האם התסמינים של מחלת האלצהיימר משתנים בהתאם לשעה ביום?
מאת: מערכת אינפומד
2 דקות קריאה
שאלה:

האם התסמינים של מחלת האלצהיימר משתנים בהתאם לשעה ביום?

תשובה:

תסמונת השקיעה – היא צורת התנהגות שאופיינית לחולי אלצהיימר . היא מתארת את הבלבול, החרדה, סערת הרוחות וחוסר ההתמצאות, שלעתים קרובות מתעוררים החל משעות בין הערביים ואל תוך שעות הערב. התנהגות זו יכולה להימשך מספר שעות, או במשך כל הלילה. לא ידוע מהי הסיבה המדויקת לתסמונת השקיעה, אולם המומחים סבורים שאחראים לה מספר גורמים. ביניהם תשישות גופנית ונפשית (לאחר יום ארוך), ושינוי ב"שעון הגוף הפנימי", שנגרם כתוצאה מהמעבר מאור יום לחושך. חלק מהאנשים הלוקים במחלת האלצהיימר מתקשים לישון בלילה, דבר שעלול לתרום לבלבול שלהם במשך היום. גם תרופות שעלולות לגרום לסערת רוחות או בלבול, יכולות לתרום להופעת תסמונת השקיעה. תסמונת השקיעה עלולה להיות מתישה עבור החולה במחלת אלצהיימר וגם עבור האדם שמטפל בו. להלן מספר הצעות שעשויות לסייע בהתמודדות עם תסמונת השקיעה:

· מומלץ לתכנן את סדר היום כך שהמשימות הקשות ביותר תתבצענה בשעות היום המוקדמות, כאשר הנטייה לסערת רוחות קטנה יותר.

· כדאי להקפיד על התפריט ועל הרגלי האכילה של החולה. להגביל דברי מתיקה ומשקאות שמכילים קפאין לשעות הבוקר בלבד. להשתדל להגיש לחולה חטיף בשעות אחר הצהריים המאוחרות, או ארוחת ערב בשעה מוקדמת.

· על מנת לעזור לחולה להירגע, ניתן לנסות להגיש לו תה צמחים נטול קפאין, או חלב חם.

· מומלץ לדאוג לכך שהבית, או החדר יהיו מוארים היטב. לסגור את הוילונות לפני שהשמש שוקעת, כך שהחולה לא יבחין בכך שבחוץ מחשיך.

· במידה והחולה נרדם על הספה או על כיסא, יש להניח לו להישאר שם ולא להעיר אותו כדי שילך לישון במיטה.

· כדאי לנסות ולהסיח את דעתו של החולה בעזרת פעילויות שהוא אוהב. מוזיקה נעימה, או סרט שהוא אוהב.

· מומלץ לעודד את החולה לבצע פעילות גופנית – כמו הליכה, אם הוא מסוגל – במשך היום. פעילות זו עשויה לשפר את שנת הלילה.