דלג לתוכן

באילו מצבים יש עליה בשקיעת דם?

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 13/04/2008 תאריך עדכון: 02/10/2013
1 דקות קריאה

שאלה:

האם נטילת פלוטין יכולה להשפיע על ערך שקיעת דם (ESR)? בבדיקת דם התקבלה התוצאה 52. האם יש סיבה לדאגה?

תשובה:

פלואוקסטין, תרופה נוגדת דיכאון המעכבת באופן סגולי את הניצול החוזר של סרוטונין במוח (SSRI), משמשת לטיפול במגוון מצבים דכאוניים. דיכוי התיאבון, כאבי ראש והפרעות בשינה הן תופעות הלוואי הנפוצות. בדרך כלל, תופעות אלה קלות וחולפות עם הזמן. לא ידוע לי על כך שהתרופה גורמת לעלייה בשקיעת הדם. לא ציינת למה נלקחה שקיעת הדם - האם סבלת מתסמינים כלשהם? חום? הקאות? כאבי בטן? נראה שהסיבה לעלייה ב-ESR לא קשורה לטיפול בפלוטין אלא יותר לדלקת או זיהום כלשהו בגוף. מחלות זיהומיות ודלקתיות גורמות ליצירת חלבונים כמו גלובולינים, ואלה מאיצים את קצב שקיעת הדם. מחלות אחדות, כמו דלקות קשות או גידולים מסוימים, גורמים לשקיעת דם מואצת במיוחד. הקצב התקין הוא עד 20 מילימטר בשעה. שקיעת דם במידה בינונית (עד 50 מילימטר לשעה) יכולה להיות קשורה לאנמיה, הריון, זיהומים נגיפיים או חיידקיים או דלקות. שקיעת דם "מקסימלית" (מעל 100 מ"מ לשעה) מצביעה על-פי רוב על מחלה, ובמקרה כזה, יש להמשיך בפעולות אבחנתיות אחרות. אם ישנם תסמינים כלשהם, כדאי לפנות לרופא המשפחה לבדיקה. אם לא, פשוט עקוב אחר ה- ESR בבדיקה חוזרת בעוד כחודש. עוד מידע על תופעות הלוואי של התרופות תמצא באינדקס התרופות: http://www.infomed.co.il/drug4.asp?dID=210

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר חגי מוסקוביץ
ד"ר חגי מוסקוביץ אורתופדיה
ד"ר אהוד רז
ד"ר אהוד רז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר יואל בקר
ד"ר יואל בקר יישור שיניים ולסתות (אורתודונטיה)
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו