2 דקות קריאה
מחקר שהתפרסם לאחרונה ב Journal of the American Dietetic
Association סוקר מדריכי תזונה מ 12 מדינות שונות. למרות ההבדלים
ביניהם, רוב ההמלצות לאכילה נכונה תואמות את "פירמידת המזון" של
ארה"ב.
רוב המדינות מחלקות את המזונות לקבוצות באופן דומה. אלה כוללות:
דגניים, ירקות, פירות, בשר, חלב / מוצרי חלב שומנים וסוכרים.
על-פי מומחים בנושא, אחת הבעיות בחלוקה לקבוצות רחבות כאלה היא שלא
כל המזונות בקבוצה מסוימת שווים בערכם התזונתי. הביקורת על פירמידת
המזון של ארה"ב ושל מדינות אחרות מתרכזת בכמה נושאים:
בקבוצת הדגניים כלולים לחם, דגני בוקר, אורז ופסטה ללא הבדל בין
דגנים מלאים למוצרי מזון מזוקקים. ואכן, לחם לבן, שאינו מכיל סיבים
ופיטו-כימיקלים שונים, אינו שווה בערכו התזונתי (גם אם הוא זהה
בערכו הקלורי) ללחם מלא או לאורז חום.
הפירמידה מדברת על הפחתה בצריכת השומן, ומתעלמת מן העובדה שלא כל
השומנים שווים בערכם: שמנים חד-לא-רוויים (המצויים בשמן זית
ובאגוזים) ושמנים רב-לא-רוויים (המצויים בסויה, שמן חמניות ושמן
חריע וכן בדגים מסוג סלמון, מקרל וסרדינים) תורמים לבריאותנו, ויש
להרבות בהם על חשבון השומנים הרוויים (המצויים בשומן מן החי, כמו
שמנת, חמאה, גבינות שונות ובשר שמן) ושומני "טרנס" (שנמצאים
במרגרינה ובשמנים צמחיים אחרים שעברו הידרוגנציה), ושמזיקים
לבריאות.
גם לא כל הירקות שווים בערכם התזונתי: ירקות שורש, כמו תפוחי
אדמה ובטטות, מהווים "מזון בסיסי", ויש להתייחס אליהם כאל חלק
מצריכת הפחמימות. לעומתם "ירקות חיוניים", הכוללים ירקות ירוקי
עלים, עגבניות וברוקולי, יש לצרוך בנוסף.
בין הדיאטות המומלצות היום יש מקום נכבד ל"דיאטה הים-תיכונית",
המתבססת על אכילה מרובה של מזון מן הצומח, צריכה יומית של שמן זית
כמקור עיקרי לשומן, וכן יוגורט וגבינות. דגים, עוף, ביצים וממתקים
מומלצים פעם בשבוע, ובשר בקר - רק פעם בחודש.
Intelihealth.com/news
July 24, 2002
[27/07/2002]
Association סוקר מדריכי תזונה מ 12 מדינות שונות. למרות ההבדלים
ביניהם, רוב ההמלצות לאכילה נכונה תואמות את "פירמידת המזון" של
ארה"ב.
רוב המדינות מחלקות את המזונות לקבוצות באופן דומה. אלה כוללות:
דגניים, ירקות, פירות, בשר, חלב / מוצרי חלב שומנים וסוכרים.
על-פי מומחים בנושא, אחת הבעיות בחלוקה לקבוצות רחבות כאלה היא שלא
כל המזונות בקבוצה מסוימת שווים בערכם התזונתי. הביקורת על פירמידת
המזון של ארה"ב ושל מדינות אחרות מתרכזת בכמה נושאים:
בקבוצת הדגניים כלולים לחם, דגני בוקר, אורז ופסטה ללא הבדל בין
דגנים מלאים למוצרי מזון מזוקקים. ואכן, לחם לבן, שאינו מכיל סיבים
ופיטו-כימיקלים שונים, אינו שווה בערכו התזונתי (גם אם הוא זהה
בערכו הקלורי) ללחם מלא או לאורז חום.
הפירמידה מדברת על הפחתה בצריכת השומן, ומתעלמת מן העובדה שלא כל
השומנים שווים בערכם: שמנים חד-לא-רוויים (המצויים בשמן זית
ובאגוזים) ושמנים רב-לא-רוויים (המצויים בסויה, שמן חמניות ושמן
חריע וכן בדגים מסוג סלמון, מקרל וסרדינים) תורמים לבריאותנו, ויש
להרבות בהם על חשבון השומנים הרוויים (המצויים בשומן מן החי, כמו
שמנת, חמאה, גבינות שונות ובשר שמן) ושומני "טרנס" (שנמצאים
במרגרינה ובשמנים צמחיים אחרים שעברו הידרוגנציה), ושמזיקים
לבריאות.
