על FNH - גידול שפיר בכבד
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

התגלה אצלי גוש שפיר בכבד .כעת אני אמורה לעבור בדיקת MRI על מנת לדעת האם מדובר ב-FNH . אני מבקשת לדעת על איזו מחלה מדובר, האם היא מסוכנת ומהו הטיפול שאצטרך לעבור.

תשובה:
FNH הינן ראשי תיבות של Focal nodular hyperplasia מדובר בגידול השפיר השכיח ביותר בכבד שאינו ממקור וסקולרי (כלומר אינו ממקור של כלי דם). גידול זה קיים אצל שני המינים ובכל הגילאים, אך הגילוי הרב ביותר הוא אצל נשים בגילאי 20-50. ככל הנראה הגידול נובע מתגובה היפרפלסטית של רקמת הכבד באיזור שסביב כלי דם לא תקין. ברוב המקרים מדובר בגידול בודד, שגודלו פחות מ- 5 ס"מ ובעל מאפיינים היסטולוגיים מסוימים. האבחנה - ברוב המקרים אין סימפטומים והגידול מתגלה באקראי. במיעוט המקרים תיתכן תחושת אי- נוחות בטנית או גוש הנימוש במישוש של הכבד. בבדיקות מעבדה, תפקודי הכבד לרוב תקינים, אך תיתכן עליה קלה ברמת האנזימים. ניתן לעשות אבחנה ע"י בדיקות הדמיה (CT או MRI) כך שבד"כ אין צורך לקחת ביופסיה. קשר לגלולות למניעת הריון - ייתכן שיש קשר כלשהו בין נטילת גלולות למניעת הריון לבין הגידול. אך בגלל שאין הוכחות חותכות לקיום קשר זה וגם לא ברורה משמעותו, אין מניעה להמשיך ליטול גלולות למניעת הריון או הורמונים אצל נשים שידוע אצלן קיום גידול זה. אולם יש המלצה אצל נשים אלו לעשות מעקב ע"י בדיקות הדמיה כל 6- 12 חודשים. לרוב הגידולים נשארים באותו גודל או אפילו קטנים ואינם גורמים לסיבוכים, אם כי תוארו מקרים של גדילת הגידול אצל נשים שנטלו גלולות או תכשירים אחרים המכילים אסטרוגן. כמו כן תוארו מקרים של הגדלת הגידול בזמן הריון. אין כל עדויות להפיכת גידול זה לממאיר. ההמלצות - אם אכן אובחן הגידול ע"י בדיקות הדמיה כמתואר לעיל, כדאי לעשות מעקב לאחר 3 ו-6 חודשים לאחר האבחנה (גם כן ע"י בדיקות הדמיה) כדי להראות שהגידול נשאר יציב בגודלו ושמאפייניו אכן שפירים, ולאחר מכן אין צורך בהמשך מעקב, למעט נשים הנוטלות גלולות שמומלץ אצלן המשך מעקב, כמתואר לעיל. כלומר, כל עוד הגידול נשאר יציב בגודלו, אין צורך בטיפול. במקרים נדירים ביותר של גידולים גדולים או כאלה הגורמים לסימפטומים, יש צורך בניתוח להוצאת הגידול. אצל אישה שיש לה גידול קטן, אין סיכון במהלך ההריון. אך אצל נשים עם גידול שגודלו מעל 8 ס"מ, יש צורך במעקב צמוד במהלך ההריון.