שמן קוקוס: טרנד חולף או מרכיב פלא?
שמן קוקוס הינו מרכיב נגיש, בעל ריח משכר ולצריכתו השפעה חיובית על הגוף ועל הנפש. כיצד הוא מסייע בטיפוח העור והאם כדאי לשלבו כמרכיב קבוע בדיאטה? כל המידע על השמן שיועיל לכם מכף רגל ועד ראש
שמן הקוקוס, אשר מיוצר מחלב קוקוס טרי, הנו שמן צמחי המגיע אלינו מהאזורים טרופיים, בהם נעשה שימוש בכל חלקיו: בציפת הפרי, בשמן, בחמאת קוקוס ובליבה. יש הטוענים כי מקורו של עץ הקוקוס בדרום מזרח אסיה, ואחרים כי מקורו בצפון מערב דרום אמריקה.
כיום ניתן למצוא אותו על המדף כרכיב תזונה ,כתכשיר יעיל בעל השפעה חיובית על עור הפנים והגוף, כמסכה לריכוך השיער ועוד. מה הופך אותו לכוכב הנוכחי והאם הוא כאן כדי להישאר? כל התשובות.
"בשנים האחרונות גילה העולם המערבי את שמן הקוקוס שהפך למצרך מבוקש בבתים רבים ובתחומים שונים: תזונה, בריאות, טיפוח ויופי ועוד. עדויות של משתמשים ומחקרים שונים מגבים את עובדת היותו בעל סגולות ויתרונות באופן מיידי וגם לטווח הארוך" מסבירה עדי נוימן רוטברג, נטורופתית ומוסיפה: "הרכבו של השמן והעובדה כי מצב הצבירה שלו תלוי בטמפרטורת החדר (בקיץ נוזלי ובחורף - מוצק הניתן למריחה), הופכים אותו לרב שימושי".
מה ההבדל בין שמן קוקוס וחמאת קוקוס?
שמן קוקוס
שמן איכותי מיוצר על-ידי ייבוש בשר הקוקוס בטמפרטורה נמוכה ועיבודו בכבישה קרה. בתהליך זה מתקבל שמן קוקוס לבן שמנתי אשר נעשה שמן צלול בטמפרטורה של מעל 24 מעלות לערך. הוא מומלץ לטיגון (אינו נוטה להישרף), לאפיה ונהדר כתכשיר קוסמטי.
חמאת קוקוס
החמאה, מיוצרת בתהליך קציצת בשר הקוקוס, לישה וערבוב במשך 24 שעות, באמצעות מערבל אשר עשוי מפלדת אל-חלד או מאבן, לקבלת המרקם הרצוי. היא מתאימה לשימוש במתכונים קרים ולא לחימום בשל נטייתה להישרף מהר יותר.
מהן סגולותיו של שמן הקוקוס?
בריאות
שמן קוקוס מכיל חומצות שומן לאורית, קאפרית וקאפרילית, הנמצאות גם בחלב אם, ומכאן מיוחסות לו רוב סגולותיו האנטי ויראליות, אנטי חיידקיות ואנטי פרזיטיות.
חומצות השומן מסייעות גם להקלה של יובש בעור, גם עבור תינוקות, כאשר מתגלים תסמינים של אקזמה או במהלך טיפול במחלת הילדות הנפוצה "אסטמה של העור" (אטופיק דרמטיטיס). החומצה הלאורית פועלת כנגד חיידק המעודד דלקת של זקיקי השיער, ועקב כך השמן עשוי לעזור גם במסגרת טיפול באקנה.
תזונה
שמן הקוקוס מכיל שומן רווי מהצומח המורכב מחומצות שומן בינוניות באורכן הנספגות מידית אל מחזור הדם, מומרות מהר יותר לאנרגיה וכך מגבירות תחושת שובע טוב יותר ביחס לשמנים אחרים. זו אחת הסיבות שמייחסים לו תרומה לירידה במשקל. יחד עם זאת, מסייגת נוימן רוטברג ומדגישה: " אין לטעות ולצרוך כמות גדולה של שמן קוקוס כתורם בלעדי לירידה במשקל. ניתן להוסיפו למאכלים ומאפים רבים כתחליף לחמאה, במהלך הכנת שייק כרכיב שומני העוזר לספוג ויטמינים מסיסי שומן ומוסיף את חומצות השומן הייחודיות לו, ורכיב תזונה בהכנת מאפים כגון: עוגיות, מאפינס ועוגות".
קראו עוד: שמן זו לא מילה גסה: מצעד השמנים הבריאים ביותר
טיפוח ויופי
יכולתו של שמן הקוקוס להיספג בעור והלחות שהוא מעניק הופכות אותו למוצר טיפוח נפלא, המתאים לשימושים קוסמטיים שונים:
קרם פנים וגוף: יש הטוענים כי שמן הקוקוס עוזר להבהיר כתמי פיגמנטציה אם מתמידים במריחה יומיומית.
טיפוח העור: עובדת היותו של השמן עתיר בלחות תורמת לריכוך עור הידיים, הרגליים והשפתיים.
מסיר איפור: במצבו הנוזלי יהפוך לתכשיר ניקוי עיניים ופנים יעל במיוחד עם ניחוח נפלא.
מסכה לשער: יתרונותיו של שמן הקוקוס יבואו לידי ביטוי במצבו הגולמי, ללא צורך בתוספות.
להכנת מסיכה ניתן להמיס "בבן מארי" (קערת מים רותחים כשבתוכה קערה נוספת המכילה את השמן). הכניסו כ- 2 כפות של שמן ומרחו על השערה, בעיקר על הקצוות. בשלב השני, מומלץ לעטוף את השיער במגבת ולהשאיר 30 דקות לפחות (אפשרי גם במהלך כל הלילה) ולאחר מכן לחפוף כרגיל.
שמן עיסוי לתינוקות: בזכות חומצות השומן שבו הדומות בהרכבן לחלב אם מותאם השמן במיוחד לתינוקות, ללא החשש שיכנס לפיו של התינוק. מומלץ לחמם קלות בין הידיים לפני השימוש.
לסכום, מציינת נוימן רוטברג למרות היותו בשימוש בקרב תרבויות שונות מזה שנים רבות, המחקר הקליני המתייחס ליתרונותיו של שמן הקוקוס דל יחסית. "לא הייתי ממהרת להכניס אותו באופן יומיומי כחלק בלתי נפרד מהתפריט היום יומי, אלא לנהוג בו כפי שהייתם מתייחסים לחמאה. לא כך לגבי שימוש חיצוני, בו ניתן ומומלץ לראות את שמש הקוקוס כתחליף טבעי, איכותי וזול למוצרי טיפוח רבים ומגוונים".
מתכון להכנת מאפינס שקדים ושמן קוקוס ללא גלוטן
מאפים רכים עם מתיקות מעודנת, מתאימים כארוחת בוקר לקטנטנים,
וגם לגדולים עם המשקה החם. ניתן להגיש עם ריבה וללא תוספת סוכר.
המצרכים
2.5 כוסות קמח שקדים
4 ביצים
1/4 כוס שמן קוקוס
1/4 כוס דבש
2 כפות חלב שקדים/סויה
חצי כפית מלח
חצי כפית סודה לשתיה.
חופן אוכמניות (אופציונאלי)
אופן הכנה
יש לערבב את כל הרכיבים יחד ולהוסיף מעט חלב צמחי במידה והעיסה לא הופכת לאחידה.
מומלץ לשים בתבנית שקעים, לחמם את התנור ל- 180 מעלות במשך כ- 25 דקות עד שמשחים קלות.