חלב עיזים
חלב עיזים היווה לאורך השנים "תרופת סבתא" ובשנים האחרונות מתפרסמים מחקרים אשר מראים עד כמה הוא תורם לשמירה על הבריאות.
3 דקות קריאה
חלב עיזים היווה לאורך השנים "תרופת סבתא" ובשנים האחרונות מתפרסמים מחקרים אשר מראים עד כמה הוא תורם לשמירה על הבריאות
מחקר חדש, שנערך במחלקה לביוכימיה באוניברסיטת אוסקה שביפן קבע לאחרונה כי חלב עיזים מפוסטר מסייע בהגנה מפני דלקות וזיהומים. המחקר בחן את הקשר שבין רכיבים ייחודיים הקיימים בחלב העיזים לבין השפעתם על המערכת החיסונית בגוף האדם. מדובר ברכיבים שומניים ייחודיים, הנקראים גנגליאוזידים, המצויים בסוגי חלב שונים וידועים בתרומתם לחיזוק המערכת החיסונית, הודות ליכולתם לנטרל את ההשפעה המזיקה של חיידקים ולהגן מפני דלקות וזיהומים.
רכיבים ייחודיים אלו נקשרים לקולטנים של רעלנים, המופרשים מהחיידקים ועל ידי כך מנטרלים את פעילותם המזיקה על מערכות שונות בגוף האדם.
במהלך המחקר, אשר התנהל במעבדה כימית, נבדק לראשונה הריכוז של רכיבים שומניים אלו בדגימות של חלב עיזים, חלב אם וחלב פרה ונבחנה יכולתם והשפעתם על נטרול פעילות הרעלנים, של חיידקים מזן ויבריו - כולירה ובוטולינום, העלולים לפגוע במערכות שונות בגוף (כגון מערכת העיכול ומערכת העצבים המרכזית), וכתוצאה מכך לגרום לנזקים נוירולוגים קשים, אשר עשויים להביא לזיהום, הרעלה ובמקרים קשים אף לשיתוק ומוות.
מניתוח תוצאות הבדיקות שנערכו, נמצא כי חלב העיזים הינו היחיד מבין סוגי החלב שנבדקו, שהיה בעל יכולת השפעה המנטרלת את חיידק הבוטלינום. מעבר לכך, חלב העיזים הראה יעילות של 100% בנטרול חיידק הויבריו כולירה, לעומת חלב האם שגילה יעילות של 93% בלבד.
מסקנת החוקרים היא, כי לחלב עיזים תרומה משמעותית ביותר נגד חיידקים העלולים לגרום לנזק עצבי, לדלקות ולזיהומים, בהשוואה לחלב אם וחלב פרה..
חלב עיזים שימש בעבר כמקור תזונה משמעותי באזור המזרח התיכון, אולם נראה כי בשל המודרניזציה נשכחה תרומתו המשמעותית כמקור תזונתי חשוב ובסיסי בתזונה הים תיכונית, הידועה כתורמת לבריאות ואריכות ימים.
חלב עיזים היה ידוע ברפואה העממית כמרפא פצעים בפה (אפטות), במיוחד בקרב תינוקות וילדים. תכונה זו גם אומתה על ידי מחקר שנערך בישראל על ידי המרכז הרפואי בילינסון, משרד הבריאות ואוניברסיטת תל אביב. החוקרים לקחו תאים אנושיים והדגירו אותם יחד עם הווירוס, הגורם לפצעים. לאחר מכן, הם חשפו את התאים הנגועים לחלב עיזים מפוסטר, במטרה לבדוק האם הוא משפיע על התרבות הווירוס או גורם להרס שלו. על פי התוצאות כ–60% מהווירוס נהרס על ידי חלב העיזים. החומר הפעיל בחלב תוקף את הווירוס באופן שחוסם אותו מלעבור לתאים אחרים.
במקביל התגלה כי חלב עיזים גם מעורר את המערכת החיסונית. החוקרים חשפו לימפוציטים (תאי דם לבנים) של בני אדם לחלב עיזים ומצאו כי הוא גורם לתאים אלו להפריש חומרים המשפיעים על מערכת החיסון.
מדובר במחקר ראשוני והתחלתי, אשר שופך אור על ההיבט הבריאותי של חלב העיזים.
חלב עיזים וסידן
חלב עיזים גם תורם משמעותית לעליה בסידן ולבניית העצמות בקרב ילדים, ולמנוע הידלדלות של העצמות (אוסטיאופורוזיס) בקרב מבוגרים, שכן חלב עיזים מכיל לפחות 10% יותר סידן מאשר חלב פרה.
כוס חלב עיזים מספקת כ- 30% מהקצובה היומית של סידן למבוגרים. מנתונים של מחקרים ראשוניים חדשים נמצא, כי יעילות ספיגת הסידן (ומינרלים נוספים) בחלב עיזים טובה יותר לעומת חלב פרה.
חלב עיזים ותהליך העיכול
חלב עיזים משפיע לטובה על תהליך העיכול. לחלב עיזים מבנה כדוריות שומן קטנות יותר, המכילות יותר חומצות שומן קצרות ובינוניות מאשר בחלב פרה ולכן העיכול מתנהל בצורה קלה יותר.
חלב העיזים מהווה מקור מיטבי לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, החשוב לבניית רקמות הגוף ולגדילה תקינה של ילדים ובני נוער. בכל תזונה מאוזנת חשוב לכלול מקור חלבון בכל ארוחה ומוצרי חלב עיזים יכולים כאמור להוות גיוון טעים ובריא בבחירת מוצרי החלבון לארוחות השונות.
חלב עיזים ואי-סבילות ללקטוז
וכמובן איך אפשר לדבר על חלב עיזים ללא התייחסות לאי סבילות ללקטוז. בעיה זו תלויה ברמות הלקטאז, שהינו האנזים המפרק את הלקטוז במעיים. חלב עיזים מכיל פחות לקטוז מאשר בחלב פרה ועל כן במקרים מסוימים, יתכן והוא יעזור לאלו הסובלים מרגישות ללקטוז. ואכן מבוגרים וכן אימהות לילדים, מדווחים על תגובה טובה יותר לחלב עיזים מאשר לחלב פרה במובן זה.
מוצרי חלב עיזים ואחוזי שומן
מוצרי חלב וגבינות עיזים היו ידועים כמזון אנין אך גם בעלי ערך קלורי ואחוזי שומן גבוהים. כיום ישנם בנמצא מוצרי חלב עיזים בעלי כמויות שומן ונתרן נמוכות. הדבר מאפשר גם לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם והשמנה, בעלי גורמי סיכון למחלות לב ולתמותה, להוסיף לתזונתם הקבועה מגוון מוצרי חלב עיזים שהינם דלי שומן.
לסיכום, מוצרי חלב עיזים הם מיסודות הדיאטה הים תיכונית, הידועה כיום ממחקרים, כתורמת לבריאות ואריכות חיים. חלב עיזים הוא מקור תזונתי טוב לרכיבי תזונה חיוניים כמו, חלבון, סידן, וויטמין B2, מגנזיום ועוד.
בישראל, בכל רשתות השיווק והמכולות, ניתן למצוא מגוון גדול של חלב עיזים ומוצרי עיזים של משק צוריאל, תנובה ומחלבות נוספות. מומלץ לגוון את התפריט היומי ולשלב גם מוצרים מחלב עיזים לבריאות מיטבית.מאת: מערכת B-Well בריאות בארגונים
מחקר חדש, שנערך במחלקה לביוכימיה באוניברסיטת אוסקה שביפן קבע לאחרונה כי חלב עיזים מפוסטר מסייע בהגנה מפני דלקות וזיהומים. המחקר בחן את הקשר שבין רכיבים ייחודיים הקיימים בחלב העיזים לבין השפעתם על המערכת החיסונית בגוף האדם. מדובר ברכיבים שומניים ייחודיים, הנקראים גנגליאוזידים, המצויים בסוגי חלב שונים וידועים בתרומתם לחיזוק המערכת החיסונית, הודות ליכולתם לנטרל את ההשפעה המזיקה של חיידקים ולהגן מפני דלקות וזיהומים.
רכיבים ייחודיים אלו נקשרים לקולטנים של רעלנים, המופרשים מהחיידקים ועל ידי כך מנטרלים את פעילותם המזיקה על מערכות שונות בגוף האדם.
במהלך המחקר, אשר התנהל במעבדה כימית, נבדק לראשונה הריכוז של רכיבים שומניים אלו בדגימות של חלב עיזים, חלב אם וחלב פרה ונבחנה יכולתם והשפעתם על נטרול פעילות הרעלנים, של חיידקים מזן ויבריו - כולירה ובוטולינום, העלולים לפגוע במערכות שונות בגוף (כגון מערכת העיכול ומערכת העצבים המרכזית), וכתוצאה מכך לגרום לנזקים נוירולוגים קשים, אשר עשויים להביא לזיהום, הרעלה ובמקרים קשים אף לשיתוק ומוות.
מניתוח תוצאות הבדיקות שנערכו, נמצא כי חלב העיזים הינו היחיד מבין סוגי החלב שנבדקו, שהיה בעל יכולת השפעה המנטרלת את חיידק הבוטלינום. מעבר לכך, חלב העיזים הראה יעילות של 100% בנטרול חיידק הויבריו כולירה, לעומת חלב האם שגילה יעילות של 93% בלבד.
מסקנת החוקרים היא, כי לחלב עיזים תרומה משמעותית ביותר נגד חיידקים העלולים לגרום לנזק עצבי, לדלקות ולזיהומים, בהשוואה לחלב אם וחלב פרה..
חלב עיזים שימש בעבר כמקור תזונה משמעותי באזור המזרח התיכון, אולם נראה כי בשל המודרניזציה נשכחה תרומתו המשמעותית כמקור תזונתי חשוב ובסיסי בתזונה הים תיכונית, הידועה כתורמת לבריאות ואריכות ימים.
חלב עיזים היה ידוע ברפואה העממית כמרפא פצעים בפה (אפטות), במיוחד בקרב תינוקות וילדים. תכונה זו גם אומתה על ידי מחקר שנערך בישראל על ידי המרכז הרפואי בילינסון, משרד הבריאות ואוניברסיטת תל אביב. החוקרים לקחו תאים אנושיים והדגירו אותם יחד עם הווירוס, הגורם לפצעים. לאחר מכן, הם חשפו את התאים הנגועים לחלב עיזים מפוסטר, במטרה לבדוק האם הוא משפיע על התרבות הווירוס או גורם להרס שלו. על פי התוצאות כ–60% מהווירוס נהרס על ידי חלב העיזים. החומר הפעיל בחלב תוקף את הווירוס באופן שחוסם אותו מלעבור לתאים אחרים.
במקביל התגלה כי חלב עיזים גם מעורר את המערכת החיסונית. החוקרים חשפו לימפוציטים (תאי דם לבנים) של בני אדם לחלב עיזים ומצאו כי הוא גורם לתאים אלו להפריש חומרים המשפיעים על מערכת החיסון.
מדובר במחקר ראשוני והתחלתי, אשר שופך אור על ההיבט הבריאותי של חלב העיזים.
חלב עיזים וסידן
חלב עיזים גם תורם משמעותית לעליה בסידן ולבניית העצמות בקרב ילדים, ולמנוע הידלדלות של העצמות (אוסטיאופורוזיס) בקרב מבוגרים, שכן חלב עיזים מכיל לפחות 10% יותר סידן מאשר חלב פרה.
כוס חלב עיזים מספקת כ- 30% מהקצובה היומית של סידן למבוגרים. מנתונים של מחקרים ראשוניים חדשים נמצא, כי יעילות ספיגת הסידן (ומינרלים נוספים) בחלב עיזים טובה יותר לעומת חלב פרה.
חלב עיזים ותהליך העיכול
חלב עיזים משפיע לטובה על תהליך העיכול. לחלב עיזים מבנה כדוריות שומן קטנות יותר, המכילות יותר חומצות שומן קצרות ובינוניות מאשר בחלב פרה ולכן העיכול מתנהל בצורה קלה יותר.
חלב העיזים מהווה מקור מיטבי לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, החשוב לבניית רקמות הגוף ולגדילה תקינה של ילדים ובני נוער. בכל תזונה מאוזנת חשוב לכלול מקור חלבון בכל ארוחה ומוצרי חלב עיזים יכולים כאמור להוות גיוון טעים ובריא בבחירת מוצרי החלבון לארוחות השונות.
חלב עיזים ואי-סבילות ללקטוז
וכמובן איך אפשר לדבר על חלב עיזים ללא התייחסות לאי סבילות ללקטוז. בעיה זו תלויה ברמות הלקטאז, שהינו האנזים המפרק את הלקטוז במעיים. חלב עיזים מכיל פחות לקטוז מאשר בחלב פרה ועל כן במקרים מסוימים, יתכן והוא יעזור לאלו הסובלים מרגישות ללקטוז. ואכן מבוגרים וכן אימהות לילדים, מדווחים על תגובה טובה יותר לחלב עיזים מאשר לחלב פרה במובן זה.
מוצרי חלב עיזים ואחוזי שומן
מוצרי חלב וגבינות עיזים היו ידועים כמזון אנין אך גם בעלי ערך קלורי ואחוזי שומן גבוהים. כיום ישנם בנמצא מוצרי חלב עיזים בעלי כמויות שומן ונתרן נמוכות. הדבר מאפשר גם לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם והשמנה, בעלי גורמי סיכון למחלות לב ולתמותה, להוסיף לתזונתם הקבועה מגוון מוצרי חלב עיזים שהינם דלי שומן.
לסיכום, מוצרי חלב עיזים הם מיסודות הדיאטה הים תיכונית, הידועה כיום ממחקרים, כתורמת לבריאות ואריכות חיים. חלב עיזים הוא מקור תזונתי טוב לרכיבי תזונה חיוניים כמו, חלבון, סידן, וויטמין B2, מגנזיום ועוד.
בישראל, בכל רשתות השיווק והמכולות, ניתן למצוא מגוון גדול של חלב עיזים ומוצרי עיזים של משק צוריאל, תנובה ומחלבות נוספות. מומלץ לגוון את התפריט היומי ולשלב גם מוצרים מחלב עיזים לבריאות מיטבית.
האם המאמר עניין אותך?
אלופציה אראטה: 8 השאלות שחשוב לשאול – והתשובות
מאת: מערכת אינפומד
03/08/2021
כ-2% מהאוכלוסייה יסבלו מאלופציה אראטה בשלב מסוים בחייהם. למרות שמדובר במצב שכיח יחסית, ההתפרצות הפתאומית של המחלה ו...
לכתבה המלאה
שבועות: האם זה טבעי לצרוך מוצרי חלב?
מאת: מערכת אינפומד
16/05/2021
האם הגוף שלנו בנוי לעכל חלב ומוצרי חלב? באופן כללי, יונקים אינם צורכים לקטוז בבגרותם, אז למה בני האדם כן? התשובות בכתבה
לכתבה המלאה
מהי ההשפעה המפתיעה של הסגרים החוזרים על הגוף שלנו?
מאת: מערכת אינפומד
09/05/2021
מגפת הקורונה אילצה אותנו לבלות זמן רב בבתים ולהימנע ממפגשים חברתיים. למרות שהצעדים שננקטו היו הכרחיים למניעת התפשטו...
לכתבה המלאה
האם עונת האלרגיה תהיה ארוכה ועוצמתית יותר השנה?
מאת: מערכת אינפומד
02/05/2021
למרות שנתוני התחלואה בקורונה אופטימיים יותר מיום ליום ומעודדים אותנו לפצות על השנה האבודה ולבלות כמה שיותר זמן בחוץ...
לכתבה המלאה
איך יודעים שבא הסתיו? 5 תופעות שיבשרו על חילוף העונות
מאת: מערכת אינפומד
25/10/2020
הפרעות שינה, אלרגיות, כאבי ראש, הצטננות ואפילו דיכאון – מגוון של תסמינים ומחלות מלווים אנשים רבים במהלך עונת המעבר....
לכתבה המלאה
מפריחה ועד לעקיצות יתושים: 5 אלרגיות נפוצות בעונת הקיץ
מאת: ד"ר רמי טמיר, מערכת אינפומד
02/09/2020
למרות שעונות המעבר נחשבות לתקופות בהן מתפרצות אלרגיות, הן עלולות להופיע בכל עונה בשנה. מה גורם לאלרגיה בקיץ? אספנו ...
לכתבה המלאה
5 דברים שעשויים להקל על תסמיני פסוריאזיס
מאת: מערכת אינפומד
19/08/2020
פסוריאזיס היא מחלה אוטואימונית המתבטאת ברבדי עור אדומים, יבשים ומגרדים. אף על פי שאין תרופה למחלה, קיימים טיפולים ש...
לכתבה המלאה
טיפול באלרגיות בעזרת שמנים אתרים
מאת: מערכת אינפומד
05/08/2020
האם ניתן לטפל באלרגיות שלא באמצעות תרופות נוגדות היסטמינים, כיצד שמנים אתרים יכולים להקל על התסמינים ואיך נכון להשת...
לכתבה המלאה
הטיפולים הכי עדכניים לאטופיק דרמטיטיס
מאת: ד"ר רמית מעוז סגל
01/06/2020
השנה נכנס לסל הבריאות טיפול ביולוגי באמצעות זריקות תת עוריות לאטופיק דרמטיטיס. מתי כדאי להיעזר בטיפול זה ואלו טיפול...
לכתבה המלאה
אביב הגיע, ואיתו גם האלרגיה
מאת: ד"ר רמית מעוז סגל
11/05/2020
עונת הפריחה והלבלוב של הצומח היא גם עונה של פריחה בעור לסובלים מאלרגיה. מהן תופעות האלרגיות הנפוצות באביב, מדוע הן ...
לכתבה המלאה