הגדלה של בלוטות לימפה אני סובלת כחודש מבלוטות לימפה נפוחות בצד ימין. ערכ
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 08/05/2001
2 דקות קריאה
שאלה:

הגדלה של בלוטות לימפה אני סובלת כחודש מבלוטות לימפה נפוחות בצד ימין. ערכתי בדיקות דם, אין לי את מחלת הנשיקה. שאר הערכים בבדיקות בסדר חוץ מתפקודי כבד והמטוקריט נמוכים. יש סיבה לדאוג ?

תשובה:
הגדלת בלוטות לימפה היא תלונה שכיחה ביותר. בלוטות הלימפה הן קשריות המכילות תאי חיסון הקרויים לימפוציטים, שתפקידם העיקרי הוא בהתמודדות עם זיהומים. כאשר ישנו זיהום בגוף הבלוטות הסמוכות לאיזור מתנפחות. הסיבה הנפוצה ביותר להגדלת בלוטות צוואריות היא זיהומים בדרכי הנשימה העליונות ע"י נגיפים וחיידקים שונים, דוגמת וירוס אפשטיין בר (EBV) הגורם למחלת הנשיקה. בנוסף, מזהמים רבים אחרים יכולים לגרום להגדלת בלוטות לימפה סמוכות. באם אין עדות לזיהום סמוך לאתר התנפחות הבלוטות, יש לחפש סיבות אחרות, ואכן קיימות סיבות רבות מאוד נוספות להגדלת בלוטות לימפה, שחלקן נפוצות הרבה פחות אך מדאיגות הרבה יותר ולכן מצריכות בירור רציני. באנשים מבוגרים, לדוגמה, הגדלה מסיבית של בלוטות לימפה יכולה להיות הסימן הראשון לסוגי סרטן מסוימים, כגון סרטן הדם (לויקמיה ולימפומה), או להיווצרות גרורות מגידולים באזור ראש- צוואר. בכל מקרה, הצעד הראשון לבירור טיבן של הבלוטות המוגדלות הוא ביקור אצל רופא המשפחה או רופא אף אוזן גרון. הרופא יבצע תחקיר מדויק לגבי תסמינים של עייפות, ירידה במשקל, הזעות לילה, מצב רפואי ומחלות בזמן האחרון, מקצוע, חשיפה לחיות מחמד, עישון, שימוש בתרופות, ועוד. לאחר מכן יבצע בדיקה גופנית מדוקדקת על מנת להגדיר אילו בלוטות נפוחות (ישנן קרוב ל- 600 בלוטות לימפה בגוף), מהו גודלן (גודל של מעל 2.5 ס"מר מחייב בירור) מהו מרקמן (נוקשה / רך, רגיש / לא רגיש) והאם ישנם ממצאים גופניים נוספים. בהתאם לממצאים יורה הרופא על בדיקות מעבדה ועל הצורך בהמשך בירור באמצעי הדמיה (כגון אולטרסאונד), לקיחת דגימה (ביופסיה) מהבלוטה או המשך מעקב. בדיקת הדם אותה ביצעת היא חשובה, אך אינה מחליפה בדיקת רופא ולא די בה על מנת לגלות את הסיבה להגדלת הבלוטות. [05/08/2001]