כדאי שתכירו: זהו המרכיב בדגנים מלאים שעשוי לתרום לבריאות שלכם
כולנו יודעים כי תפריט עשיר במזונות המכילים דגנים מלאים הוא מומלץ במיוחד. המרכיבים החיוניים לא רק תורמים לשמירה על המשקל אלא עשויים לסייע במניעת מחלות רבות, כמו סוכרת סוג 2. מחקר חדש חושף את הסיבה שהופכת את מוצרי הדגן למונעי מחלות שונות
לשתות מספיק מים, להקפיד על מספר שעות השינה, לשלב פירות וירקות בתפריט ולצרוך מספיק מזונות שעשויים מדגנים מלאים; כל אלה הם כללים המוכרים לרובינו לצורך שמירה על הבריאות. הסיבות לדבוק בשלושת ההנחיות הראשונות אמנם ידועות, אך ההנחיה הרביעית עשויה להיות מאתגרת להבנה ובשל כך גם קשה ליישום.
מחקרים רבים הראו את היתרונות הקשורים בצריכת כמויות גדולות יותר של דגנים מלאים. האחרונים עשויים לסייע בהגנה מפני התפתחות מחלות כרוניות ולצמצם את הסיכון לתמותה מסיבות שונות. למרות זאת, הסיבה לכך שמרכיבים אלה תורמים לבריאות הכללית נותרה מעורפלת. מחקר חדש שנערך ב- University of Eastern Finland בוחן את הקשר בין צריכת דגנים מלאים לבין היתרונות הבריאותיים שמזונות אלה טומנים בחובם.
מהם היתרונות הבריאותיים בדגנים מלאים?
היתרונות הבריאותיים בדגנים מלאים תלויים בסוג הדגן ובמידת העיבוד שלו. למעשה, ככל שהדגן מעובד יותר, כך ערכו התזונתי נמוך יותר. הדגנים מכילים רכיבים חיוניים רבים, כמו ויטמין B6 ויטמין B3 ברזל ומגנזיום. דיאטות עשירות בדגנים מלאים הוכחו כתורמות להפחתת גורמי סיכון קרדיו- וסקולריים וכמסייעות בשמירה על משקל בריא. בנוסף, מחקרים שונים מצאו קשר בין תפריט עשיר בדגנים למניעת מחלות רבות, כמו השמנה, הקלה על בעיות מעי שונות, סוגי סרטן מסוימים וסוכרת סוג 2.כך לדוגמה מחקר שבוצע באוניברסיטת צ'אלמרס, בחן את מצבם הבריאותי של אלפי נבדקים במשך שנים רבות, כדי להבין האם צריכה של דגנים מלאים משפיעה על הסיכוי להתפתחות סוכרת סוג 2. החוקרים בחנו את נתוניהם של 55,465 משתתפים, כולם בגילאי 50-65 אשר לא סבלו מסוכרת בתחילת המחקר. המחקר עקב אחר הנבדקים במשך 15 שנים. עם ההצטרפות למחקר מילאו הנבדקים שאלון שעסק בהרגלי התזונה שלהם, וכלל שאלות בנוגע לסוג ולכמות הדגנים המלאים אותם הם צורכים באופן יומיומי. נמצא כי בקרב 7417 מנבדקי המחקר התפתחה סוכרת סוג 2 במהלך תקופת המעקב. עם זאת, אלו שדיווחו על צריכת הדגן הגבוהה ביותר בכל יום - לפחות 50 גרם ליום, היו בסיכון הנמוך ביותר לפתח סוכרת. מנגד ככל שהנבדקים צרכו כמות יומית מעטה יותר של דגנים מלאים - כך הסיכון להתפתחות סוכרת עלה.
צריכה של דגנים מלאים מסייעים במניעת מחלות שונות, בהן השמנת יתר וסוכרת סוג 2
מהם המרכיבים בדגנים מלאים אשר תורמים לבריאות שלנו?
המחקר האחרון בדק את ההשפעות של תזונה עשירה בדגנים מלאים על עכברים ועל בני אדם. ממצאיו פורסמו לאחרונה ב-American Journal of Clinical Nutrition. הנבדקים נקטו בדיאטה המכילה כמויות גדולות של דגנים מלאים במשך 12 שבועות. החוקרים ביצעו ניתוח מטאבולומיקה, (metabolomics). מטאבולומיקה היא המחקר של תהליכים כימיים המערבים את המטבוליטים, מולקולות הנוצרות במהלך תהליכים מטבוליים. החוקרים התעניינו במיוחד בבטאין, קבוצה של תרכובות להן מגוון רחב של פונקציות ביולוגיות. דגנים מלאים הם מקור חשוב למרכיב זה והחוקרים טענו כי הוא טומן בחובו את ההסבר לשאלה מדוע דגנים מלאים בריאים לנו כל-כך.כצפוי, האנליזה הדגימה עלייה משמעותית בתרכובות הבטאין בגוף לאחר התמדה בדיאטה המכילה דגנים מלאים במהלך 12 שבועות. רמות הבטאין הגבוהות תועדו הן בעכברים והן בבני האדם שנבדקו במחקר. למעשה, מחקר זה תיעד לראשונה הימצאות של תרכובות בטאין רבות בגוף האדם. החוקרים גילו קשר בין רמות גבוהות של תרכובות הבטאין ושיפור במטבוליזם של גלוקוז. חלק מהמרכיבים נראו מעורבים יותר בהליך חילוף החומרים מאשר אחרים, כמו לדוגמה Pipecolic acid betaine. מרכיב זה עניין את החוקרים במיוחד בשל העובדה שנקשר, בין היתר, למיתון רמות הסוכר בדם לאחר ארוחה.
בניסוי מעקב, החוקרים בחנו תרכובות בטאין מסוימות על תאים בתנאי מעבדה, הם התעניינות במיוחד במרכיב הנקרא 5-AVAB (5-aminovaleric acid betaine), אשר ידוע כמצטבר ברקמות פעילות במיוחד בגוף, כמו שריר הלב. ממצא זה עשוי להוות הוכחה לתועלת של צריכת דגנים מלאים בכל הנוגע לטיפול במחלות קרדיו-וסקולריות.