- אינפומד
- טיפולים וניתוחים
- ניתוח מעקפים
ניתוח מעקפים (Coronary Artery Bypass Surgery)
מה זה ניתוח מעקפים
ניתוח מעקפים מטרתו לתקן אספקת דם לקויה לעורקים הכליליים, הלוא הם העורקים שמספקים דם לשריר הלב לצורך תפקודו התקין. האינדיקציה השכיחה ביותר לביצוע הניתוח הינה מחלה טרשתית (טרשת עורקים - atherosclerosis), בה נוצרת היצרות או חסימה באחד העורקים (סתימת עוקרים), אשר מפריעה לזרימת הדם התקינה.
חסימה זו נוצרת עקב הצטברות וגדילת הפלאק הטרשתי, אשר מורכב בעיקרו מתאי דלקת, שומנים וגורמי קרישה.
מטרת ניתוח מעקפים בלב היא הקלה על כאבי חזה (תעוקת חזה - אנגינה), שיפור תפקוד לבבי ולעיתים הצלת חיים, במקרה של חסימה הפוגעת באזור נרחב בשריר הלב, אשר לא מצליחים להתגבר עליה באמצעים אחרים.
בעת ניתוח מעקפים, המנתח עוקף את ההיצרות או החסימה בכלי הדם ע"י חיבור האזור הפגוע לכלי דם תקין, אשר יכול להוביל דם וחמצן לשריר הלב בצורה תקינה. במהלך הניתוח, גופו של המטופל תלוי בתמיכת מכונת "לב-ריאה", אשר מהווה מעין משאבה חיצונית של דם המטופל, לצורך חמצון וניקוי רעלים תקין, בעת חיבור כלי הדם התקינים לכלי הדם החולים בלב המטופל.
הכנה לניתוח
לפני ניתוח מעקפים המטופל נשלח לסדרת בדיקות מסוג: ספירת דם, כימיה בדם, תפקודי קרישה, תפקודי כליות ותפקודי כבד, בדיקת שתן, צילום חזה, בדיקת אקו-לב להערכת התפקוד הלבבי, וכן צנתור לבבי מקדים (על מנת לוודא ולאבחן את כל החסימות וההצרויות שלא ניתן לטפל בהן ע"י צנתור).
ניתוח מעקפים מבוצע תחת הרדמה כללית. יש להיוועץ עם הרופא לגבי התרופות שיש להפסיק ליטול בימים שלפני הניתוח, וכן יש לשמור על צום מלא של 8 שעות לפני.
תהליך הניתוח
לאחר חיטוי יסודי של בית החזה, ייעשה חתך מרכזי ארוך בבית החזה מעל עצם הסטרנום. לאחר מכן, העצם תופרד לצורך אפשרות גישה לכל איברי בית החזה.
השלב הבא של ניתוח מעקפים יכלול ביצוע מעקף לב-ריאה של המטופל ע"י מכונת לב-ריאה מלאכותית, לשמירה על הסירקולציה התקינה של דם המטופל בזמן הניתוח, שלא דרך בית החזה (על מנת לאפשר למנתחים לעבוד בשדה ניתוחי ברור ונקי).
מעקף לב-ריאה נעשה ע"י עצירת מעבר הדם בכלי הדם הראשיים (אבי העורקים, ורידי הריאה וכו'), והסטתו אל המכונה, לצורך אספקת חמצן וניקוי הדם מרעלים, למשך זמן קצר.
כאשר הלב הנתרם מוכן, המנתח פותח את קרום הפריקרד (המעטפת החיצונית של הלב), לאחר איתור כלי הדם החסום, מאתרים את כלי הדם הנבחר לביצוע המעקף- לרוב משתמשים בכלי דם אחרים מבית החזה בשל קרבתם היחסית, ה- internal mammary arteries. במקרים אחרים ניתן לקחת כלי דם מהיד או הרגל (למשל ה-saphenous vein).
כלי הדם שנבחרו מוסטים ונתפרים אל כלי הדם החסומים של שריר הלב, ובצורה זו עוקפים את החסימות ומשפרים את זרימת הדם הלבבית.
לבסוף מוסת דם המטופל חזרה מהמכונה אל הגוף. קרום הלב נסגר ובית החזה נתפר בחזרה. בבית החזה מונחים נקז או מספר נקזים לצורך איסוף שאריות הנוזל והדם מהרקמה. על החתך הניתוחי מניחים חבישה גדולה.
ניתוח מעקפים סיכונים
סיכונים כלליים בניתוחים:
זיהום בפצע הניתוח - לרוב שטחי ומטופל באופן מקומי, אולם לעיתים נדירות עלול להתפתח לזיהום משמעותי יותר ברקמות התת-עור ואף בעצם החזה, אשר מצריך פתיחה מחדש של החתך לסילוק הפסולת החיידקית.
דימום - בעיקר באזור הניתוח כתוצאה מטראומה מקומית לרקמה. דימום יכול להתרחש מיד לאחר הניתוח, עד 24 שעות לאחר הניתוח ובמקרים נדירים ביותר לאחר שבועות או חודשים. הדימום נוצר כאשר כלי דם קטנים או גדולים נפתחים ומדממים, או כתוצאה מחיבור לא תקין של כלי הדם (leak).
