טיפולים למחלת קרוהן
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

אני בן 18. התגלתה אצלי מחלת קרוהן לפני כחצי שנה, אבל הסימפטומים הופיעו לפני שנה וחצי. היו לי פיסטולות במעי הגס, נותחתי פעמיים, ואז נעשה בירור שכלל CT של הבטן, בו אובחנתי כחולה בקרוהן. מאז טופלתי בפנטזה ובסטרואידים, אבל ערכי ה- CRP שלי נשארו גבוהים. ל

תשובה:
הטיפול העיקרי למחלת קרוהן קלה עד בינונית מושתת על תרופות ממשפחת ה- 5-ASA כדוגמת הפנטזה (שהיא בעלת פרופיל תופעות לוואי פחות בהרבה מהסולפאסאלאזין, המשתייכת אף היא לקבוצת תרופות זו). במחלת קרוהן בינונית עד חמורה, כאשר טיפול זה אינו מספק, מוסיפים טיפול בסטרואידים, אך עיקר השימוש בהם הוא בעת התלקחות ולא כטיפול אחזקתי, וכאשר מושגת רמיסיה, מפחיתים את מינונם בהדרגה. טיפולים אחרים: האנטיביוטיקות פלג'יל וציפרופלוקסאצין יעילות כטיפול בקרוהן פריאנאלי ופיסטולרי. הן מהוות טיפול "קו שני" בקרוהן פעיל אחרי ה- 5-ASA, וטיפול "קו ראשון" במחלה פריאנלית או פיסטולרית. אימוראן (azathioprine) ומרקאפטופורין נכנסות לטיפול במחלה תלויית סטרואידים. יעילות מושגת תוך 4-3 שבועות. שתיהן מדכאות את מערכת החיסון. תופעות הלוואי שלהן כוללות פגיעה בייצור הדם, שעשויה להתבטא בירידה של השורה הלבנה, אנמיה או ירידה ברמת הטסיות. המטופל חשוף יותר לזיהומים, ועליו לערוך מעקב ספירת דם. עם זאת, הן מתפקדות היטב כטיפול אחזקתי בקרוהן, ויעילות במניעת קרוהן לאחר ניתוח. עוד על תופעות הלוואי תוכל לקרוא באינדקס התרופות של אינפומד. ישנן עוד תרופות המדכאות את מערכת החיסון, עליהן לא אפרט. Infliximab מקבוצת התרופות שנקראת Anti-TNF היא טיפול חדש יותר ויעיל מאוד במחלת קרוהן, גם בזו העמידה לכל הטיפולים שצוינו עד כה, כולל קרוהן פריאנלי ופיסטולרי. עם זאת, מקובל לטפל בתרופה זו רק כשהדבר הכרחי, והיא אינה הטיפול הראשון שמנסים. אלה פחות יותר הטיפולים התרופתיים המוכרים לי. היוועץ ברופא הגסטרואנטרולוג המטפל שלך לגבי הטיפול המיטבי. בהצלחה, ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד