קלוזאפין (Clozapine)
מידע נוסף
שמות מסחריים
קלוזאפין הינה תרופה נוגדת פסיכוזה. אופן פעולתה אינו לגמרי ברור, אך נראה כי אתרי הפעולה העיקריים שלה הינם בקולטנים לדופמין ולסרוטונין במוח.
תרופה זו משמשת לטיפול במקרים חמורים של סכיזופרניה אשר לא הגיבו לשניים או יותר סוגים של תרופות. בעת שימוש בתרופה ניתן לצפות לשיפור ב- 30% מהמקרים שהיו עמידים לטיפולים אחרים. בגלל הסכנה שתרופה זו עלולה לגרום לדיכוי מספר תאי הדם הלבנים ולפירכוסים, ניתנת התרופה רק במקרים קשים.
התחלת הטיפול בקלוזאפין מומלצת היום רק בהשגחה אישפוזית, וזאת לפחות עד שיצטבר מידע נוסף לגבי תופעות הלוואי שלה. יחסית לפנותיאזינים, נראה שתרופה זו גורמת לפחות תופעות לוואי, ויתרונה הגדול הינו בכך שאינה גורמת כמעט לתנועות בלתי רצוניות בגפיים ובפנים.
אין להשתמש בתרופה במקרים של רגישות לחומר הפעיל או למרכיבי התרופה האחרים, חוסר אפשרות לעבור בדיקות דם סדירות, מחלת כבד או כליות חמורה, הפרעות בלב או דלקת שריר הלב, אפילפסיה בלתי נשלטת או הרעלת אלכוהול או צורות הרעלה אחרות, מצב חוסר הכרה עמוק או מצב של כשל זרימת דם, חסימת מעיים, גם בעבר, עבר של גרנולוציטופניה או אגרנולוציטוזיס שנגרמו על ידי תרופה, למעט כימותרפיה, בנטילת תרופות העלולות לגרום לאגרנולוציטוזיס, בתפקוד לקוי של מח העצם, בנטילת תרופות העלולות לדכא את מח העצם, בנטילת תרופות אנטי-פסיכוטיות בעלות פעילות ארוכת טווח.
זהירות נדרשת מתקופות ממושכות של חוסר ניידות, על מנת למנוע בעיות בזרימת דם, היווצרות קרישי דם.
מידע
אופן נטילת התרופה
טבליות, זריקות.תדירות וזמן נטילה
1-3 פעמים ביום.טווח המינון
מבוגרים: מינון התחלתי: 25 מ"ג ליום. ניתן להעלות את המינון ב- 25 עד 50 מ"ג ליום. מינון אחזקה: 300-450 מ"ג ליום. מינון מירבי: 900 מ"ג ליום.תחילת ההשפעה
תוך 2.5 שעות. השפעה מלאה מושגת רק כעבור מספר ימים או שבועות.משך ההשפעה
12-24 שעות. השפעות מסויימות נמשכות מספר ימים עד שבועות לאחר הפסקת התרופה.תזונה
אין הגבלות.
יש ליידע את הרופא על שינוי במספר המשקאות היומי המכילים קפאין.
אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדיםמנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם נותרו פחות מ- 4 שעות לפני המנה הבאה, יש לדלג על המנה שנשכחה וליטול את המנה הבאה בזמן הנכון.