במקרים בהם הדימום הוא רב יש צורך בניקוז נוסף. דימום משמעותי הגורם לאובדן דם רב יכול להצריך ניתוח חוזר לעצירת כלי הדם המדמם.
צלקות - אופי החלמת הצלקת תלוי באיכות התפרים ובגנטיקה. אין דרך לצפות כיצד הצלקת תחלים לאחר הניתוח.
סיכוני ההרדמה - לרוב תופעות הקשורות לרגישות יתר לתרופות ההרדמה (תגובה אלרגית). לעיתים נדירות מאד תתכן תגובה חמורה של ירידת לחץ דם (שוק אנפילקטי).
סיכונים ספציפיים של ניתוח מעקפים:
פגיעה בכלי הדם הלבביים הגדולים - בשל השימוש במכשור חד.
פגיעה במבנה הלב - המסתמים, השריר או המעטפת.
הפרעות קצב - בשל המגע הקרוב עם סיבי שריר הלב.
אי ספיקת כליות חריפה - בחולים קשים עם מגוון מחלות רקע, בשל חוסר אספקת הדם היחסית בזמן הניתוח.
שיקום לאחר ניתוח מעקפים
לאחר ניתוח מעקפים, המושתל נשאר באשפוז ביחידת טיפול נמרץ לצורך התאוששות והשגחה במשך כ-1-3 ימים. משך האשפוז הצפוי במחלקה הוא של כ-10-14 יום נוספים.
לעיתים יושם במהלך הניתוח קוצב לב חיצוני, אשר יעזור ללב לתפקד חשמלית בימים הראשונים, עד להסדרת קצב הלב.
יינתנו תרופות אנטיביוטיות למניעת זיהומים, ונוזלים לשמירה על לחץ הדם לאחר הניתוח.
לרוב יינתנו גם תרופות לשיכוך כאבים דרך הוריד, ע"פ הצורך.
הוצאת החבישה והתפרים מהחתך הניתוחי נעשית לרוב לאחר שבוע-שבועיים מהניתוח. הוצאת הנקזים נעשית ע"פ הצורך לפי כמות הנוזלים והדימום המנוקז.
בכל מצב של עליית חום פתאומית, ירידת לחץ דם, קוצר נשימה, אצירת שתן, דימום חריף או כאבים בלתי נסבלים לאחר ניתוח מעקפים יש לדווח מידית לרופא.
החלמה וחזרה לתפקוד אחרי ניתוח מעקפים היא הדרגתית, אולם הניתוח מוכח כמשפר תוחלת חיים יותר מהרחבת כלי הדם בצנתור והחדרת תומכן (סטנט) אצל מטופלים בעלי אינדיקציות מתאימות.
המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: מהו משך החיים הממוצע של מנותח ניתוח מעקפים (לאחר הניתוח) ?
שאלה: מהן האינדיקציות לביצוע ניתוח מעקפים לבבי במקום צנתור טיפולי?
שאלה: מהו משך חיי המעקפים לאחר ניתוח מעקפים לבבי?
שאלה: מהו היתרון של ביצוע ניתוח מעקפים לבבי באמצעות שתל כלי דם עורקי מבית החזה לעומת שתל ורידי מהגפיים?
שאלה: האם ישנן תופעות לוואי או סיכונים אחרים לטיפולים השונים במחלות לב?
שאלה: האם ניתן להימנע מביצוע ניתוח מעקפים לבבי ע"י ביצוע צנתור טיפולי?
שאלה: אני בן 50. עברתי לאחרונה ניתוח מעקפים. אני עוסק בספורט מאז ומתמיד, ומאז הניתוח אני מרגיש חלש, וחושש לבצע פעילות גופנית ומאמץ קשה. עם מי כדאי להתייעץ בעניין? למי לפנות?
שאלה: אני אחרי ניתוח מעקפים, שנעשה לפני כ-4 שנים, וצנתורים. מהו הדופק האופטימלי שצריך להיות לי כדי לשמור על בריאותי? אני בן 68, לוקח פלאויקס, אספירין, קונקור (חוסם בטא). המקסימום דופק שאני מגיע אליו בעת הליכה הוא 108. האם זה מספיק?
שאלה: האם ניתן להבריא ממחלת לב?
שאלה: מהו הצפי להצלחת ניתוח מעקפים לבבי מבחינת חזרה לתפקוד?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
מחלות קשורות
- טרשת עורקים
- איסכמיה קריטית של הגף
- אנגינה פקטוריס
- הסתיידות עורקים
- יתר לחץ דם שערי במבוגרים
בדיקות קשורות
- אקו לב
- ספירת דם
- צילום חזה
- בדיקות דם
- בדיקת שתן
טיפולים וניתוחים קשורים
- טיפול פרפור פרוזדורים
- ניתוח מעקף עורק כלילי
- דיקור כפורת הלב
- ניתוח החלפת מסתם
- השתלת קוצב לב
מאמרים בנושא ניתוח מעקפים
בחולים עם מחלת לב נרחבת ניצח הניתוח את הבלון לכתבה המלאה
ניתוח מעקפים עלול לגרום לבעיות ארוכות טווח בתפקוד המוח לכתבה המלאה