האלופרידול (Haloperidol)
מידע נוסף
שמות מסחריים
האלופרידול הינה אחת התרופות הנפוצות ביותר לשימוש מקבוצת הבוטירופנונים. התרופה יעילה בהפחתת תסמינים פסיכוטיים המופיעים במחלות פסיכיאטריות כגון סכיזופרניה, מאניה, שיטיון ומחלות אחרות בהן מופיעות הזיות (הלוצינציות) ומחשבות שווא (דלוזיות). יחד עם זאת לתרופה זו תופעות לוואי מטרידות וזהו חסרונה העיקרי. תופעות לוואי בעייתיות במיוחד הינן תנועות לא רצוניות וקישיון של הפנים והגפיים. כמו כן יש לתרופה השפעות אנטיכולינרגיות קלות, ועל כן יש להיזהר כאשר נותנים אותה לאנשים הסובלים מברקית (גלאוקומה) והגדלה שפירה של הערמונית.
אופן נטילת התרופה
טבליות, טיפות, זריקות, זריקות ארוכות טווח.תדירות וזמן נטילה
1-3 פעמים ביום. זריקות ארוכות טווח: פעם בחודש.טווח המינון
מבוגרים: סכיזופרניה ומאניה: 1.5-20 מ"ג ליום, עם העלאה הדרגתית במינון. התקף פסיכוטי: הזרקה תוך שרירית של 2-10 מ"ג.תחילת ההשפעה
זריקות: 20-30 דקות; דרך הפה: 2-3 שעות.משך ההשפעה
6-24 שעות; זריקות לשחרור איטי: עד 4 שבועות.תזונה
רצוי ליטול עם אוכל, כדי למנוע גירוי של הקיבהאחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדיםמנה שנשכחה
יש לקחת מייד כשנזכרים. אם צריך לקחת את המנה הבאה תוך שעתיים, קח מנה אחת עכשיו ודלג על המנה הבאה.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא, התסמינים עלולים לחזור.מינון עודף
סביר להניח שמנה עודפת מקרית לא תגרום בעיות. מנות עודפות גדולות עלולות לגרום תרדמה עמוקה, חולשה או קשיון שרירים ו/או עילפון. יש ליידע את הרופא.הריון
התרופה מועברת לעובר דרך השיליה. בחיות מעבדה התרופה אינה גורמת למומים אך עלולה לגרום לעלייה בשכיחות תמותת עוברים. בבני אדם הבטיחות בהריון לא נקבעה. ידוע על מקרים בודדים בהם היה קיים חשד שהתרופה גרמה למומים בעוברים. שימוש בתרופה בתקופת ההריון צריך להיות מוגבל רק לחולים הזקוקים לטיפול ארוך טווח בתרופה זו (C)הנקה
התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע על התינוק. מומלץ להיוועץ ברופא.תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בילדים ובצעירים מתחת גיל 18 שנה לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא.קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.נהיגה
אין בעיות ידועות.אלכוהול
מומלץ להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו. השילוב של אלכוהול עם תרופה זו עלול להיות מסוכן.דווח לרופא במקרה של
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- מחלת לב
- ליקויים במחזור הדם ההיקפי
- אפילפסיה (כפיון)
- פעילות יתר של בלוטת התריס
- מחלת פארקינסון
- ברקית (glaucoma)
- אסתמה
- דלקת סימפונות (bronchitis)
- מחלות דרכי הנשימה
- נטילת תרופות אחרות
תופעות לוואי
האלופרידול עלול לגרום למגוון תסמינים הפוחתים בדרך כלל עם הזמן. תופעת הלוואי המשמעותית ביותר הינה תנועה לא רצונית של הפנים והגפיים (דיסטוניה). ניתן להתגבר על תופעה זו על ידי התאמת המינון או מתן תרופה נוגדת. לעתים נדירות עלולה להתרחש תיסמונת הכוללת חום גבוה ונוקשות שרירים חמורה.פרטי תגובה עם תרופות אחרות
תרופות אנטיכולינרגיות: האלופרידול עלול להגביר את תופעות הלוואי של תרופות עם השפעות אנטיכולינרגיות.
תרופות לפארקינסוניזם: האלופרידול עלול לסתור את פעולתן של תרופות אלה.
תרופות אנטיאריתמיות (אמיודרון, קוינידין): יש להימנע משילוב עם הלופרידול מחשש להגברת תופעות לוואי .
נוגדי עווית: תתכן ירידה ביעילותם וצורך להעלות את המינון.
ליתיום: עלול לגרום לאנצפאלופאתיה ולתופעות נוירולוגיות המתבטאות בתופעות לוואי קשות כגון חולשה, חום, רעד, בלבול ושינויים בתמונת הדם, יחד עם נזק מוחי בלתי הפיך. יש להשגיח בקפידה על חולים המקבלים שילוב תרופות זה ולהפסיק מיד את הטיפול עם הופעת סימנים מוקדמים של רעילות נוירולוגית.
סותרי חומצה : המכילים אלומיניום הידרוכסיד או מגנזיום מעכבים את הספיגה של התרופה. יש לחכות שעתיים לאחר מתן הלופרידול.
פרופרנולול: כל אחת מהתרופות מעכבת את פירוקה של השנייה.
סימטידין: יש להימנע מטיפול משולב. סימטידין עלול לגרום לירידה ביעילות הטיפול בהלופרידול. ציסאפריד: ציסאפריד עלול להגביר תופעות לוואי.תרופות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית: כל התרופות האלה עלולות להגביר את ההשפעות של האלופרידול על מערכת העצבים המרכזית.
השפעת שימוש ממושך
השימוש בתרופה זו במשך יותר מכמה חודשים עלול לגרום לתנועות לא רצוניות של העיניים, הפנים והלשון (tardive dyskinesia) . לעיתים רחוקות עלולה להופיע צהבת.לטיפול ב
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
שאלות ותשובות
- אמי חולה דמנטית בת 76. היא טופלה במשך כחודש בקלופיקסול במינון של 2 מ"ג ליום. בשל תגובות שדמו למחלת פרקינסון הופסק הנטילה. האם התופעות אמורות לחלוף? אם כן, תוך כמה זמן?
- אני בת 25. מהם הגורמים למחלת הסכיזופרניה, ומדוע חלק מהאספקטים של מחלה זו מתבטאים במערכת החושים (כמו הזיות שמיעתיות או תחושתיות שלמעשה אינן מציאותיות בזמן ההתקף, ומחשבות שווא לא מציאותיות)? האם זה קשור לדיסוציאציה? ואם כן, כיצד?
- אני מעוניינת לדעת האם לעובר ממין נקבה בעלת כליית פרסה, לפי סקירת מערכות בטרימסטר השני, יכולה להיגרם בעתיד בעיית פוריות.
- אני לוקחת כבר כמה שנים את התרופה פבוקסיל (נגד דיכאון). כבר כמה שנים שהשינה שלי אינה סדירה. אני הולכת לישון ב-10 ומתעוררת באמצע הלילה, ואז שוב נרדמת, ואז נורא קשה לי לקום בבוקר לבית הספר וכל היום שלי נהרס. אני ישנה המון בכיתה. בעבר סבלתי מאנמיה, אבל ברוך ה' לקחתי כדורים והכל תקין אצלי. רציתי לדעת אם העייפות הזאת שמטרידה אותי שנים קשורה לכדורים שאני נוטלת.
- אני סובלת שנים ממיגרנה, ומטופלת בשנים האחרונות באימיטרקס. כעת אני בהריון, שליש ראשון. אילו תרופות אני יכולה לקחת במהלך התקף (אקמול, אופטלגין, אדקס, אימיטרקס) ?
- אני סובל מטיקים. לקחתי ריספרדל, ובגלל בעיות השמנה הפסקתי. כרגע אני לוקח קלונקס, אך שמעתי שזו תרופה ממכרת. רציתי לדעת אילו עוד תרופות קיימות לטיקים בתוספת חרדה.
- אימי סובלת מפרפור פרוזדורים. לחץ דם 145/80. היא מקבלת חצי כדור נורמיטן של 25 מג ביום וגם סילאזאפריל (ואסקייס) 2.5 מג ביום. האם הטיפול נכון, והאם אפשר לתת את הכדורים ביחד בבוקר או שצריך להפריד בנטילת תרופות אלו?
- יש לי בולימיה כבר כמעט שנה ולמרות שהלכנו לרופא והוא אמר לנו את זה, אמא שלי לא רוצה לעזור לי, היא לא חושבת שזה נכון בגלל שהשמנתי שלא הקאתי 4 פעמים ביום, או לפחות פעמיים, זה נורא מציק לי, וכבר שבוע אני לא אוכלת, ירדתי ארבע קילו, אבל כל פעם שאני מקיאה יש לי כאבים חזקים בתוך החזה והכול כואב, אין אף אחד במשפחה שלי שיעזור לי, ואני לא רוצה להיות אנורקסית .. אני פשוט כל כך פוחדת לאכול כי אני לא רוצה להקיא ... מה אני אמורה לעשות ? איזה נזק נעשה לגוף שלי אם בכלל ?
- אני סובל מטיק בעיניים - מצמוץ מהיר, אך לא במהירות ובתדירות קבועה. יש לציין כי איני סובל מטיק / עווית נוסף מלבד זה. בעבר (לפני כ- 4 שנים) פניתי לנוירולוג בטענה שהדבר מפריע לי ביום יום. כטיפול מונע הוא נתן לי תרופת הלדול בטיפות, כ 10 -15 טיפות ביום.
- מה אומרת רמת CK גבוהה המתגלה בבדיקות דם מעבר לבעיה בשרירים? האם יש לזה קשר לתפקודי הכבד?