גם לא כל הירקות שווים בערכם התזונתי: ירקות שורש, כמו תפוחי
אדמה ובטטות, מהווים "מזון בסיסי", ויש להתייחס אליהם כאל חלק
מצריכת הפחמימות. לעומתם "ירקות חיוניים", הכוללים ירקות ירוקי
עלים, עגבניות וברוקולי, יש לצרוך בנוסף.
בין הדיאטות המומלצות היום יש מקום נכבד ל"דיאטה הים-תיכונית",
המתבססת על אכילה מרובה של מזון מן הצומח, צריכה יומית של שמן זית
כמקור עיקרי לשומן, וכן יוגורט וגבינות. דגים, עוף, ביצים וממתקים
מומלצים פעם בשבוע, ובשר בקר - רק פעם בחודש.
Intelihealth.com/news
July 24, 2002
[27/07/2002]
האם המאמר עניין אותך?
עלייה במשקל אחרי אוזמפיק: מה חשוב לדעת?
מאת: מערכת אינפומד
30/11/2025
אוזמפיק הפכה בשנים האחרונות לאחת התרופות המדוברות ביותר בעולם בזכות יעילותה בהפחתת משקל, אז למה חלק מהאנשים עולים ב...
לכתבה המלאה
אחרי החגים: כך תחזרו בקלות לארוחות מסודרות
מאת: מערכת אינפומד
21/10/2025
תקופת החגים הסתיימה והמקרר כבר לא עמוס בשאריות של אוכל. זה הזמן לארגן מחדש את הארוחות המשפחתיות, לחסוך זמן במטבח, ל...
לכתבה המלאה
מזמינים אושפיזין לסוכה? מסתבר שבריא יותר לאכול יחד
מאת: מערכת אינפומד
30/09/2025
מנהג האושפיזין של סוכות הוא לא רק מסורת של אירוח. מאז מגפת הקורונה אנו מבלים יותר בארוחות משפחתיות ומארחים קרובים, ...
לכתבה המלאה
10 סיבות לאכול רימון
מאת: מערכת אינפומד
09/09/2025
עשיר בנוגדי חמצון, מפחית לחץ דם, משפר את תפקוד הלב והמוח, ואפילו תורם לפוריות – מחקרים מצביעים על כך שהרימון הוא הר...
לכתבה המלאה
חלומות פז מתחילים בצלחת שלנו
מאת: מערכת אינפומד
05/08/2025
האם ידעתם/ן שמה שאוכלים במהלך היום, ובעיקר לפני השינה, יכול להשפיע לא רק על איכות השינה, אלא גם על סוג החלומות שלנו...
לכתבה המלאה
תפוח אחד ביום – כן, אבל מתי הזמן הכי טוב?
מאת: מערכת אינפומד
22/07/2025
הוא נחשב לפרי בריא במיוחד, אבל האם הזמן שבו אוכלים תפוח במהלך היום משנה משהו? מסתבר שכן! אז איך זה משפיע על העיכול,...
לכתבה המלאה
האם סוכר באמת ממכר כמו סיגריות, סמים ואלכוהול?
מאת: מערכת אינפומד
13/07/2025
כולנו אוהבים.ות להתענג על פינוק מתוק עם הקפה או אחרי הארוחה. אבל האם מדובר בחשק בלתי מזיק, או שסוכר יכול להיות ממכר...
לכתבה המלאה
מזון מעובד שיכול לעזור לך לרדת במשקל? כן, זה אפשרי
מאת: מערכת אינפומד
20/05/2025
הרזיה לא חייבת להיות מסע מייסר של בישולים והגבלות. תאמינו או לא, יש מזונות מעובדים שדווקא תומכים בירידה במשקל, אם ר...
לכתבה המלאה
כך חיידקי המעיים משפיעים על מצב הרוח שלנו
מאת: מערכת אינפומד
18/03/2025
מחקרים מצביעים על כך שבריאות המעי משפיעה ישירות על המוח ועל מצב הרוח שלנו. איך נוצר קשר בין תזונה, מיקרוביום המעי ו...
לכתבה המלאה
האם תמיד נעדיף פירות טריים על יבשים?
מאת: מערכת אינפומד
04/02/2025
קלוריות ותכולת סוכר הן לרוב הסיבות שבגללן יומלץ לבחור בפירות טריים. איזה עוד יתרונות יש לפירות טריים שאין ליבשים ול...
לכתבה המלאה