2 דקות קריאה
מחקר שהתפרסם לאחרונה ב Journal of the American Dietetic
Association סוקר מדריכי תזונה מ 12 מדינות שונות. למרות ההבדלים
ביניהם, רוב ההמלצות לאכילה נכונה תואמות את "פירמידת המזון" של
ארה"ב.
רוב המדינות מחלקות את המזונות לקבוצות באופן דומה. אלה כוללות:
דגניים, ירקות, פירות, בשר, חלב / מוצרי חלב שומנים וסוכרים.
על-פי מומחים בנושא, אחת הבעיות בחלוקה לקבוצות רחבות כאלה היא שלא
כל המזונות בקבוצה מסוימת שווים בערכם התזונתי. הביקורת על פירמידת
המזון של ארה"ב ושל מדינות אחרות מתרכזת בכמה נושאים:
בקבוצת הדגניים כלולים לחם, דגני בוקר, אורז ופסטה ללא הבדל בין
דגנים מלאים למוצרי מזון מזוקקים. ואכן, לחם לבן, שאינו מכיל סיבים
ופיטו-כימיקלים שונים, אינו שווה בערכו התזונתי (גם אם הוא זהה
בערכו הקלורי) ללחם מלא או לאורז חום.
הפירמידה מדברת על הפחתה בצריכת השומן, ומתעלמת מן העובדה שלא כל
השומנים שווים בערכם: שמנים חד-לא-רוויים (המצויים בשמן זית
ובאגוזים) ושמנים רב-לא-רוויים (המצויים בסויה, שמן חמניות ושמן
חריע וכן בדגים מסוג סלמון, מקרל וסרדינים) תורמים לבריאותנו, ויש
להרבות בהם על חשבון השומנים הרוויים (המצויים בשומן מן החי, כמו
שמנת, חמאה, גבינות שונות ובשר שמן) ושומני "טרנס" (שנמצאים
במרגרינה ובשמנים צמחיים אחרים שעברו הידרוגנציה), ושמזיקים
לבריאות.
גם לא כל הירקות שווים בערכם התזונתי: ירקות שורש, כמו תפוחי
אדמה ובטטות, מהווים "מזון בסיסי", ויש להתייחס אליהם כאל חלק
מצריכת הפחמימות. לעומתם "ירקות חיוניים", הכוללים ירקות ירוקי
עלים, עגבניות וברוקולי, יש לצרוך בנוסף.
בין הדיאטות המומלצות היום יש מקום נכבד ל"דיאטה הים-תיכונית",
המתבססת על אכילה מרובה של מזון מן הצומח, צריכה יומית של שמן זית
כמקור עיקרי לשומן, וכן יוגורט וגבינות. דגים, עוף, ביצים וממתקים
מומלצים פעם בשבוע, ובשר בקר - רק פעם בחודש.
Intelihealth.com/news
July 24, 2002
[27/07/2002]
Association סוקר מדריכי תזונה מ 12 מדינות שונות. למרות ההבדלים
ביניהם, רוב ההמלצות לאכילה נכונה תואמות את "פירמידת המזון" של
ארה"ב.
רוב המדינות מחלקות את המזונות לקבוצות באופן דומה. אלה כוללות:
דגניים, ירקות, פירות, בשר, חלב / מוצרי חלב שומנים וסוכרים.
על-פי מומחים בנושא, אחת הבעיות בחלוקה לקבוצות רחבות כאלה היא שלא
כל המזונות בקבוצה מסוימת שווים בערכם התזונתי. הביקורת על פירמידת
המזון של ארה"ב ושל מדינות אחרות מתרכזת בכמה נושאים:
בקבוצת הדגניים כלולים לחם, דגני בוקר, אורז ופסטה ללא הבדל בין
דגנים מלאים למוצרי מזון מזוקקים. ואכן, לחם לבן, שאינו מכיל סיבים
ופיטו-כימיקלים שונים, אינו שווה בערכו התזונתי (גם אם הוא זהה
בערכו הקלורי) ללחם מלא או לאורז חום.
הפירמידה מדברת על הפחתה בצריכת השומן, ומתעלמת מן העובדה שלא כל
השומנים שווים בערכם: שמנים חד-לא-רוויים (המצויים בשמן זית
ובאגוזים) ושמנים רב-לא-רוויים (המצויים בסויה, שמן חמניות ושמן
חריע וכן בדגים מסוג סלמון, מקרל וסרדינים) תורמים לבריאותנו, ויש
להרבות בהם על חשבון השומנים הרוויים (המצויים בשומן מן החי, כמו
שמנת, חמאה, גבינות שונות ובשר שמן) ושומני "טרנס" (שנמצאים
במרגרינה ובשמנים צמחיים אחרים שעברו הידרוגנציה), ושמזיקים
לבריאות.
גם לא כל הירקות שווים בערכם התזונתי: ירקות שורש, כמו תפוחי
אדמה ובטטות, מהווים "מזון בסיסי", ויש להתייחס אליהם כאל חלק
מצריכת הפחמימות. לעומתם "ירקות חיוניים", הכוללים ירקות ירוקי
עלים, עגבניות וברוקולי, יש לצרוך בנוסף.
בין הדיאטות המומלצות היום יש מקום נכבד ל"דיאטה הים-תיכונית",
המתבססת על אכילה מרובה של מזון מן הצומח, צריכה יומית של שמן זית
כמקור עיקרי לשומן, וכן יוגורט וגבינות. דגים, עוף, ביצים וממתקים
מומלצים פעם בשבוע, ובשר בקר - רק פעם בחודש.
Intelihealth.com/news
July 24, 2002
[27/07/2002]
האם המאמר עניין אותך?

כך חיידקי המעיים משפיעים על מצב הרוח שלנו
מאת: מערכת אינפומד
18/03/2025
מחקרים מצביעים על כך שבריאות המעי משפיעה ישירות על המוח ועל מצב הרוח שלנו. איך נוצר קשר בין תזונה, מיקרוביום המעי ו...
לכתבה המלאה

האם תמיד נעדיף פירות טריים על יבשים?
מאת: מערכת אינפומד
04/02/2025
קלוריות ותכולת סוכר הן לרוב הסיבות שבגללן יומלץ לבחור בפירות טריים. איזה עוד יתרונות יש לפירות טריים שאין ליבשים ול...
לכתבה המלאה

האם נמצאה השיטה שתחליף את מחשבון BMI?
מאת: מערכת אינפומד
24/12/2024
כבר כמה עשורים שמחשבון BMI משמש כאינדיקטור המרכזי להערכת המשקל והסיכונים הבריאותיים של אנשים. כעת, מחשבון חדש בשם B...
לכתבה המלאה

דיאטה קטוגנית – כך תעשו את זה נכון
מאת: מערכת אינפומד
09/07/2024
רוצים/ות לעשות דיאטה קטוגנית? לפני שמתחילים לקצץ בפחמימות ולפנטז על ירידה דרמטית במשקל, כדאי לדעת שתזונה קטוגנית על...
לכתבה המלאה

ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד
02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה

אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד
06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה

בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה

פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד
25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה

אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה

דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד
12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה