צליעה אצל ילדה בת שנתיים וחצי
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 14/11/2005
2 דקות קריאה
שאלה:

ביתי בת שנתיים וחצי, ומזה כשבועיים היא החלה לצלוע ברגל שמאל. הצליעה היא לסירוגין וכמעט שנעלמה כבר. הילדה לא מתלוננת על כאבים כלשהם מכיוון הרגל, הברך או כף הרגל. רופאת הילדים שלחה אותנו לעשות בדיקת דם. מה יכולה להיות הסיבה? האם חלילה מדובר בסימפטום של ניוון שרירים? אין לנו מחלה זו בתורשה (משני הצדדים), והאם זה בכלל קשור לתורשה?

תשובה:
צליעה בילדים היא תופעה שכיחה ביותר. רוב המקרים נגרמים בשל חבלה כלשהי או מצבים לא מסוכנים שחולפים מעצמם, אך מיעוט המקרים עלולים להיות מסוכנים ולכן יש להתייחס לכך ברצינות ולנסות לאתר את הסיבה לצליעה. ראשית, חשוב לציין כי צליעה בילד יכולה לנבוע מבעיה במערכת העצבים, בגב, ברגל, בבטן או ממערכת המין והשתן. כלומר, מיקום הכאב לא תמיד משקף את מיקום הבעיה. כדי לאבחן חשוב לקבל מההורים פרטים מדויקים על הבעיה (אפרט בהמשך), לבדוק את הילד- בדיקה כללית ובמיוחד לראות אותו הולך, ולעיתים יש צורך לבצע בדיקות מעבדה וצילומי רנטגן. לגבי ההיסטוריה של המחלה חשוב לדעת: משך ומהלך הצליעה השפעת הצליעה על פעילות הילד היומיומית האם היתה חבלה האם יש לילד נעליים חדשות או לוחצות האם יש סימפטומים נילווים: חום, ירידה במשקל, חוסר תאבון, כאב גב, בעיה בעשיית צרכים וכו' האם הצליעה מחמירה או מוקלת ע"י פעילות האם היתה לאחרונה מחלה ויראלית או טיפול באנטיביוטיקה האם הילד קיבל לאחרונה זריקה לתוך השריר ( עלול לגרום לדלקת בשריר או למורסה סטרילית) היסטוריה משפחתית של מחלות דלקתיות, מחלות המטולוגיות וכו'. הגורמים לצליעה הם רבים ומגוונים ולכן האבחנה צריכה להעשות ע"י רופא שיוכל תוך כדי שיחה ובדיקה לצמצם את האפשרויות. הגורמים השכיחים לצליעה בילדים מתחת לגיל בית- ספר הם: שברים (שבגיל זה יכולים להיגרם גם ע"י חבלה קלה) דלקת בתוך מפרק הירך (Transient synovitis of the hip) אוסטאומיאליטיס - זיהום של העצם זיהום של המפרק גוף זר ברגל וישנם עוד גורמים רבים נוספים. לכן, נהגתם כשורה כאשר פניתם לרופא לבדיקה ואבחון. אני ממליצה לכם, אם הצליעה עדיין קיימת (כפי שציינתי רובן חולפות מעצמן), להמשיך בתהליך האבחון כדי לאתר את מקור הבעיה. הגורמים השכיחים הם כתוצאה מחבלה או ממחלות דלקתיות או זיהומיות ואינם קשורים למחלות ניוון שרירים.