הפסקת התרופה
כאשר ניתן, יש להפסיק את התרופה בהדרגה. כאשר יש צורך להפסיק באופן חד, עלולים התסמינים הפסיכוטיים לחזור.מינון עודף
סביר להניח שמנה עודפת מקרית לא תגרום בעיות. מנות עודפות גדולות עלולות לגרום תרדמה או פירכוסים. יש לפנות לחדר מיון.אזהרות
הריון
אין די מחקרים בנשים בהריון. ניתן להשתמש כשיש צורך ברור בתרופה. יש להיוועץ ברופא (B)הנקה
בטיחות השימוש בהנקה לא הוכחה. יש להימנע מהנקה במהלך הטיפול בתרופה זו.תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בילדים ובצעירים מתחת גיל 16 שנה לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא.קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
עלול לגרום לנמנום, יש לבחון את ההשפעה על יכולת הנהיגה.אלכוהול
אין לשתות אלכוהול במהלך הטיפול.דווח לרופא במקרה של
- אפילפסיה (כפיון), פרכוסים
- ברקית (glaucoma)
- אלרגיה
- כשל זרימת דם
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- מחלת לב
- נטילת תרופות אחרות
- קשיי השתנה, הגדלת בלוטת הערמונית
- סוכרת
- עישון
תופעות לוואי
תופעות לוואי
תופעת הלוואי העיקרית של התרופה הינה דיכוי ייצור תאי הדם הלבנים. תופעות נוספות כוללות פירכוסים, השפעות אנטיכולינרגיות, והפרשה מרובה של רוק.
תופעות לוואי שכיחות מאוד: נמנום, סחרחורת, קצב לב מהיר, עצירות והפרשת רוק מוגברת או מופחתת, הרטבת לילה.
תופעות לוואי שכיחות: עלייה במשקל, פרכוסים, בעיות דיבור, כאבי ראש, התכווצויות ועוויתות שרירים או נוקשות שרירים, רעד, עצבנות, תנועות לא רצוניות, חוסר הכרה, עילפון, טשטוש ראייה, צניחה בלחץ דם במעבר משכיבה/ישיבה לעמידה, לחץ דם גבוה, שינויים באק"ג, בחילות, הקאות, חוסר תיאבון, יובש בפה, רמות גבוהות של אנזימי כבד, הפרעה בתפקוד שלפוחית השתן, עייפות, שינויים בהפרשת זיעה וחום מוגבר, הפרעה בוויסות הטמפרטורה.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
תרופות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית]: קלוזאפין עלול להגביר את השפעותיהן של תרופות אלה, תרופות לשינה או הרגעה. [תרופות המדכאות את פעילות מוח העצם: בשילוב התרופות יש סיכון של הגברת ההשפעה המדכאת של התרופה.
וארפארין: קלוזאפין עלול להגביר את סכנת הדימום כתוצאה מהגברת הפעילות נוגדת הקרישה של התרופה.
תרופות פסיכוטרפיות ובנזודיאזפינים: בשילב התרופות תתקיים הגברת הסיכון למצוקה נשימתית או לבבית.
דיגוקסין: בנטילת התרופות יחד תיתכן הגברה של פעילותו על הלב.
תרופות לטיפול ביתר לחץ דם :קלוזאפין עלול להגביר את הירידה בלחץ הדם.
פניטואין: עלול להפחית את ההשפעה של קלוזאפין.
סימטידין, אריתרומיצין, פנותיאזין, קארבאמאזפין, נוגדי דיכאון ( כמו ליתיום, פלואוקסטין, פארוקסטין, סרטראלין) וכן פרופאפנון, פלקאיניד וכינידין: עלולים להגביר את ההשפעה של קלוזאפין.
תרופות נגד אלרגיה- תיתכן הגברת ההשפעות של תרופות אלה
תרופות לטיפול בזיהומים, ב- HIV.
תרופות לטיפול בכיב פפטי (כמו סימטידין, אומפרזול, פנטופרזול, לנזופרזול)
תרופות לטיפול בזיהומים פטרייתיים, ותכשירים אנטיביוטיים )אריתרומיצין, קלריתרומיצין, אזיטרומיצין, ריפאמפיצין, פרזין, ציפרופלוקסאצין).
תרופות נגד שלשול
קפאין
גלולות למניעת היריון .
תרופות נרקוטיות ותרופות אחרות היכולות להשפיע על הנשימה
אדרנלין, לטיפול במצבי חירום.
