המשמעות של הסמן CA-125
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/02/2007
1 דקות קריאה
שאלה:

אני בת 25 ומצאו לי ציסטה בשחלות לפני כשנתיים. סבלתי פעם אחת מכאבים עזים בבטן בגלל הציסטה ומאז אני לוקחת גלולות ואין שום תופעות או כאבים. הציסטה דווקא קטנה יחסית, כיום היא בגודל של 24x17 מילימטר עם ספק פפילציה בתוכה, ובתקופה האחרונה יש אצלי עלייה בערכי 125 CA - כיום הוא 88, ואני כבר בטיפול. רציתי לדעת מה זה אומר עם ספק פפילציה? ומה זה בדיוק ה-CA 125? הבנתי שזה יכול להיות עקב תנודות של המחזור, אם כי אצלי הערך הזה במגמת עלייה כבר במשך תקופה ממושכת.

תשובה:
CA125 הוא סמן שעשוי להצביע על גידול סרטני, בעיקר בשחלות, אך הוא לא בהכרח מצביע על גידול כזה: ישנם מספר גורמים שפירים שיכולים לגרום לעליית ערכיו בדם, כמו מחזור, הריון, ציסטות מסוגים שונים, אנדומטריוזיס, דלקת של אזור אגן הירכיים ועוד. על כן לא ניתן להשתמש בסמן זה (או בכל סמן אחר) כבדיקה יחידה ומהימנה לנוכחות גידול סרטני, ולרוב משמשת הבדיקה רק לצרוך מעקב. פפילציה היא צורה מורפולוגית מסויימת של תוכן הציסטה. על מנת לקבוע בוודאות את מצב הציסטה יש לכרות את הציסטה ולבצע בדיקה פתולוגית. הציסטה שאת מתארת אכן קטנה מאוד ולא בהכרח דורשת כריתה, אך לאור מגמת העלייה בערכי הסמן, אני ממליצה לפנות שוב לבדיקה גינקולוגית לשם הערכה מחודשת. ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד