מהי קדחת ים תיכונית משפחתית (FMF) ואיך מטפלים בה
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

אובחנתי לפני כשנה וחצי כחולת FMF עם 2 מוטציות E148Q. התחלתי טיפול בקולכיצין, 1 מ"ג ביום. היה לי קשה להתמיד כל יום, ועשיתי הפסקות יזומות, עד שנשברתי, כי חזרו לי כאבי הבטן מהם סבלתי. עכשיו אני כבר כחודש וחצי ללא הכדורים, ומרגישה בסדר גמור, ללא כא

תשובה:
מחלת ה -FMF או בשמה המלא קדחת ים תיכונית משפחתית, היא מחלה תורשתית, המועברת בצורה רציסיבית. אצל יהודים המחלה נפוצה בקרב יוצאי צפון אפריקה, עירק ומדינות השוכנות סביב אגן הים התיכון. המחלה היא למעשה דלקת סטרילית, ללא הימצאות של חיידקים, וירוסים או מחוללים אחרים. היא גורמת להתקפי כאבים באזור הבטן, החזה והמפרקים, וכן לחום. עדיין לא ברור מהו הגירוי שגורם לדלקת וכתוצאה מכך להתקף. זו מחלה התקפית, כלומר המופיעה בפתאומיות ונעלמת לאחר כ-48 שעות. בין ההתקפים החולה מרגיש טוב וחש בריא. קולכיצין היא אחת התרופות הוותיקות והיעילות ביותר למניעת התקפי המחלה ולמניעת סיבוכיה. מנגנון הפעולה שלה מעכב תאי דם לבנים הגורמים לנזק במפרקים וברקמות הגוף. FMF לא מטופל אכן יכול להידרדר, אם על ידי ההתקפים החוזרים, ואם על ידי הצטברות החלבון אמילואיד הגורם לפגיעה כלייתית, סיבוך מאוד שכיח של המחלה. אני ממליצה בכל זאת להתחיל שוב את הטיפול בקולכיצין. אם התרופה גורמת לתופעות לוואי או שאינה עוזרת, ניתן לעבור לטיפול תרופתי אחר. בהצלחה. ד"ר נעמה זנזורי - אינפומד