ממצאים בצילום חזה המסבירים כאבים בחזה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 24/01/2010
2 דקות קריאה
שאלה:

דודתי עשתה צילום של בית החזה וזו התוצאה: "הידבקויות פלאורליות דיאפרגמטיות משמאל. פרט לזה ריאות ולב בלי ממצא מיוחד". היא עשתה גם תרבית ליחה וגם בדיקות דם, וכולן היו תקינות.לדודתי יש כאבים כאשר היא נושמת. אלה כאבים פתאומיים מאוד חזקים שתופסים אותה והיא לא יכולה לזוז בשל הכאב בחזה ובגב בו-זמנית. הרופא שבדק אותה וראה את הצילום אמר שאין טיפול, ואמר לה לא לעבוד קשה, ושאם יש כאבים שתיקח אופטלגין, אבל זה לא עוזר. התשובה לא נראתה לי כל כך. לא ייתכן שהיא תמשיך לסבול מכאבים. איזה טיפול היא צריכה לקבל לממצא של בית החזה ולכאבים שהיא מרגישה?

תשובה:
הריאות שלנו נמצאות בבית החזה בתוך כלוב הצלעות, והן עטופות קרום דק הנקרא פלאורה, או בעברית קרום הצדר. תפקיד הקרום ליצור נוזל סיכה על מנת למנוע חיכוך בין הריאות לבין בית החזה בכל שאיפה ונשיפה. (הריאות מתמלאות באוויר בכל שאיפה ומתרוקנות חלקית מאוויר בכל נשיפה.) הקרום הזה עשיר בסיבי עצב, ולכן כל מצב פתולוגי (בלתי תקין, חולני) בקרום גורם כאב. כאבים שמקורם בקרום הצדר (כאבים פלאורליים בשפה המקצועית) מאופיינים בכך שהכאב מוחמר בשאיפה עמוקה, ושיש לו קשר ישיר לנשימה. לא כל כאב המוחמר או המופיע בנשימה הוא כאב שמקורו בקרום הפלאורה. מחלה בשרירים או בעצמות בית החזה, מחלה בקרום הלב ומחלות אחרות יכולים להוביל להסתמנות דומה. לא ציינת את גילה של דודתך, ואם היא נחשפה בעבר לעישון או לאסבסט. אלה גורמים שצריך לדעת אותם על מנת לחשוב מה יכולות להיות הסיבות לבעיה. בכל אופן, התמונה בצילום חזה בהחלט מראה מחלה מסויימת בקרום הריאה (הפלאורה), שיכולה להסביר את הכאבים שמהם היא סובלת. אבל סיבות רבות יכולות להוביל לממצאים שנראו בצילום, לא כל שכן כאשר מדובר בצילום חזה בלבד ולא בבדיקת CT של החזה, אשר מראה את בית החזה והפלאורה באופן מדוייק הרבה יותר. חלק מהסיבות יכולות להיות מחלה זיהומית בפלאורה או בריאה בעבר, מחלה דלקתית אוטואימונית (שבה מערכת החיסון יוצאת נגד הגוף) המערבת את הפלאורה, חשיפה לאסבסט, תסחיף ריאתי, מחלות גידוליות, נוזל בחלל שהצטבר מסיבה כלשהי ועוד סיבות רבות אחרות. מצד שני, ישנם מצבים שבהם בצילום חזה נראות הידבקויות פלאורליות, אך סיבת הכאבים אחרת לחלוטין, ולכן יש לתשאל ולבדוק את המטופל ולשלול סיבות אחרות. הרבה מצבים המובילים להידבקויות פלאורליות הם מצבים שאין להם ממש טיפול. כאשר סיבת הבעיה ידועה, ניתן לנסות לטפל בסיבה. אם לא מוצאים את הסיבה, טיפול נוגד כאבים הוא אפשרות טיפולית סבירה. המלצתי היא לבצע בדיקת CT של בית החזה על מנת לראות טוב יותר את מקום הבעיה, ועם התוצאות לפנות לרופא ריאות להשלמת הבירור ולהחלטה על הטיפול המתאים. רפואה שלמה ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד