דלג לתוכן

נוגד פסיכוזה (antipsychotic drug, major tranquilizer)

3 דקות קריאה

תרופות אנטי פסיכוטיות הן קבוצת תרופות המיועדת לטיפול ומניעת מצבים פסיכוטיים. ישנם מצבי פסיכוזה המצריכים טיפול באמצעות תרופות אנטי פסיכוטיות. בהמשך, יפורטו הסימפטומים המצריכים נטילת תרופות אנטי פסיכוטיות ותופעות הלוואי הנלוות לעיתים, לנטילת תרופות אלה.

פסיכוזה

פסיכוזה הינה מצב בו חלה פגיעה משמעותית בבוחן המציאות וביכולתו של האדם להבין ולפרש את המציאות סביבו, באופן תקין. כך, לדוגמה, מצב פסיכוטי עשוי לבוא לידי ביטוי בהופעתם של הלוצינציות (תפיסת גירויים חושיים אשר אינם קיימים במציאות), דלוזיות (אמונות ורעיונות ביזאריים) ובהתנהגות בלתי הולמת וחסרת עכבות, הנובעת מהפגיעה הקשה בהבנת המציאות. כך, לדוגמה, אדם הנמצא במצב פסיכוטי המאמין כי הוא נרדף על ידי ה-FBI מאחר ונשלח על ידי האל, עשוי לנהוג בתוקפנות או לברוח מביתו על מנת להגן על עצמו.

תרופות אנטי פסיכוטיות - היסטוריה

תרופות אנטי פסיכוטיות משמשות לטיפול במצבים פסיכוטיים, החל משנות ה-50 של המאה ה-20. התרופות הראשונות התגלו באופן מקרי, על ידי רופא אשר חיפש חומר הרגעה עבור חולים בטרם ניתוחם. התרופה אשר גילה אינה הועילה למטרה זו. עם זאת, שינוי מסוים של התרופה לפורמט המכונה כיום כלורפרומזין, התגלה כיעיל ביותר להפסקת מצבים פסיכוטיים. שני הדורות הראשונים של התרופות האנטי פסיכוטיות- בוטירופנונים ופנותיאזינים- הביאו לשיפור דרמטי, כאשר עם השנים חל שיפור משמעותי ביעילות של התרופות ואף הקטנת השפעתן של תופעות הלוואי.

תרופות אנטי פסיכוטיות - אפשרויות טיפול ותופעות לוואי

פסיכוזה עשויה להתפרץ על רקע מצבים אורגניים (אלצהיימר, גידול מוחי) ועל רקע שימוש בחומרים כגון סמים ואלכוהול, אך במרבית המקרים תתעורר על רקע הפרעות נפשיות מקבוצת ההפרעות הפסיכוטיות, ביניהן סכיזופרניה, הפרעה סכיזואפקטיבית והפרעה דלוזיונית. תרופות אנטי פסיכוטיות, מיועדות לטיפול במצבים אלו ובמצבים נפשיים נוספים הנלווים לפסיכוזה, לדוגמא דיכאון פסיכוטי ומצבי מאניה הנלווים לפסיכוזה. חשוב לציין כי תרופות אנטי פסיכוטיות מסוימות, במינונים נמוכים, משמשות לא רק לטיפול במצבים פסיכוטיים, אלא גם במצבים המערבים אי שקט מוגבר והתנהגות קיצונית. לדוגמה, ילדים בעלי הפרעות התנהגות קשות מטופלים לעיתים במינון נמוך של רספרידל- תרופה הניתנת במינונים גבוהים, כאשר היא משמשת לטיפול במצבים פסיכוטיים.

חומרים נוירו-כימיים אשר יוצאים מאיזון גורמים להתפרצות פסיכוזה. לכן, תרופות אנטי פסיכוטיות מבוססות על חומרים פסיכואקטיביים, המביאים לוויסות מחודש של פעולתם של חומרים נוירו-כימיים. תרופות אנטי פסיכוטיות משפיעות על תסמינים פסיכוטיים, כגון דלוזיות, הלוצינציות, קטטוניה והתנהגות ביזארית וחסרת עכבות. תסמינים אלו מכונים סימפטומים חיוביים של ההפרעות הנפשיות הפסיכוטיות. הסימפטומים מכונים כך, מאחר והם מופיעים בקרב אנשים עם הפרעות פסיכוטיות, אך לא בקרב אנשים בריאים. יחד עם זאת, מרבית התרופות האנטי פסיכוטיות אינן משפיעות על סימפטומים שליליים של הפרעות אלו- סימפטומים המתבטאים בהיעדר יכולות אשר ישנן לאנשים בריאים, כגון עניין חברתי, יוזמה, יכולת מילולית תקינה וכדומה. ישנם מקרים בהם דיכוי הדופמין אשר מביא לירידה בסימפטומים החיוביים, אף מביא להחרפה בסימפטומים השליליים. זאת מאחר ודופמין הוא הנוירוטרנסמיטור האחראי בין השאר, על חווית ההנאה ועל התנהגויות הקשורות להגברת העונג וההנאה.

תרופות אנטי פסיכוטיות מוכרות הן הלידול, כלורפרומאזין, פרפנזין, פרומזין, קלופיקסול, רספרידל, קלוזאפין (לפונקס), זיפרקסה ואריפיפרזול.

תרופות אנטי פסיכוטיות מתאימות הן לשימוש במצבים פסיכוטיים פעילים והן להקטנת הסיכוי להתפרצות פסיכוטית. לכן, אנשים הלוקים בהפרעות כגון סכיזופרניה, מקבלים הנחיות ליטול תרופות אנטי פסיכוטיות באופן קבוע, גם בהיעדר סימפטומים פסיכוטיים. תרופות אנטי פסיכוטיות ניתנות על ידי רופאים פסיכיאטרים, כאשר בדרך כלל הבחירה הראשונית היא בתרופות חדישות יותר אשר נלוות אליהן פחות תופעות לוואי. רק במקרים בהם התרופות אינן יעילות דיין או מעוררות תופעות לוואי (לדוגמה, במקרים בהם האנשים סובלים מאלרגיות לחומרים ספציפיים), ניתנות תרופות אנטי פסיכוטיות מדור ישן יותר.

למרות ההמלצה לשימוש בתרופות באופן קבוע כאמצעי למניעת התפרצות פסיכוטית נוספת, רבים מהאנשים המונחים לקחת תרופות אנטי פסיכוטיות אינם עושים זאת בשל תופעות הלוואי הנלוות, ההחמרה בסימפטומים השליליים וההתמודדות עם סטיגמה חברתית.
רופאים בתחום
ד"ר סימון שנהב
ד"ר סימון שנהב יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה להריון בסיכון גבוה במרכז הרפואי ברזילי. מומחה במיילדות וגניקולוגיה.
 ג'רמי לגרנז׳ אוסטאופת DO
ג'רמי לגרנז׳ אוסטאופת DO אוסטאופתיה
מטפל בשיטת האוסטאופתיה
ד"ר תמיר וינברג
ד"ר תמיר וינברג עיניים
5.0
( 46 חוות דעת )
"אכן ד"ר וינברג תמיר ,מדבר בנועם,מסבירן נפלא,עוזר להחליט ע"פ בקשתי. שאפו לד"ר וינברג תמיר עבור תשומת לב של 100%"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו