קרינה בצילומי רנטגן
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

אני מאוד מודאגת מכמות הקרינה שספגתי במהלך חיי. עשו לי פעמיים שיקופים של בליעת בריום, אחד בגיל 7 ואחד בגיל 17, ולפניו נעשה לי גם צילום חזה. לא רק שהשיקוף נמשך זמן רב, גם לא ניתנה לי הגנה לאזור אברי המין, וזו ממש רשלנות. באותה עת לא הייתי מודעת לסכנות

תשובה:
שיקוף בליעת בריום נעשה על מנת לאבחן בעיות לאורך מערכת העיכול. מאחר שמערכת העיכול חופפת לאזור השחלות, לא ניתן לשים הגנה על אזור זה בעת שיקוף עם בליעת בריום. בעת הבדיקה, הבריום מתקדם במערכת העיכול לאיטו, כמו מזון. הבדיקה עצמה אורכת זמן כיוון שמבצעים כמה צילומים בהפרשי זמן אחד מהשני על מנת לאפשר לבריום להתקדם ולראות אזורים שונים במערכת העיכול. בפועל מבוצעים רק כ-10 צילומי רנטגן פשוטים, הדומים לצילום בטן או חזה. לשם ההשוואה, בדיקת CT של הבטן שקולה ל-100 צילומים כאלה. כלומר, בשתי הבדיקות שביצעת יחד נחשפת, לכמות קרינה השווה לחמישית מהקרינה אליה נחשפים בבדיקת CT אחת. נזק לביציות או סרטן נגרמים רק בעקבות חשיפות חוזרות ונשנות לקרינה במהלך זמן ממושך, ודרושים כמה נזקים מסוימים לאותו תא על מנת שתיווצר מחלה. כל חשיפה לקרינה מעלה את הסיכון, אך במקרה שלך, מדובר בחשיפה נמוכה ביותר שהסיכון בה אפסי. ד"ר נועה גולדשר מינרבי - אינפומד