אומגה 3 משפרת תגובת חולים עם תנגודת לאספירין לטיפול
אומגה 3 משפרת תגובת חולים עם תנגודת לאספירין לטיפול
2 דקות קריאה
תנגודת לאספירין (תגובה נמוכה לטיפול בתרופה) מקושרת עם אירועים קרדיו-וסקולריים, ואחת הדרכים הנהוגות כיום להתגבר על התנגודת היא העלאה של מינון התרופה או שילובה עם חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3, אשר מתחרות עם חומצה ארכידונית ומפחיתות את הייצור של טרומבוקסן מסוג 2A בטסיות הדם. מחקר שפורסם במגזין הרפואי Journal of the American College of Cardiology ניסה להעריך את יעילות השימוש בחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 לעומת העלאת מינון האספירין לשיפור התגובה לאספירין אצל חולים הסובלים מתנגודת לתרופה.
המחקר נערך במחלקה הקרדיולוגית במרכז הרפואי רבין בפתח תקווה בראשות פרופ' רן קורנובסקי, בשיתוף עם מרכז הלב בבית החולים The Methodist ביוסטון, טקסס. החוקר הראשי היה ד"ר אלי לב.
במחקר נכללו 485 מטופלים עם מחלות לב כרוניות שמטופלים במינון נמוך של אספירין (בין 75 ל-160 מ"ג אספירין ליום). 30 מטופלים עם תנגודת לאספירין חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות. האחת קיבלה מנה נמוכה של אספירין בתוספת חומצות שומן מסוג אומגה 3 (4 כמוסות ביום) והשנייה טופלה במינון גבוה יותר של אספירין, 325 מ"ג ליום, למשך 30 יום. לנבדקים משתי הקבוצות היו מאפיינים קליניים דומים.
לאחר תקופת הטיפול נצפתה ירידה משמעותית במדדים המאפיינים עמידות לאספירין בשתי הקבוצות. 80% מהמטופלים מתוך הקבוצה שקיבלה אומגה 3 ו-73% מהמטופלים מתוך הקבוצה שקיבלה מינון של 325 מ"ג אספירין ליום לא נמצאה עוד תנגודת לאספירין, ורמת הטרומבוקסן 2A פחתה בשיעור של 56.8% בקבוצ שקיבלה אומגה 3 ו-39.6% בקבוצה שקיבלה אספירין.
מסקנות החוקרים הן שטיפול בחולים הסובלים מעמידות לאספירין בחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 או במינון יומי גבוה יותר של אספירין נראה כמשפר את התגובה לאספירין ומוריד ביעילות את התנגודת של הטסיות לתרופה. כמו כן הסיקו החוקרים מן הממצאים שתוספת של אומגה 3 למינון נמוך של אספירין משפרת את פעילות האספירין בחולים עם תנגודת לתרופה.
תוספת של חומצות שומן אומגה 3 במינון של 1 עד 4 גרם ליום בשילוב עם אספירין בחולים עם מחלה קרדיו-וסקולרית לא העלה את הסיכון לדימומים. מאחר שתוצאות המחקר מצביעות על השפעה דומה של העלאת מינון האספירין ושל תוספת של אומגה 3, אנשים שמנועים משימוש באספירין (חולי כיב קיבה), בעיקר במינון גבוה, בשל סכנת דימום במערכת העיכול, יוכלו להפיק תועלת מתוספת של אומגה 3.
https://content.onlinejacc.org/cgi/content/abstract/55/2/114
המידע באדיבות חברת חברת סופרהרב - Superherb
[23/03/2010]
המחקר נערך במחלקה הקרדיולוגית במרכז הרפואי רבין בפתח תקווה בראשות פרופ' רן קורנובסקי, בשיתוף עם מרכז הלב בבית החולים The Methodist ביוסטון, טקסס. החוקר הראשי היה ד"ר אלי לב.
במחקר נכללו 485 מטופלים עם מחלות לב כרוניות שמטופלים במינון נמוך של אספירין (בין 75 ל-160 מ"ג אספירין ליום). 30 מטופלים עם תנגודת לאספירין חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות. האחת קיבלה מנה נמוכה של אספירין בתוספת חומצות שומן מסוג אומגה 3 (4 כמוסות ביום) והשנייה טופלה במינון גבוה יותר של אספירין, 325 מ"ג ליום, למשך 30 יום. לנבדקים משתי הקבוצות היו מאפיינים קליניים דומים.
לאחר תקופת הטיפול נצפתה ירידה משמעותית במדדים המאפיינים עמידות לאספירין בשתי הקבוצות. 80% מהמטופלים מתוך הקבוצה שקיבלה אומגה 3 ו-73% מהמטופלים מתוך הקבוצה שקיבלה מינון של 325 מ"ג אספירין ליום לא נמצאה עוד תנגודת לאספירין, ורמת הטרומבוקסן 2A פחתה בשיעור של 56.8% בקבוצ שקיבלה אומגה 3 ו-39.6% בקבוצה שקיבלה אספירין.
מסקנות החוקרים הן שטיפול בחולים הסובלים מעמידות לאספירין בחומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 או במינון יומי גבוה יותר של אספירין נראה כמשפר את התגובה לאספירין ומוריד ביעילות את התנגודת של הטסיות לתרופה. כמו כן הסיקו החוקרים מן הממצאים שתוספת של אומגה 3 למינון נמוך של אספירין משפרת את פעילות האספירין בחולים עם תנגודת לתרופה.
תוספת של חומצות שומן אומגה 3 במינון של 1 עד 4 גרם ליום בשילוב עם אספירין בחולים עם מחלה קרדיו-וסקולרית לא העלה את הסיכון לדימומים. מאחר שתוצאות המחקר מצביעות על השפעה דומה של העלאת מינון האספירין ושל תוספת של אומגה 3, אנשים שמנועים משימוש באספירין (חולי כיב קיבה), בעיקר במינון גבוה, בשל סכנת דימום במערכת העיכול, יוכלו להפיק תועלת מתוספת של אומגה 3.
https://content.onlinejacc.org/cgi/content/abstract/55/2/114
המידע באדיבות חברת חברת סופרהרב - Superherb
[23/03/2010]
האם המאמר עניין אותך?

