דלג לתוכן

בדיקת הורמון אדרנוקורטיקוטרופי (ACTH)

2 דקות קריאה
בבדיקה זו בודקים את הריכוז של ההורמון האדרנוקורטיקוטרופי (ACTH) בדם. הקורטיקוסטרואידים הם הורמונים הנוצרים בחלק החיצוני של בלוטות יותרת הכליה (אדרנל). הפרשתם של הורמונים אלו נשלטת על-ידי ההורמון האדרנוקורטיקוטרופי (ACTH), חלבון המשוחרר מהאונה הקדמית של בלוטת יותרת המוח (היפופיזה). ה- ACTH נוצר ומשוחרר בתגובה להורמון המשוחרר מההיפותלמוס (CRF - corticotropin releasing factor). קיים מנגנון משוב המפקח על שחרור הורמון ה- ACTH. למשל, כאשר רמת הקורטיזול בדם נמוכה ויש צורך להגביר את רמתו, כמו בזמן לחץ, מוגברת הפרשתו של ACTH וזה מביא לעליה בשחרור קורטיזול מהאדרנל. כאשר רמת הקורטיזול מגיע לרמה גבוהה דיה, יש ירידה בשחרור של ACTH שמביאה להפסקה בשחרור קורטיזול נוסף.
הורמון ה- ACTH משוחרר בצורה מחזורית במשך היממה, כך שרמתו גבוהה בשעות הבוקר או בשעות היקיצה ויורדת לקראת ערב.

אזהרות

סיכון: שטף דם תת-עורי באתר לקיחת הדם (במידה ומתפתח ניתן לשים קרח על האזור). בבדיקת גירוי ACTH הסיכון ממתן ACTH לתוך הווריד נמוך ביותר. אלרגיה המתבטאת בפריחה ובקוצר נשימה יכולה להתרחש לעיתים נדירות ביותר. מתן מטיראפון או דקסאמתאזון בבדיקות האחרות כרוך בסיכון נמוך ביותר להופעת פריחה מגרדת.
 

הריון: רמת ACTH עשויה להיות גבוהה בזמן הריון.
 

הנקה: אין בעיות או השפעות מיוחדות
 

תינוקות וילדים: אין בעיות או השפעות מיוחדות
 

קשישים: אין בעיות או השפעות מיוחדות
 

נהיגה: אין בעיות מיוחדות. ניתן לנהוג לאחר קבלת ACTH, מטיראפון או דקסאמתאזון
 

אלכוהול: אלכוהול עשוי להוריד את רמת ה- ACTH.
 

פענוח תוצאות

רמה נמוכה בבוקר:
פעילות יתר של בלוטת יותרת הכליה (מחלת קושינג)
גידול המפריש קורטיזול
תת-פעילות של בלוטת יותרת המוח (hypopituitarism)

רמה גבוהה של ACTH:
תת פעילות של בלוטת יותרת הכליה (מחלת אדיסון)
גידול בבלוטת יותרת המוח
גידול המפריש ACTH שאינו נמצא בבלוטת יותרת המוח
תסמונת נלסון
מצבי דחק קיצוניים

כדי שלמדידת רמת ה-ACTH תהיה משמעות, בודקים אותה תמיד יחד עם בדיקת רמת קורטיזול. לעיתים לא די במדידה פשוטה של הורמונים אלו ויש לבצע "בדיקות דינמיות", כלומר, לתת תכשירים שונים המסוגלים לזרז או לדכא את הפרשת ההורמונים ולראות כיצד מתן חומרים אלו משפיע על הפרשת הקורטיזול.
עלייה ברמת ה-ACTH במקביל לעלייה ברמת הקורטיזול יכולה לנבוע מהפרשת ההורמון על-ידי בלוטת יותרת המוח (היפופיזה) - מחלת קושינג - ואז ניתן להגביר את הפרשתו באמצעות מתן אינסולין, מתיראפון וואזופרסין, ולדכא את הפרשתו באמצעות מתן דקסאמתאזון. כאשר רמת ה-ACTH הגבוהה נובעת מהפרשתו על-ידי גידול של האדרנל או גידול ממאיר אחר, רמתו ורמת הקורטיזול אינן מדוכאות על-ידי מתן דקסאמתאזון. בנוכחות רמה גבוהה של קורטיזול שאינה יורדת לאחר מתן דקסאמתאזון, רמת ACTH נמוכה בפלסמה מאפיינת גידול של האדרנל המפריש קורטיזול. כאשר רמת ה-ACTH גבוהה ואינה מתאימה לזו הנצפית בגידול מפריש של האדרנל, מבצעים בדרך כלל מבחן דקסאמתאזון ארוך יותר, בו מודדים את רמת הקורטיזול במשך יומיים לאחר מתן דקסאמתאזון. מבחן זה מסייע להבדיל בין הפרשה עודפת של ACTH מבלוטת יותרת המוח להפרשת יתר של ההורמון מגידול עצמאי.
במחלת קושינג רמת ה-ACTH גבוהה או תקינה על הסף הגבוה, אבל יש איבוד של השינוי הנורמלי הנצפה ברמת ההורמון במשך היממה.
עלייה ברמת ה-ACTH יחד עם ירידה ברמת הקורטיזול עשויה להצביע על ליקוי בפעילות האדרנל (מחלת אדיסון) עקב גידול, זיהום או מחלה של מערכת החיסון ההורסות את רקמת הבלוטה. גם בליקוי מולד של בלוטת האדרנל (adrenogenital syndrome) רמת ה-ACTH גבוהה. במבחן ACTH (מבחן סינאקטן) מזריקים ACTH לווריד או לשריר ובודקים את השינוי ברמת הקורטיזול לאחר 30 או 60 דקות. חוסר עלייה ברמת הקורטיזול מצביע על הפרעה בפעילות בלוטת האדרנל. רמת קורטיזול אקראית בפלסמה של 25 מיקרוגרם לדציליטר ומעלה שוללת למעשה אי ספיקה של האדרנל.

תרופות העשויות לשנות את רמת ה-ACTH:
סטרואידים, גלולות למניעת הריון המכילות אסטרוגן, תרופות מעוררות כמו קפאין ואמפטמינים, עשויים לגרום לירידה ברמת ה- ACTH. אינסולין, ואזופרסין ומטיראפון עשויים לגרום לעלייה ברמת ה- ACTH.

תוצאות בדיקה - גברים:
תוצאות תקינות:
בבוקר: 10-100 פיקוגרם למיליליטר
אחרי צהריים וערב: 0-10 פיקוגרם למיליליטר

תוצאות בדיקה - נשים:
תוצאות תקינות:
בבוקר: 10-100 פיקוגרם למיליליטר
אחרי צהריים וערב: 0-10 פיקוגרם למיליליטר

תוצאות בדיקה - ילדים:
תוצאות תקינות:
בבוקר: 10-100 פיקוגרם למיליליטר
אחרי צהריים וערב: 0-10 פיקוגרם למיליליטר

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר אלכס סוצקובר
ד"ר אלכס סוצקובר גריאטריה
רופא גריאטר עצמאי
פרופ' אמנון זיסמן
פרופ' אמנון זיסמן אורולוגיה
אורולוג מנתח, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
ד"ר אלכסנדר אדלמן
ד"ר אלכסנדר אדלמן אורתופדיה
אורתופד מנתח מומחה -מומחה להחלפות מפרקים

שאלות ותשובות

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו