מידת החשיפה לקרינה במהלך שיקוף
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

אני בת 30. האם שיקופי רנטגן נחשבים לבדיקות בטוחות? אני שואלת זאת מפני שבבדיקות אלו מכשיר השיקוף חושף את הנבדק לקרינה במשך חצי שעה או 40 דקות, לעומת צילום רנטגן שנעשה במהירות. לפי ההיגיון, בשיקופים יש כמויות אדירות של קרינה. האם זה כך?

תשובה:
בדיקות הנערכות תחת שיקוף רנטגן מחייבות חשיפה לקרינה. מינון הקרינה המדויק משתנה מבדיקה לבדיקה. כפי שציינת, מינון הקרינה בבדיקות שיקוף גבוה יותר מאשר בצילום בודד. עם זאת, הנבדק אינו חשוף לקרינה במשך כל הבדיקה, אלא בקטעי זמן קצרים במהלכה. מכשירי השיקוף המודרניים גם מאפשרים להפחית במידה ניכרת את חשיפת הנבדק לקרינת רנטגן. לדוגמה, שיקוף התרוקנות דרכי השתן חושף את הנבדק לפי 10 עד פי 20 מכמות הקרינה בצילום חזה, אולם מידת הקרינה בו נמוכה פי 5 עד פי 10 מזו שבבדיקת CT של הבטן. יש לציין כי כולנו חשופים לקרינת רקע בכל רקע, ומידת הקרינה בבדיקת שיקוף ממוצעת שקולה לכמה חודשים של קרינת רקע כזו. כמו בכל בדיקה, יש לשקול את התועלת שבביצועה מול הנזק האפשרי שבצידה. במקרה של בדיקות שיקוף, הנזק אינו רב. איחולי בריאות, ד"ר נועה גולדשר מינרבי - אינפומד