פעילות גופנית מומלצת אחרי ניתוח מעקפים
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

אני בן 50. עברתי לאחרונה ניתוח מעקפים. אני עוסק בספורט מאז ומתמיד, ומאז הניתוח אני מרגיש חלש, וחושש לבצע פעילות גופנית ומאמץ קשה. עם מי כדאי להתייעץ בעניין? למי לפנות?

תשובה:
ניתוח מעקפים משפיע באופן ישיר על התפקוד הגופני. הסיבות העיקריות לירידה באנרגיה ובתפקוד הן ניוון גופני כתוצאה מהאשפוז אנמיה בשל איבוד דם בזמן הניתוח נטילת תרופות מסוימות, כגון חוסמי בטא, המאטות את חילוף החומרים ואת קצב הלב ומשנות לחץ לחץ הדם חיבור המנותח למכונת לב-ריאה גם המצב הנפשי (אצל כ-50% מהמנותחים מתפתחים פחד ודיכאון) משפיע לרעה על התפקוד הגופני. מייד לאחר הניתוח, מומלץ לעשות הליכה ולעלות את הדופק ב- 25 פעימות יותר מהדופק הבסיסי שלך במנוחה. לדוגמה, אם הדופק הבסיסי שלך במנוחה הוא 70 פעימות לדקה, אזי אין חשש לצעוד בדופק 95. מומלץ להגיע ל-30 דקות הליכה תוך 3 שבועות מזמן הניתוח או תוך שבועיים מהיציאה ממרכז החלמה לשיקום הלב. זהו הזמן הסביר לחזרה לעבודה חלקית, לחיי מין, לנהיגה ולחיי חברה. כדי לחזור לתפקוד גופני טוב, כפי שהיית רגיל, עליך להירשם לתוכנית שיקום לב. בתוכנית זו תעבור בדיקת לב במאמץ (ארגומטריה), ופיזיולוג מומחה במאמץ ושיקום לב יתאים לך תוכנית פעילות מדוייקת ומבוקרת בהתאם למצבך. מאחר שבניתוח לא מטפלים בעורקים ורק עוקפים את האיזור החסום, מטרת תוכנית השיקום היא לרפא את העורקים, לשפר את זרימת דם, להפחית את גורמי הסיכון ולהגיע לכושר גופני אופטימלי מבלי לסכן את הלב או לגרום לו נזק. תוכניות שיקום הלב נכללות בסל הבריאות, וכל אדם שעבר התקף לב או ניתוח מעקפים זכאי להשתתף בתוכנית ללא תשלום. תוכניות שיקום לב מתקיימות במספר בתי חולים בארץ, במרכזי שיקום הלב של פרולייף בחולון, רעננה ונתניה, ובמרכז קרדיונגב בבאר שבע. הוכח שתוכנית שיקום הלב מפחיתה באופן משמעותי את הסיכוי להתקף לב או לניתוח מעקפים חוזרים, ומחזירה את הביטחון לעסוק בספורט. בברכה, ד"ר ירון גרשוביץ - פיזיולוג מומחה במאמץ, בשיקום לב ובאימון רפואי לבריאות הלב