כלורפניראמין (Chlorpheniramine)
כלורפניראמין (Chlorpheniramine)
מידע נוסף
שמות מסחריים
כלורפניראמין, תכשיר אנטי-היסטאמיני הנמצא בשימוש כבר מעל 30 שנה, משמש לטיפול במצבים אלרגיים כגון קדחת השחת, דלקת אלרגית של הלחמית, סרפדת ונפיחות אלרגית. הוא מופיע כמרכיב בתכשירים רבים המשמשים לטיפול בהצטננות והנמכרים ללא מירשם רופא. בדומה לאנטי-היסטאמינים אחרים, כלורפניראמין מקל על תסמינים אלרגיים בעור כגון גרד, נפיחות ואודם. כמו כן הוא מפחית נזלת, התעטשות ועיניים מגורות בקדחת השחת. יש לו פעילות אנטיכולינרגית קלה המדכאת הפרשת ליחה. ניתן להשתמש בכלורפניראמין גם למניעה או לטיפול בתגובות אלרגיות לעירויי דם או לחומר ניגודי בצילומי רנטגן, וכן כתוספת לזריקת אדרנאלין לטיפול בהלם אלרגי חריף (אנאפילאקסיס).
אופן נטילת התרופה
טבליות, כמוסות, קפליות, סירופ,טיפות.תדירות וזמן נטילה
טבליות, נוזל: 3-4 פעמים ביום. טבליות לשחרור מושהה: כל 8-12 שעות; זריקות: לפי הצורך.טווח המינון
מבוגרים: דרך הפה: 4-24 מ"ג ליום; זריקה: עד 40 מ"ג ליום. ילדים: מעל גיל 7 שנים : 2-12 מ"ג ליום.תחילת ההשפעה
דרך הפה: תוך 60 דקות; בזריקה: תוך 20 דקות.משך ההשפעה
טבליות, נוזל, זריקה: 6 - 8 שעות. טבליות לשחרור מושהה: 10 - 14 שעות.תזונה
אין הגבלות.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדיםמנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך שעתיים , קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה.הפסקת התרופה
ניתן להפסיק בביטחון כאשר אין יותר צורך בתרופה.מינון עודף
סביר להניח שמנה עודפת מקרית לא תגרום בעיות. מנות עודפות גדולות עלולות לגרום תרדמה או ריגוש. יש ליידע את הרופא.הריון
הבטיחות אינה נבדקה בנשים בהריון. יש להתייעץ עם רופא.הנקה
בטיחות השימוש בהנקה לא הוכחה. לא מומלץ.קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
יש להימנע מנהיגה עד שלומדים כיצד התרופה משפיעה, כיוון שתרופה זו עלולה לגרום לטשטוש.אלכוהול
מומלץ להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו.דווח לרופא במקרה של
- אסתמה
- ברקית (glaucoma)
- קשיי השתנה
- נטילת תרופות אחרות
תופעות לוואי
בטבלה למטה: ריגוש הוא אצל ילדים. תופעת הלוואי השכיחה ביותר של כלורפניראמין היא תרדמה. תופעות לוואי אחרות נדירות. חלק מהן, כגון יובש בפה, טשטוש הראייה, וקשיים בהשתנה נובעות מההשפעות האנטיכולינרגיות של התרופה. ניתן להקל על גירוי במערכת העיכול על ידי נטילת התרופה עם מזון או משקה.פרטי תגובה עם תרופות אחרות
[תרופות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית]: כל התרופות שיש להן השפעה כזו עלולות להגביר את ההשפעה המרדימה של כלורפניראמין. [בטאהיסטין]: נטילת תרופה זו יחד עם כלורפניראמין עלולה להפחית את ההשפעה של בטאהיסטין. [תרופות אנטיכולינרגיות]: כל התרופות שיש להן השפעות אנטיכולינרגיות, כולל תרופות מסויימות לפארקינסוניזם, עלולות להגביר את ההשפעות של כלורפניראמין. [פניטואין]: תיתכן עלייה בריכוזו בדם. עלולות להופיע תופעות של הרעלת פניטואין. יש להיזהר אם נותנים יחד.השפעת שימוש ממושך
השפעת התרופה עלולה לפחות בשימוש ממושך של שבועות או חודשים ככל שהגוף מתרגל. ניתן להתגבר על תופעה זו באמצעות מעבר לאנטי היסטאמין אחר.נמצא כמרכיב בתרופות הבאות
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אני בת 29, נוהגת לבצע בדיקת פאפ פעם בשנה, והכל תקין. יש לי בן זוג קבוע מעל שנתיים והוא לא קיים יחסי מין לפני. ידוע לי שיש בסרטן צוואר הרחם נגיפים הנמצאים בגוף במצב רדום ויכולים להישאר כך במשך שנים לפני שהם מתעוררים. אם בדיקת הפאפ מכסה את כל סוגי הנגיפים, כולל הרדומים, האם אני יכולה להיות שקטה לחלוטין בנוגע לפרטנרים שהיו לי בעבר, או שמא יכול להיות מצב שיש בגוף נגיף רדום שבדיקת הפאפ לא מגלה, והוא יכול להתפרץ כעבור כמה שנים?
- קיבלתי תוצאות בדיקות דם עם רמת LDH של 146. מה זה אומר?
- אני בת 17. עשיתי בדיקות שתן בבקו"ם בצו הראשון, ולאחר 3 חודשים בערך התקשרו ואמרו שמצאו לי חלבון בשתן. הלכתי לעשות בדיקות שתן וגילו שיש לי דלקת בדרכי השתן כתוצאה מחיידק. נתנו לי אנטיביוטיקה ולאחר מכן אמרו לי שוב לעשות בדיקות שתן. שוב מצאו פעם דלקת בדרכי השתן ושוב נתנו לי אנטיביוטיקה. עכשיו סיימתי את הטיפול האנטיביוטי ויש לי בריחת שתן, דבר שמעולם לא היה לי. מה עושים במצב כזה?
- אני בן 15. אמא שלי לקחה אותי לרופא גב מומחה בגלל שהיא חושבת שאני קצת עקום. אחרי צילומים הרופא אמר לי שהגב שלי לא גמיש. אבא שלי שאל אם יש לי עקמת, והרופא אמר שזו לא עקמת, אבל הגב שלי ב-43 מעלות. לפי מה שראיתי, כולם אומרים שצריך ניתוחים במקרה של 43 מעלות, אבל הרופא שלי, שהוא אחד הרופאים הטובים בארץ, לא דיבר על ניתוח, אלא רק המליץ על מחוך. האם יכול להיות שיש לי 43 מעלות אבל זו לא בדיוק עקמת רצינית שחייבים מחוך או ניתוח?
- תינוקת בת ארבעה חודשים חלתה בעבר במנינגיטיס. האם קיימת אפשרות שזוהי מחלה תורשתית
- יום קבלת המחזור האחרון שלי היה לפני חודש ושבוע. לפני כמה ימים ביצעתי בדיקת דם להריון והערך היה 100. האחות אמרה לי שצריך לחזור על הבדיקה שוב, והיום ביצעתי שוב בדיקת דם, והפעם היה הערך 227. הבנתי מהאחות שהערך נמוך ושאני צריכה לחזור על הבדיקה בפעם השלישית. ברצוני לדעת מה אומר ערך נמוך? האם אני בהריון או לא?
- אני עוסקת בהידרותרפיה ולאחרונה קבלתי לטיפול ילדה עם תסמונת בשם "די ג'ורג'י" או משהו כזה. אשמח אם תתנו לי מידע על התסמונת או לפחות תכוונו אותי לאתר בו אוכל למצוא את המידע. תסמונת די- ג'ורג היא תסמונת גנטית נדירה בה יש פגם בכרומוזומים 11 ו- 22 הגורם לתווי פנים אופייניים, מומי לב, חסר של הורמון יותרת בלוטת התריס (פארא-תירואיד) הגורם לחסר סידן בדם וחוסר התפתחות של התימוס הגורם לחסר חיסוני. התסמונת עשויה להיות חלקית או מלאה. הצורה המלאה קטלנית, והילדים מתים תוך מספר שנים ממומי הלב, או מזיהומים. בצורה החלקית הילדים מטופלים בנוגדנים תוך- ורידיים ובטיפול אנטיביוטי מונע. כיום נחקרים גם כיווני טיפול נוספים כהשתלת תימוס והשתלת מוח עצם. לקריאה נוספת- http://www.jmfworld.org/html/digeorge_syndrome.html
- אני בת 80. הדופק שלי ביומים האחרונים ירד ל-36. זה גורם לי התכווצויות קשות בראש ובעיות יציבה. לפני שבע שנים עברתי צנתור עם סטנט. מאז עברתי עוד 3 צנתורים.
- אני בהריון ראשון. בסקירה מוקדמת אובחן אצלי רק עורק אחד בחבל הטבור. הבדיקות : שקיפות עורפית וחלבון עוברי - תקינות. האם בנוסף לסקירה מורחבת יש טעם לעשות בדיקת מי שפיר? איזה פגמים או מומים יכולים להיות אצל העובר ? לי ידוע על תסמונת דאון ומומי לב.
- בבדיקה התגלה שהערמונית שלי מוגדלת מעט, עם מעט נוקשות מימין, אך אין הפרעה מוגזמת או כאב במתן שתן, ולאחרונה המצב השתפר. רמת ה- PSA היא 0.6 והאורולוג מעוניין בעוד בדיקות, כולל ביופסיה. בהתחשב ברמת ה- PSA, האם סרטן הערמונית נראה כאפשרות?