עקירת שן
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

מדוע למטופלים מסוימים מומלצת נטילת אנטיביוטיקה לפני עקירת שן?

תשובה:

לפני עקירת שן רגילה או כירורגית, מומלצת נטילת אנטיביוטיקה למטופלים הנמצאים בקבוצות סיכון לפתח זיהומים סיסטמיים בזרם הדם או במסתמי הלב (אנדוקרדיטיס), בעיקר מטופלים מדוכאי חיסון, מושתלי לב, בעלי מומי לב מולדים, או בעלי מסתם לבבי מלאכותי. דלקת במסתמי הלב הינו סיבוך נדיר יחסית של טיפולי שיניים וניתוחי פה בכלל. הסיבה נעוצה בכך שבפעולות מסוג זה ישנו ניקוי של השן מהרובד החיידקי, אשר נשטף ברובו לחלל הפה. בעת העקירה, עצם הטראומה המקומית לרקמת השן והחניכיים, גורמת לפיזור חיידקי. מרבית החיידקים מנוטרלים במערכת העיכול אולם מיעוט עלול להיספג אל זרם הדם (שכן חלל הפה עתיר בכלי דם קטנים). נוכחות חיידקים בזרם הדם נקראת בקטרמיה, ולרוב אינה גורמת לזיהום או מחלה. לעיתים נדירות, בייחוד אצל אנשים בקבוצת הסיכון, החיידקים הנשטפים בזרם הדם מתיישבים על המסתם וגורמים ליצירת רובד חיידקי חדש, הגורם לזיהום. פעולת המניעה כוללת טיפול אנטיביוטי חד פעמי דרך הפה.