דלג לתוכן

רמת קורטיזול גבוהה והקשר בין קורטיזול להורמון TSH

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 22/10/2009 תאריך עדכון: 20/08/2013
1 דקות קריאה

שאלה:

אחי, בן 13, עבר בדיקות דם עקב עיכוב בגדילה. תוצאות הבדיקה הראו רמת TSH גבוהה, ולכן הוא לוקח כעת אלטרוקסין. בבדיקות דם שערך כעת ניצפו רמת TSH ורמת FT4 תקינה, אך לעומתם נמצאה רמה גבוהה של cortisol am 8 (B)

תשובה:

אחי, בן 13, עבר בדיקות דם עקב עיכוב בגדילה. תוצאות הבדיקה הראו רמת TSH גבוהה, ולכן הוא לוקח כעת אלטרוקסין. בבדיקות דם שערך כעת ניצפו רמת TSH ורמת FT4 תקינה, אך לעומתם נמצאה רמה גבוהה של cortisol am 8 (B), התוצאה היתה 679 nmol/l. מה משמעות הערכים האלה? לא ציינת מתי אחיך ערך את הבדיקה - האם בבוקר, בצהרים, אחרי צום או לא? הרמות התקינות משתנות בהתאם לשעות היום ובהתאם לעריכת הבדיקה בצום או לא. לכן יתכן שהתוצאה אפילו בטווח הנורמה. ישנה מחלה שנקראת תסמונת קושינג אשר נובעת מרמות מוגברות של קורטיזול. הסימפטומים שלה הם השמנת בטן, פנים עגולות, חלוקה שונה של שומן הגוף, אודם בפנים, נטיה לפגיעות של העור, יתר לחץ דם, נטיה לסוכרת, הפרעות שינה, הפרעות נפשיות ועוד דברים רבים נוספים. אם יש לאחיך הסימנים שציינתי למעלה, ואם הרמה של ההורמון אכן גבוהה, אני מניחה שהרופאה המטפלת תמשיך בבירור. ישנם רופאים שללא חשד קליני, אפילו אם הרמה גבוהה, לא היו עושים דבר. להרבה אנשים יש, מסיבה זו או אחרת, רמה מוגברת של קורטיזול אפילו סטרס יכול להעלות את רמת הקורטיזול, וזה לא אומר הרבה. יכול להיות קשר בין בלוטת התריס לבין בלוטת יותרת הכליה אשר מייצרת קורטיזול, אבל בדרך כלל הצירוף הוא תת-פעילות של בלוטת התריס ותת-פעילות של בלוטת יותרת הכליה. במקרה של אחיך, הרמה של הקורטיזול די שוללת תת פעילות שכזו. כל טוב ד"ר אורלי שניידר - אינפומד [22/10/2009]
רופאים בתחום
ד"ר נדיה זבלוצקי
ד"ר נדיה זבלוצקי עור ומין
ד"ר יצחק אייזנמן
ד"ר יצחק אייזנמן עיניים
ד"ר רומן ליברזון
ד"ר רומן ליברזון אורתופדיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו