היצרויות של עורקי הצוואר והטיפול בהן
מאת: מערכת אינפומד
1 דקות קריאה
שאלה:

בתוצאות של דופלקס עורקי צוואר נכתב: "בצד ימין: הודגמו רבדים טרשתיים הגורמים להיצרות של 30-50%. בצד שמאל: נראו רבדים מסויידים, מכוייבים, הגורמים להיצרות של 30-50%. מה לעשות? אני סובלת מסחרחורות ועוד.

תשובה:
האחוזים בתשובה הם אחוזי ההיצרות (stenosis) של העורק הקרוטידי. ההיצרות בדרך כלל נגרמת על ידי רבדים טרשתיים המצטברים על דפנות כלי הדם. המהלך הטבעי של היצרות קרוטידית לא תסמינית הוא סיכון לשבץ בשיעור של כ-2% לשנה, בהשוואה לכ-13% כאשר יש סימפטומים. השאלה אם לנתח חולים שאינם תסמיניים שנויה במחלוקת, ותלויה מאוד במצבו הכללי של החולה, בגילו ובמחלותיו הנלוות. מקובל טיפול תרופתי באספירין, ובמקרה הצורך בהפחתת כולסטרול, וצעדים נוספים. במקרים של היצרות תסמינית (כשהחולה סובל, לדוגמה, מסחרחורות) מקובל לנתח כאשר שיעור ההיצרות הוא של 70%-99%. בחסימה של 50%-70% נמצא יתרון, אך פחות מובהק. לא נהוג לנתח כשהחסימה היא עד 30%. לגבי קיומם של רבדים מכוייבים, עד כמה שידוע לי, להם יש סיכון גבוה יותר להתפרקות ולשליחת תסחיף או לחסימה. לאור התסמינים שאת מציינת, נראה לי כי כדאי לך להיוועץ בנוירולוג או במומחה לכלי דם באשר להתערבות ניתוחית, ולו בצד שמאל. עוד מידע לגבי הבדיקה תוכלי ללמצוא בתשובה הבאה http://www.infomed.co.il/questions/q_102903_7.htm