בדיקת דופלר ((Doppler Ultrasound, Dupplex))
בדיקת דופלר משמשת להערכת זרימה בכלי דם. הוא מבוצעת באמצעות מתמר המחובר למחשב. המתמר שולח גלי קול בתחום העל-קול (אולטרא-סאונד) שאינו נשמע ע"י אוזן אנושית וקולט את הגלים המוחזרים. כאשר תאי דם אדומים זורמים בכלי דם, הם מחזירים את גלי הקול באופן שונה מאשר אילו לא היו זורמים בו.
המחשב המחובר למכשיר מפענח את המידע המתקבל מהמכשיר ומפיק תמונה או קול המראים את עוצמת הזרימה ולעיתים את כיוונה. טכניקת הדופלר משולבת ברוב המוחלט של מכשירי האולטרא-סאונד הקיימים כיום. קיימים גם מכשירי דופלר קטנים ייעודיים לבדיקת זרימה בכלי דם. המונח Dupplex (דופלקס) משמש לתיאור מכשיר דופלר היוצר תמונה דו-ממדית, לעומת הדופלר הרגיל הנותן מידע באופן חד ממדי.
אוכלוסיות בסיכון
בדיקת דופלר דומה לבדיקת אולטרא-סאונד, אינה חודרנית ואינה כרוכה בסיכון. כמו בבדיקת אולטרא-סאונד , קיים קושי לבצע את הבדיקה אם כלי הדם שאותו מעוניינים לבדוק נמצא מתחת לעצם, אויר או שומן רב.
אם הנבדק אינו יכול שלא לנוע (ילדים קטנים) יתכן שהבדיקה לא תוכל להתבצע ללא טשטוש או הרדמה. בנוסף, אם הנכם סובלים מקצב לב לא סדיר, יתכן שתוצאות בדיקת דופלר יהיו פחות אמינות, מכיוון שזרימת הדם עשויה להראות לא תקינה, למרות שכלי הדם תקינים.
מחלות קשורות
מחלות כלי דם, DVT, PE, גידולים. מחלות בעובר: Rh Isoimmunization, רעלת הריון , אנמיה חרמשית.
מתי עושים את הבדיקה?
· זיהוי של קרישי דם, היצרויות או חסימות בכלי דם במקומות שונים בגוף, במיוחד בצוואר, בידיים וברגליים. היצרות בעורקי הדם של הצוואר עלולה לגרום להתעלפויות, סחרחורות ואף לשבץ. קריש דם בעורקי הרגליים העמוקים (Deep Vein Thrombosis – DVT) גורם לכאבים ומעלה סיכון לתסחיף ריאתי (Pulmonary Embolism – PE), שהוא מצב מסכן חיים.
היצרויות בעורקי הרגליים יכולה לגרום לכאבי רגליים המופיעים במאמץ. כמו כן, זיהוי היצרויות בכלי הדם ומידת חומרתן מסייע לרופא להחליט האם נדרש טיפול ומהו הטיפול הרצוי.
· הערכה של ורידים לא תקינים, כמו במקרה של דליות ברגליים
· לפני ניתוח מעקפים כדי לבחון את מידת זרימת הדם בכלי הדם המיועדים להיות מעקפים.
· הערכת זרימת הדם לכליה מושתלת
· לאחר ניתוח כלי דם, להערכת זרימת הדם
· לאיתור ורידים לא תקינים לפני טיפולים המיועדים להריסתם (אבלציה)
· במסגרת אולטרא-סאונד בהיריון להערכת זרימת הדם בשלייה, חבל הטבור ומוח העובר.
· הערכת זרימת הדם בגידולים
איך להתכונן לבדיקה?
יתכן שתתבקשו שלא להשתמש במוצרים המכילים ניקוטין (דוגמת סיגריות) בשעתיים שלפני בדיקת דופלר. הניקוטין גורם לכיווץ כלי דם ועלול לפגוע באמינות התוצאות.
אופן ביצוע הבדיקה
בדיקת דופלר מבוצעת באותו אופן שמבוצעת בדיקת אולטרא-סאונד. לאחר מריחת ג'ל על האזור הנבדק, המתמר מוצמד לאזור, והבודק (טכנאי אולטרא-סאונד או רופא) יזיז אותו עד לקבלת אות באיכות טובה. השתדלו לנוע מעט ככל האפשר. יתכן שתשמעו קולות המייצגים את זרימת הדם בכלי הדם.
בבדיקה של כלי דם בגפיים, עשויה להיות מבוצעת בשכיבה, בישיבה ולעיתים גם לאחר מאמץ, אם מצב בריאותכם מאפשר זאת. הבדיקה עשויה לכלול ליפוף שרוולי לחץ דם מסביב לידיים או הרגליים, על מנת למדוד את הלחץ בו נפסקת הזרימה בנקודות שונות. הבודק יעביר את המתמר על אזורים שונים בגפיים ויתכן שילחץ בנקודות מסוימות על מנת לבדוק נוכחות של קרישי דם או לבדוק את זרימת הדם הורידית.
אחרי הבדיקה
אין הנחיות מיוחדות עבור בדיקת דופלר.
פענוח תוצאות
הפענוח תלוי בבדיקה הספציפית.
פענוח תקין:
לא נמצאו הפרעות זרימה בעורקים.
לא נמצאו הפרעות זרימה בורידים שנבדקו ולא נראו קרישי דם
בהריון, זרימת הדם בכלי הדם העובריים שנבדקו הייתה תקינה.
פענוחים לא תקינים נבחרים:
עורקים:
· אם נבדקו עורקי הצוואר (עורקי התרדמה או קרוטידים), חסימה מעל 80% באדם ללא תלונות קשורות או חסימה מעל 50-60% באדם עם תלונות קשורות עשויה להצריך ניתוח לפתיחת החסימה.
· ABI – Ankle-Brachial Index: ערך זה משמש בבדיקות של זרימת דם ברגליים. ערך תקין הוא בין 1.0-1.2. ABI נמוך מ-0.7 נחשב כמעיד על היצרות ו-ABI נמוך מ-0.4 מעיד על היצרות קשה. קיימים מצבים בהם שוקע סידן בעורקים, במיוחד באנשים מבוגרים, אז יתכן שהערך המתקבל יהיה תקין למרות שקיימת היצרות משמעותית. במצב זה ניתן לבדוק מדדים אחרים.
· הבדיקה עשויה לאתר מפרצות (אנוריזמות) – אזורים בהם דופן העורק נחלשת, ונוצר מבנה הדומה לבלון הצומח מתוך כלי הדם. הדם שזורם במפרצת זורם באופן לא תקין ולכן עלולים להיווצר קרישי דם.
ורידים:
· דליות
· קרישי דם: אם נמצאו קרישי דם בורידים עמוקים, יתכן שתזדקקו לטיפול נוגד קרישה (מדלל דם) על מנת להקטין את הסיכון לתסחיף ריאתי (PE)
עובר: זרימת הדם בעורק אחד או יותר מאלו שנבדקו היא גבוהה או נמוכה מהתקין.
המאמר נכתב על ידי ד"ר שי אופיר
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- אני בן 19. לפני שנה התחילו לי כאבים באשך השמאלי, כמות הזרע פחתה לעומת מה שהיה לפני כן, והזקפה העשתה חלשה. הכל קרה ביחד, באותו יום. גם הבחנתי שאשך שמאל נפול בהרבה ביחס לאשך ימין. עברתי בדיקת אולטרסאונד, שתוצאותיה תקינות, עשיתי בדיקת זרע ותוצאותיה
- איך מאבחנים דליות?
- מהן אפשרויות הטיפול בשחמת כבד ויתר לחץ דם שערי?
- אני בן 56, ולאחרונה הופיעו לי צמרמורות וזרמים בשכם הימנית המקרינים לשריר הצוואר הימני. בעברי היה לי שבר דחוס בחוליות L3-L4, ויש לי סוכרת מסוג 2. מה מקור הזרמים?
- אני בן 27. להלן תוצאות בדיקת הזרע שביצעתי: liquefaction Normal Viscocity Abnormal+ pH 8.5 Volume 2.1 Concentration 9 Total concentration 22.5 Percent of motile sperm 25 Total motile sperm 5.63 Percent of motile sperm after 4 hours 15 Vita
- אני בן 24. אני נוטל קומדין במשך חודש ימים עקב DVT ברגל ימין. בהתחלה הזרקתי גם קלקסאן וגם נטלתי קומדין. הפסקתי את הזריקות בהוראת הרופא, וערכי ה- INR שלי כל הזמן משתנים, פעם הערך הוא 2.5, פעם 2.3 והשבוע - 2.1. אני מקפיד לא לאכול מזונות עשירים בוויטמ
- אני בן 31, סובל מבעיית אי-פוריות. עשיתי כבר את כל הבדיקות, ולהלן תוצאות בדיקות זרע ואשכים: אחרי סרכוז מהיר בפלט נמצאו 10 זרעונים ללא תנועה. שני האשכים בגודל תקין, בעלי מרקם אחיד ונצפתה זרימה עורקית. אין עדות להידרוצלה. משמאל נצפה וריקוצלה בינו
- האם עיכוב של ניתוח ורקיצולה יכול לגרום להחמרת הנזק? לבני בן ה-19 נתגלתה במהלך השירות הצבאי וריקוצלה בדרגה 3. מאז הוא קיבל פטור מנשיאת משאות כבדים והליכה מאומצת, והרופא היחידתי אמר שמאמץ כזה עלול להחריף את מצבו. היום היה אצל רופא אורולוג. בני אמר לו ש
- אני בן 23. יש לי וריקוצלה בדרגה 3-2, וכנראה שעלי לעבור ניתוח תיקון. בבדיקת דופלר התברר שיש לי דבר שנקרא "זרימה הפוכה". האם זרימה הפוכה מאפשרת לבצע ניתוח תיקון רגיל לווריקוצלה, כלומר לפתוח את הבטן התחתונה, או שזה מהווה בעיה? ומה זה בדיוק זרי
- לאחר כ 4 שנים של כאבים באמה ימנית, המון צילומי רנטגן, סי. טי, אבחנות שונות ומשונות, נשלחתי לבירור אצל מומחה לכלי דם. לאחר בדיקה שעברתי התגלה שיש לי פקקת בוריד הוסקולרי. הטיפול שניתן לי הינו מיקרופירין פעמיים ביום 100 מיליגרם. יש לציין שלא לקחתי ג
מאמרים בנושא בדיקת דופלר


מחקר חדש שבוצע על-ידי חוקרים באוניברסיטת מילאנו שבאיטליה מצא כי תרגול מתיחות פאסיביות במהלך 12 שבועות יכול לסייע לפ... לכתבה המלאה


-
פרסומת
למרות הסגר שנכפה עלינו בשבועות האחרונים, לעיתים מתפתחות בעיות בריאותיות אשר דורשות אבחון וטיפול מידי. ביצוע בדיקות ... לכתבה המלאה