצב של ירידה במשקל ללא הגבלת כמות המזון הנצרכת. לא זאת ועוד, נמצא גם כי הם אינם רק מעודדים ירידה באחוז השומן, אלא גם מסייעים בעליית מסת שריר התורמת לשריפת כמות גדולה יותר של קלוריות בזמן מנוחה.
למרות העובדה שהסירטואינים הינם חלבונים שמיוצרים באופן טבעי בגוף כתגובה לגירוי חיצוני, צריכת מזונות כמו, יין אדום, שוקולד מריר, קייל, פירות יער מסוגים שונים, קפה, תותים, סויה, תה ירוק, תפוחים, פטרוזיליה, פירות הדר, כורכום, דגים ושמן דגים, שמן זית, בצל וזיתים, עשויה להגביר את ייצור החלבונים האלה ועל ידי כך גם להביא לירידה במשקל.
דיאטת סירטפוד: חידוש אמיתי או מחזור של רעיון ישן?
התבנית הבסיסית לדיאטה היא צריכה של עד 1,000 קלוריות ב-3 עד 7 הימים הראשונים, ולאחר מכן היא מוגדלת לכ-1,500 קלוריות ליום. למעשה, ההגבלה הקלורית היא זו ש"מפעילה" את חלבוני הסירטואינים, שכן היא מחקה מצב של סטרס שגורם לגוף לצרוך יותר חומצות שומן ופחות גלוקוז.
במהלך הדיאטה יש לשלב שתיה של תה ירוק ושייקים ירוקים ולהקפיד על פעילות גופנית אירובית, לפחות 2-3 פעמים בשבוע למשך כחצי שעה. הירידה במשקל, עשויה להגיע עד ל-3.5 ק"ג בשבוע.
מאידך, למרות הפופולאריות של שיטת הסטירפוד, מומחים שנחשפו להמלצותיה מזהירים את הציבור שאין בכך באמת בשורה וכנראה שמוקדם מדי להעמיס את המקרר בשוקולד מריר ויין אדום.
הטענה הראשונה נגד הדיאטה נעוצה בעיגון המחקרי של השפעת הסירטואינים. למעשה המבדקים נעשו ביצורים נחותים כמו חיידקים ושמרים, וחלקם בוצעו בעכברים. למרות שנראה כי צריכה של סירטואינים (בעיקר SIRT-6) האריכה את תוחלת החיים של עכברים בצורה ניכרת, אין זה אומר שהשפעה דומה תיראה בבני אדם שלא בתנאי מעבדה.
הגבלה קלורית מחקה מצב סטרס, דבר הגורם לגוף לצרוך פחות גלוקוז ולרדת במשקל
הטענה השנייה גורסת כי העקרונות שהדיאטה פועלת על פיהם, כמו הגבלה קלורית בשילוב פעילות גופנית, הם עקרונות ותיקים שקיימים בכמעט כל דיאטה רווחת בשוק.
צריכה של 1000-1500 קלוריות ביום בשילוב הוצאה קלורית גדולה יותר, תביא בהכרח לירידה במשקל הנטו של הגוף, אך היא אינה מבטיחה את צמצום רקמת השומן. במצבי עקה הגוף מפרק את מאגרי הגליקוגן בשרירים ובכבד, הופך אותם לגלוקוז ומשחרר אותם לדם. כל גרם של גליקוגן שמתפרק מלווה באיבוד של 2.7 גרם של מים, כך שעיקר הירידה בשבוע הראשון (בו מתבצעת ההקפדה הקלורית) מקורו באיבוד נוזלים.
קראו עוד: דיאטת ה-DNA הכירו את השיטה החדשה בעולם התזונה
שלישית המאכלים שהוכתרו כבריאים בתזונה זו, לרבות מאכלים "שנויים במחלוקת" כמו שוקולד מריר, הוגדרו כך כבר לפני שנים במסגרת שיטות אחרות. למעשה, הם מהווים כבר מאות שנים מרכיב בדיאטה של תושבי הים התיכון ויפן, שני אזורים אשר מתהדרים בכך שאוכלוסייתם הינה בעלת תוחלת החיים הגבוהה ביותר בעולם.
מתכון מנצח: אוכל בריא, כושר והתעלמות ממדדים "אובייקטיביים"
אם כך ניתן להסיק כי המתכון לדיאטה בריאה הוא פשוט וכולל תהליך הדרגתי המלווה בפעילות גופנית על כל מרכיביה, לרבות פעילות אירובית, היפרטרופיה שרירית, כוח מתפרץ, קורדינאציה וגמישות. הלכה למעשה, כמו שלא ניתן ללמוד שחיה בהתכתבות כך גם לא ניתן ללמוד את רזי הדיאטה על ידי קריאת ספר או מאמרים אינטרנטיים. ברוב הפעמים אין תחליף לאיש מקצוע, כמו דיאטן, מאמן כושר ורופא משפחה, שמסייעים בבניית תכנית התערבות בריאה שתחזיק מעמד לאורך זמן. בנוסף, דיאטן ומאמן כושר מכירים את האדם, את מגבלותיו ויעדיו ולכן יכולים להוציאו מתבניות שנרקמו למען לאוכלוסייה הכללית (כמו BMI) ולשייך אותו למסגרת המתאימה עבורו (תוך התייחסות לאחוזי שומן מול מסת שריר).
הכלתה של תבנית מוגדרת הכוללת סך של 1,000 קלוריות יומיות על כלל האוכלוסייה, ללא התייחסות לשונות הגנטית שמתבטאת בהבדלים במסת הגוף, קצב המטבוליזם, הגיל הביולוגי, מחלות הרקע ואפילו המוטיבציה ואורח החיים, היא אינה אפשרית. למעשה, ההמלצה העיקרית הינה לא ללכת שבי אחרי טרנדים חולפים ולזכור שדיאטה היא אורח חיים ולא אפיזודה חולפת.