השפעת שימוש ממושך
לא ידועה עדיין. ניטור: יש לבצע פעם בשבוע עד 18 שבועות ספירת דם ולאחר מכן לפחות פעם בחודש. כמו-כן, יש לבצע בדיקות של תפקודי כבד. שומני דם, משקל, אק"ג, לחץ דם ודופק.
לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- יש לי בולימיה כבר כמעט שנה ולמרות שהלכנו לרופא והוא אמר לנו את זה, אמא שלי לא רוצה לעזור לי, היא לא חושבת שזה נכון בגלל שהשמנתי שלא הקאתי 4 פעמים ביום, או לפחות פעמיים, זה נורא מציק לי, וכבר שבוע אני לא אוכלת, ירדתי ארבע קילו, אבל כל פעם שאני מקיאה יש לי כאבים חזקים בתוך החזה והכול כואב, אין אף אחד במשפחה שלי שיעזור לי, ואני לא רוצה להיות אנורקסית .. אני פשוט כל כך פוחדת לאכול כי אני לא רוצה להקיא ... מה אני אמורה לעשות ? איזה נזק נעשה לגוף שלי אם בכלל ?
- אני נוטלת פלוטין מזה 3 חודשים (כדור אחד ביום). מעוניינת להיכנס להריון- האם ידועה השפעה כלשהי בין פלוטין ובריאות העובר?
- ברצוני לקבל מידע על היחידה הבינלאומית INR
- בעקבות מחלה שנתגלתה בכליות אצלי עשיתי בדיקת שתן לבני בן 6 בבדיקה הייתה תוצאה של PH 5 מה המשמעות ?
- אני בן 23, מטופל בלפונקס כבר שנתיים. התרופה עזרה לי מאוד להתרכז. בזמן האחרון הריכוז שלי ירד בצורה דרמטית. האם יש אפשרות לקחת עוד תרופה שתעזור לי להתרכז? אני לוקח גם ואלפורל ורסיטל.
- לפני כמה ימים התחילו לי כאבים או דקירות בבטן, מעט מעל איבר המין. זה בא בזמנים שונים, אבל הכאב תמיד מופיע כשאני משתין. האם זה אומר שיש לי דלקת בדרכי השתן?
- אני אישה בגיל המעבר וסובלת כמה פעמים ביום, ובעיקר בלילות, מהזעה קשה בכל הגוף והראש (ללא גלי חום). אני נוטלת תחליף הורמונים אפקסור 75 (ונלאפאקסין) פעם ביום מזה כ-8 חודשים. בדיקת דם של בלוטת התריס לפני כחצי שנה היתה תקינה.
- האם השימוש ב-תרופה Efexor XR (תרופה נגד דיכאון) עלול לגרום לחוסר חשק מיני ולעיכוב האורגזמה? ומה ניתן לעשות כדי למנוע זאת?
- אני בן 23. לפני כ 8 חודשיים חוויתי פסיכוזה, ובמהלך הטיפול אובחנתי כסובל מהפרעת קשב וריכוז, ועלה הרעיון שאקבל ריטלין. האם יש סכנה שאחווה עוד התקף בגלל הריטלין?
- אני בת 22, בשבוע ה-15 של ההריון, ואתמול עברתי סקירת מערכות מוקדמת. בסקירה נצפתה ציסטה במוח העובר בגודל 9 מ"מ בגומה האחורית. הרופא ציין כי יתכן שזו Posterior Fossa Cyst או בואריאנט על שם Dandy Walker. הוא המליץ על ניקור מי שפיר, ייעוץ גנטי וסקירה מכוונת למוח בשבוע ה-20. האם ישנו סיכוי ממשי וגבוה לנכונות האבחנה כי מדובר בתסמונת דנדי ווקר? ועד כמה זה חמור? ומה ניתן לעשות במקרים כאלה? האם ישנן המלצות לבדיקות נוספות?