מצבים בריאותיים שמעלים את הסיכון למחלת כליות
מאת: ד"ר נטע לב
31/08/2022
ברוב המקרים, מחלת כליות כרונית מתפתחת בשל קיום של מחלות רקע שונות המשפיעות על תפקוד הכליות, רובן שכיחות. אספנו עבור...
לכתבה המלאה

חובבי אספרסו? זה משפיע על הכולסטרול שלכם
מאת: מערכת אינפומד
23/05/2022
איך שאתם שותים את הקפה שלכם יכול להשפיע על רמות הכולסטרול בגוף, כך עולה ממחקר חדש. אז אם אתם/ן אנשים של אספרסו, הכת...
לכתבה המלאה

5 גורמים מפתיעים לרמות שומן גבוהות בדם
מאת: מערכת אינפומד
20/02/2022
אֻבחנת עם טריגליצרידים גבוהים בדם? תזונה מאוזנת ופעילות גופנית אינם הפרמטרים היחידים שיש לקחת בחשבון. הנה עוד כמה ג...
לכתבה המלאה

פקקת ורידים עמוקה: מהן הסכנות ואיך ניתן למנוע אותן?
מאת: ד"ר אלכסנדר קנטרובסקי
09/12/2021
תסחיף ריאתי הוא אחד מהסיבוכים מסכני החיים המשמעותיים ביותר של פקקת ורידים עמוקה. מהי פקקת ורידים עמוקה, מה גורם להת...
לכתבה המלאה

מפרצת באבי העורקים הבטני: האם קיימת דרך למנוע את סיבוכי המחלה הקטלנית?
מאת: ד"ר ג'ורג' גרינברג
05/12/2021
היא נחשבת לאחת מהמחלות הקטלניות ביותר, מתפתחת לרוב במשך שנים ללא כל תסמינים ונפוצה יותר בגברים מאשר בנשים: מהן הסיב...
לכתבה המלאה

הקשר המפתיע בין מחלות לב והמבנה משפחתי
מאת: מערכת אינפומד
19/07/2021
מה הקשר בין מספר האחים במשפחה והסיכוי לחלות במחלות לב? ואיך המיקום שלכם בסדר הילודה משפיע על בריאות הלב שלכם? מחקר ...
לכתבה המלאה

היתרון הנוסף שהתגלה בסטטינים
מאת: מערכת אינפומד
18/07/2021
התרופות הנפוצות שנועדו במקור לאזן רמות של כולסטרול גבוה, התגלו בעבר כמפחיתות סיכון לסרטן. כעת, מחקר חדש מצא עוד יתר...
לכתבה המלאה

דום לב: למה זה קורה ואיך מונעים זאת?
מאת: פרופ' יהודה אדלר
17/07/2021
שני המקרים ששמענו לאחרונה על שחקן הכדורגל הדני אריקסן ועל אל"מ אסמן, הם מקרים של דום לב. עד כמה תופעה זו שכיחה, למה...
לכתבה המלאה

אחת ולתמיד: האם חלב מזיק או מועיל ללב?
מאת: מערכת אינפומד
14/07/2021
מעלה את רמות הכולסטרול בדם ובכך מעלה את הסיכון למחלות לב, או שמוריד את רמות הכולסטרול בדם ומפחית את הסיכון למחלת לב...
לכתבה המלאה

יוגה: היתרון שהתגלה בחולי לב
מאת: מערכת אינפומד
21/06/2021
יום היוגה העולמי הוא הזדמנות טובה להיזכר בכל מה שטוב ביוגה. הנה כמה מהיתרונות הבריאותיים של הפעילות הפופולארית, וגם...
לכתבה המלאה