סולם קרנופסקי להחלטה על טיפול כמותרפי
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 31/07/2006
1 דקות קריאה
שאלה:

לפני טיפול כמותרפי נעשתה בדיקת רופא כללית. בסיכום הבדיקה כתוב: "בבדיקה KPS 50% ללא קוצר נשימה או צהבת". מה משמעותו של ה KPS?

תשובה:
טרם החלטה על טיפול כמותרפי על הרופאים המטפלים להחליט האם המטופל יכול לעמוד בטיפול האגרסיבי הזה. ידוע כי תרופות כמותרפיות הן תרופות בעלות רעילות רבה ותופעות לוואי קשות, כך שמתן תרופות אלו לאדם שמצבו הבסיסי קשה (אם בשל גילו ואם בשל מחלות הרקע) יזיק יותר מאשר יועיל. על מנת לכמת ולמדוד את העיקרון הזה הומצא סולם שנקרא KPS. KPS = Karnofsky Performance Status הינו סולם המאפשר להעריך עד כמה יוכל הנבדק להתמודד עם הקשיים שמציגים הגידול הסרטני והטיפול הכמותרפי. גיל מבוגר ו- KPS נמוך הינם מדדים מנבאים רעים, כלומר ככל שגיל המטופל גבוה יותר או ה-KPS שלו נמוך יותר - הצלחת הטיפול, מבחינת יכולת ההתמודדות של המטופל, נמוכה יותר. הסולם הינו מספרי והוא מתבסס בעיקר על מצבו התפקודי ומחלות הרקע של המטופל. הסולם הוא מ-0 עד 100 כאשר 0 הינו מצב של מוות ו- 100 הינו מצב תקין לגמרי (ללא כל תלונות וללא כל עדות למחלה). ככל שיורדים בסולם (בקפיצות של 10) כך היכולת התפקודית יורדת, הצורך בעזרה צמודה עולה, הצורך באשפוז או טיפולים תרופתיים ותומכים עולה. להלן הסולם: