הסוגים השונים של תרופות לטיפול בדיכאון
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

יש לי עבר של הפרעות אכילה ודכאונות. רופא משפחה ונוירולוג נתן לי מרשם לציפרלקס, שבעקבותיו קיבלתי שטפי דם בגוף ובעיניים. לאחר מכן קיבלתי פריזמה שגרמה לי אי נוחות. אני מבקשת המלצה לכדור נגד דיכאון שיהיה בלי תופעות לוואי כמו עצירות והשמנה. אני חוששת ליטו

תשובה:
קיימות כיום מספר קבוצות של תכשירים נוגדי דיכאון וחרדה. התכשירים נבדלים זה מזה בעיקר בתופעות הלוואי שלהם, ויש ביניהם גם הבדלים ביעילותם במטופלים שונים. זאת אומרת, יכול להיות שלאדם אחד עם OCD יועיל מאד פרוזק (מקבוצת ה- SSRI), ולחברו, שסובל גם כן מ-OCD, פרוזק לא יועיל, ומצבו הנפשי ישתפר דווקא עם טיפול באפקסור (מקבוצת ה- SNRI). היכולת לנבא מראש באופן אינדיבידואלי למי מהמטופלים יעזור תכשיר א' ולמי תכשיר ב' וכדומה, עדיין מוגבלת ביותר. כיום, בשל נתונים מחקריים שנצברו בשנים האחרונות, מקובל להתחיל טיפול עם תכשיר מקבוצת ה- SSRI. תכשירים אלה הוכחו כיעילים ובעלי תופעות לוואי מעטות בלבד. קבוצת ה- SNRI מעט יותר חדשה, ולכן עדיין קיים לגביהן פחות מידע מחקרי. נראה כי גם קבוצה זו כוללת תכשירים יעילים ועם מעט תופעות לוואי. כאשר אדם מנסה טיפול בתכשיר SSRI ללא הטבה מספקת במצבו, מאד מקובל להחליף את הטיפול לתרופה מסוג SNRI, כגון אפקסור, סימבלטה או איקסל. בברכה, ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית