דלג לתוכן

האם סרטן הערמונית נגרם כתוצאה מווירוס?

האם סרטן הערמונית נגרם כתוצאה מווירוס?

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 14/09/2009
3 דקות קריאה
מחקר חדש שנערך לאחרונה על ידי קבוצת חוקרים מאוניברסיטאות יוטה וקולומביה, בחן 233 מקרים של חולי סרטן הערמונית, מול קבוצת ביקורת של 101 מקרים של אוכלוסיה דומה, בריאה. מתוצאות המחקר עולה כי הווירוס XMRV אשר מוכר כגורם ללויקמיה בבעלי חיים, ולא נמצא עד היום כגורם סרטן בבני אדם - נמצא ברקמות של 23% ממקרי סרטן הערמונית שנבדקו. זאת לעומת הימצאות של הווירוס ברקמות של כ- 6% מהנבדקים בקבוצת הבריאים.

הווירוס היה דומיננטי יותר בקרב אלה עם הסוג האגרסיבי של סרטן הערמונית. החוקרים ציינו כי לא ניתן לקבוע בוודאות אם אכן וירוס זה הוא הגורם למחלה, ולכן יש צורך בהמשך המחקר. המחקר התפרסם בכתב העת המדעי Proceedings of the National Academy of Sciences.

"מדובר בממצא חדש הקושר את נוכחות הוירוס או מרכיבים חלבוניים שלו לגידולי ערמונית", מסביר ד"ר עופר נתיב, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז הרפואי "בני ציון" בחיפה ויועץ לאגודה למלחמה בסרטן. "לתוצאות המחקר יכולות להיות השלכות על אבחון סרטן הערמונית, מהלך הטיפול, ניבוי תגובות לטיפול ואולי אפילו מציאת טיפול בעתיד. עם זאת, חשוב להדגיש כי מדובר בתוצאות ראשוניות שנמצאו רק בכרבע מהחולים, כך שיש להמתין להמשך מחקר מעמיק יותר".
יש לציין כי עד היום התגלו מספר וירוסים כמחוללים של סוגים מסוימים של סרטן, כגון וירוס הפפילומה האנושי שנמצא כגורם עיקרי לסרטן צוואר הרחם.

סרטן הערמונית הינו הסרטן השלישי בשכיחותו בישראל. על פי נתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות 2007, מדי שנה מאובחנים כ- 2,200 חולים במחלה - 6 חולים מדי יום, וכ- 400 נפטרים כתוצאה ממנה.
גיל מבוגר הוא גורם המגביר את אחוזי השכיחות. היסטוריה משפחתית הקובעת כי גברים שלהם אב שחלה - נמצאים בסיכון גבוה פי שניים לחלות בסרטן מסוג זה. כמו כן, תזונה לא נכונה, שתיית אלכוהול ועישון חשודים כמגבירי שכיחות אפשריים, אולם דרושים עוד מחקרים נוספים על מנת לחזק קביעה זו. במחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת "דיוק" בארה"ב, נמצא קשר בין השמנת יתר לעליה בסיכון לחזרת המחלה לאחר הסרת הערמונית עקב ממאירות. השמנת יתר נמצאה גם קשורה ביחס ישיר לסיכון לחלות בסרטן הערמונית מהסוג האגרסיבי יותר.

מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה UCSF ופורסם השנה ב-CANCER WATCH , מצא כי חומצות שומן אומגה 3, מהוות גורם מגן נגד התפתחות סרטן ערמונית מתקדם. החוקרים מצאו כי לגברים שצרכו את המינון הגבוה ביותר של אומגה 3, היה סיכון מופחת של 63% לפתח סרטן הערמונית אגרסיבי, בהשוואה לגברים שלקחו את המינון הנמוך ביותר. החוקרים מצאו עוד כי לגברים שנמצאו עם שינויים בגן מסוג COX-2 וצרכו מינון נמוך של אומגה 3, היה סיכון פי 5 לחלות בסרטן ערמונית אגרסיבי, אך בעלי אותם שינויים גנטיים שצרכו מינון גבוה של אומגה 3, הפחיתו את הסיכון המוגבר לחלות בסרטן הערמונית כתוצאה מכך.

יו"ר האגודה למלחמה בסרטן, פרופ' אליעזר רובינזון, קורא לגברים מעל גיל 50 ולגברים בקבוצת סיכון, "לא למות מבושה", להכיר את המחלה ואת תסמיניה ולפנות לרופא שלהם לייעוץ. "סרטן הערמונית מתפתח בעיקר בקרב גברים מעל גיל 50", מסביר פרופ' רובינזון. "מדובר בסרטן שמתפתח במשך שנים. לכן, על כל גבר להיות מודע למחלה ולסימניה. לשאול ולהתעניין אצל הרופא שלו על יתרונות וחסרונות הבדיקות השונות. אין סיבה להתבייש, כי גילוי וטיפול נכון - עשויים להציל חיים".

כיום לא מומלצות בדיקות סקר לאבחון מוקדם של סרטן הערמונית לכלל אוכלוסיית הגברים, כיוון שעד היום לא הוכח שהבדיקות הקיימות מקטינות משמעותית את התמותה מהמחלה. אולם לגברים הנמצאים בקבוצת סיכון גבוה, מומלצות בדיקות לאבחון מוקדם מגיל 50, אחת לשנה. סיכון גבוה מוגדר כהופעת סרטן הערמונית אצל קרובי משפחה מדרגה ראשונה (אח, אב או בן) שחלו בסרטן הערמונית לפני גיל 70. לאוכלוסיה בסיכון גבוה מומלץ לערוך בדיקות PSA לגילוי חלבון המיוצר בתאים של בלוטת הערמונית ונמצא בדם, בדיקה רקטלית ואולטרסאונד. בהתאם לכך נקבעות למטופל בדיקות משלימות.

XMRV is present in malignant prostatic epithelium and is associated with prostate cancer, especially high-grade tumors
https://www.pnas.org/content/early/2009/09/04/0906922106.abstract

הידיעה באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

[14/09/2009]

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
 מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia
מרכז להיפרתרמיה Hyper Thermia אונקולוגיה
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו