דלג לתוכן

חידושים במחקר על סרטן המעי הגס והחלחולת

חידושים במחקר על סרטן המעי הגס והחלחולת

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 04/03/2010
3 דקות קריאה
מחקרים חדשים מגלים קשרים בין סרטן המעי הגס לבין פעילות גופנית, רמת ויטמין D בדם, צריכת מאכלים מסוימים, וכן שימוש באנטיביוטיקה.

פעילות גופנית, גם לאחר הגילוי מפחיתה תמותה מסרטן המעי הגס
ידוע זה מכבר כי פעילות גופנית מפחיתה את הסיכוי לחלות בסרטן המעי הגס, אולם רק מחקרים מעטים בדקו אם פעילות גופנית משפיעה לטובה על חולים ששרדו לאחר סרטן המעי הגס. מחקר חדש בדק את שיעורי התמותה הכללית ואת שיעורי התמותה הקשורה בסרטן המעי הגס בקרב 668 גברים עם רקע של סרטן המעי הגס בדרגה 3-1 (ללא גרורות), בהתאם לפעילות הגופנית לאחר האבחנה. מבין המשתתפים במחקר, כמחצית עסקו בפעילות גופנית באופן סדיר. התברר כי תוחלת החיים של אלו שעסקו הרבה בפעילות גופנית גדולה משל אלו שלא עסקו בפעילות גופנית. נמצא, כי הסיכון לתמותה הקשורה בסרטן המעי נמוך ב-53% בקרב גברים שביצעו פעילות גופנית שבועית שוות ערך ל-9 שעות הליכה במהירות ממוצעת, לעומת גברים שביצעו שעה ומטה של פעילות כזאת בשבוע.

התועלת של פעילות גופנית נצפתה ללא תלות בגיל, בדרגת המחלה, במדד מסת גוף (BMI), בשנת אבחנה, במיקום הגידול או בדרגת הפעילות הגופנית לפני האבחנה. המחקר פורסם בכתב העת Archives of Internal Medicine.

האם אנטיביוטיקה יכולה לסייע במניעת סרטן?
במחקר חדש שערכה ד"ר רינה רוזין-ארבספלד מאוניברסיטת תל אביב, נבדקה השפעת אנטיביוטיקה ממשפחת המקרולידים (המשמשת, בין השאר, לטיפול בציסטיק פיברוזיס) על התפתחות סרטן המעי הגס. האנטיביוטיקה נוסתה על עכברים בלבד. מהתוצאות עולה כי האנטיביוטיקה יכולה לעכב צמיחה של פוליפים. בנוסחתה הנוכחית, ב-80% מהעכברים הביאה התרופה לצמצום גודל הפוליפים, ואורך חייהם של העכברים שקיבלו היה גדול ב-30% בממוצע מזה של עכברים שלא קיבלו את התרופה.

החוקרים סבורים כי על ידי שינוי נוסחת התרופה, היא תוכל לשמש למניעה של המחלה, וייתכן שמינון גבוה יותר אף יוכל לשמש לטיפול במחלה, בשילוב כמותרפיה והקרנות. בימים אלו נמצאים החוקרים במגעים להתחלת מחקרים קליניים בבני אדם, ומעריכים שאישורה לא יתקל בקשיים היות שהתרופה כבר אושרה לשימוש בבני אדם.

האם ויטמין D מקטין את הסיכון לסרטן המעי הגס והחלחולת?
מחקר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת BMJ בדק נתוני מחקר מקיף שכלל כחצי מליון משתתפים מ-10 מדינות במערב אירופה שנמצאו בסיכון לחלות בסרטן המעי והחלחולת. החוקרים בחנו את הקשר בין רמת וויטמין D בדם הנבדקים לבין אלו של משתתפים בריאים.

מתוצאות המחקר עולה כי במשתתפים עם הרמה הגבוהה ביותר של ויטמין D בדם היתה ירידה של קרוב ל-40% בסיכוי לחלות בסרטן המעי והחלחולת בהשוואה למשתתפים עם הרמה הנמוכה ביותר של ויטמין D. החוקרים מציינים כי עדיין אל ברור אם תוספי וויטמינים הם הפתרון הנכון להעלאת רמות הוויטמין D, או שיש להקפיד לשם כך תזונה נכונה, והם מזהירים כי ההשפעות ארוכות הטווח של נטילת מינון גבוה של ויטמין D עדיין לא נחקרו. היות שנחוץ לשם כך עוד מחקר, עדיין לא גובשו המלצות לציבור.

ענבים, פירות יער וקטניות והסיכון לחלות בסרטן המעי הגס
מחקר חדש שנערך בהולנד ופורסם לאחרונה ב International Journal Of Cancer מצא כי צריכת פלבנואידים מספקת הגנה מסוימת מפני סרטן המעי הגס והחלחולת לגברים ונשים במשקל תקין. פלבנואידים הם חומרים הנמצאים בסוגי מזון שונים. במחקר השתתפו 120,825 גברים ונשים בגילאי 69-55 שמילאו שאלונים בנוגע להרגלי התזונה שלהם ונמצאו במעקב במשך 13 שנים. במהלך התקופה הזו חלו 1,444 גברים ו-1,401 ונשים מתוכם בסרטן המעי הגס או בסרטן החלחולת.

מהמחקר עולה כי לצריכה הגבוהה ביותר של סוגים של פלבנואידים יש קשר לסיכוי קטן יותר לפתח סוגי סרטן אלו בקרב בעלי משקל תקין. בקרב גברים ניכרה השפעתם של פלבנואידים המצויים בפירות יער, ענבים, שוקולד מריר, תה, יין אדום וסוגים שונים של קטניות. בקרב נשים נמצאה השפעה של פלבנואידים הנמצאים בבצלים, תפוחים, אגסים, תה, יין ומיצי פירות.

החוקרים מציינים כי יש להמשיך לחקור על מנת לפענח את המנגנון שבו פועלים חומרים אלו להפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס, ואת האופן שבו משפיע עליו המשקל.


[04/03/2010]

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
 מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia
מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia אונקולוגיה
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו