חילוף חומרים איטי כגורם להשמנה – הוכח מדעית
בניגוד לסברה כי השמנת יתר חריפה נגרמת עקב אכילה מופרזת והיעדר פעילות גופנית בלבד, במקרים רבים ההשמנה היא תוצאה של חוסר איזון פיזיולוגי הגורם לאגירת שומן מואצת וצמצום בשריפת השומן והפיכתו לאנרגיה. מחקר חדש בנושא מביא ממצאים מעניינים ביותר
2 דקות קריאה
בניגוד לסברה כי השמנת יתר חריפה נגרמת אך ורק עקב אכילה מופרזת והיעדר פעילות גופנית, במקרים רבים השמנת היתר נגרמת עקב חוסר איזון פיזיולוגי הגורם לאגירת שומן מואצת ובמקביל לצמצום בשריפת השומן והפיכתו לאנרגיה. חוקרים מהמרכז הרפואי 'סנפורד-ברנהם' שבקליפורניה טוענים כי התופעה נגרמת עקב מחסור בחלבון הקרוי p62 ברקמת השומן. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת המדעי Journal of Clinical Investigation.
לדברי החוקרים, במצבים בהם חסר חלבון p62 ברקמת השומן, האיזון המטבולי משתנה ובמקום לייצר ולאגור 'שומן טוב' – אותה רקמת שומן המכונה שומן חום ההופכת במהירות לאנרגיית חום, הוויסות המטבולי של הגוף משתנה ומורה על ייצור 'שומן רע' – השומן הלבן והמזיק. ללא חלבון p62, הגוף מייצר שומן בעודף, נגישותו להפוך לאנרגיה מוגבלת ביותר ובמקום להוציא אנרגיה עודפת בצורה של אנרגיית חום, הגוף אוגר אותה בצורה של שומן לבן.
לצורך המחקר, הנדסו המדענים קו עכברים ייחודי אשר חסר לחלוטין את חלבון p62 בכל רקמות הגוף. העכברים הבוגרים הציגו השמנת יתר חריפה וכן סבלו מתסמונת מטבולית. בהשוואה לעכברים רגילים, העכברים המוטנטים סבלו מעודף שומן, הוציאו פחות אנרגיה, פתחו סוכרת וכן הציגו נטייה לתגובתיות דלקתית גבוהה, המאפיין מצבים של השמנת יתר חריפה.
עד כה, חלק מהמדענים סברו כי השמנת יתר חריפה נובעת מליקויים מטבוליים ברקמת השריר, הרקמה האחראית על הוצאת אנרגיה, בעוד שאחרים האמינו כי השמנת יתר נגרמת עקב ליקויים ברקמות אחרות, כמו הכבד, מרכז הרעב במוח, או רקמת השומן. בעוד שממצאי הניסוי הנוכחי הצביעו על חלבון p62 כשחקן מרכזי בהתפתחות השמנת יתר חריפה, לא היה ברור איזו רקמה מעורבת בהתפתחות התופעה מכיוון שהעכברים היו נטולי p62 בכל רקמות הגוף.
כדי לברר אילו מהרקמות החסרות חלבון p62 אחראית על התפתחות השמנת יתר חריפה, הנדסו החוקרים באופן גנטי מספר קווי עכברים, כאשר כל קו חסר חלבון p62 ברקמה אחרת. הרקמות שנבחנו היו רקמת העצבים, הכבד, השרירים והשומן. קווי העכברים שעברו מוטציה בגן המקודד לחלבון p62 ברקמת העצבים, הכבד והשרירים, לא הציגו בבגרותם התפתחות של השמנת יתר, בעוד שקו העכברים חסר חלבון p62 ברקמת השומן הציגו השמנת יתר חריפה ללא יוצא מן הכלל.
בבחינת המנגנון הביולוגי של החלבון גילו החוקרים כי p62 מעכב את פעילותו של אנזים ERK ובו-זמנית מעודד פעילות של אנזים אחר, המכונה p38. בהעדר חלבון p62, פעילותו של אנזים p38 ברקמת השומן החום פחתה בעוד שפעילותו של אנזים ERK ברקמת השומן הלבן גברה. כתוצאה מכך, האנרגיה המתקבלת ממזון נאגרת כשומן לבן ולא כשומן חום. מכך הסיקו החוקרים כי חלבון p62 הוא גורם הבקרה העיקרי של המערכת המטבולית ברקמות השומן.
לדברי החוקרים, הממצאים עשויים לקדם פיתוח של אמצעים טיפוליים ממוקדי רקמת שומן במצבים של השמנת יתר חריפה, הן לריפוי והן למניעה.מאת: רועי שני, מערכת אינפומד
לדברי החוקרים, במצבים בהם חסר חלבון p62 ברקמת השומן, האיזון המטבולי משתנה ובמקום לייצר ולאגור 'שומן טוב' – אותה רקמת שומן המכונה שומן חום ההופכת במהירות לאנרגיית חום, הוויסות המטבולי של הגוף משתנה ומורה על ייצור 'שומן רע' – השומן הלבן והמזיק. ללא חלבון p62, הגוף מייצר שומן בעודף, נגישותו להפוך לאנרגיה מוגבלת ביותר ובמקום להוציא אנרגיה עודפת בצורה של אנרגיית חום, הגוף אוגר אותה בצורה של שומן לבן.
לצורך המחקר, הנדסו המדענים קו עכברים ייחודי אשר חסר לחלוטין את חלבון p62 בכל רקמות הגוף. העכברים הבוגרים הציגו השמנת יתר חריפה וכן סבלו מתסמונת מטבולית. בהשוואה לעכברים רגילים, העכברים המוטנטים סבלו מעודף שומן, הוציאו פחות אנרגיה, פתחו סוכרת וכן הציגו נטייה לתגובתיות דלקתית גבוהה, המאפיין מצבים של השמנת יתר חריפה.
עד כה, חלק מהמדענים סברו כי השמנת יתר חריפה נובעת מליקויים מטבוליים ברקמת השריר, הרקמה האחראית על הוצאת אנרגיה, בעוד שאחרים האמינו כי השמנת יתר נגרמת עקב ליקויים ברקמות אחרות, כמו הכבד, מרכז הרעב במוח, או רקמת השומן. בעוד שממצאי הניסוי הנוכחי הצביעו על חלבון p62 כשחקן מרכזי בהתפתחות השמנת יתר חריפה, לא היה ברור איזו רקמה מעורבת בהתפתחות התופעה מכיוון שהעכברים היו נטולי p62 בכל רקמות הגוף.
כדי לברר אילו מהרקמות החסרות חלבון p62 אחראית על התפתחות השמנת יתר חריפה, הנדסו החוקרים באופן גנטי מספר קווי עכברים, כאשר כל קו חסר חלבון p62 ברקמה אחרת. הרקמות שנבחנו היו רקמת העצבים, הכבד, השרירים והשומן. קווי העכברים שעברו מוטציה בגן המקודד לחלבון p62 ברקמת העצבים, הכבד והשרירים, לא הציגו בבגרותם התפתחות של השמנת יתר, בעוד שקו העכברים חסר חלבון p62 ברקמת השומן הציגו השמנת יתר חריפה ללא יוצא מן הכלל.
בבחינת המנגנון הביולוגי של החלבון גילו החוקרים כי p62 מעכב את פעילותו של אנזים ERK ובו-זמנית מעודד פעילות של אנזים אחר, המכונה p38. בהעדר חלבון p62, פעילותו של אנזים p38 ברקמת השומן החום פחתה בעוד שפעילותו של אנזים ERK ברקמת השומן הלבן גברה. כתוצאה מכך, האנרגיה המתקבלת ממזון נאגרת כשומן לבן ולא כשומן חום. מכך הסיקו החוקרים כי חלבון p62 הוא גורם הבקרה העיקרי של המערכת המטבולית ברקמות השומן.
לדברי החוקרים, הממצאים עשויים לקדם פיתוח של אמצעים טיפוליים ממוקדי רקמת שומן במצבים של השמנת יתר חריפה, הן לריפוי והן למניעה.
האם המאמר עניין אותך?
עלייה במשקל אחרי אוזמפיק: מה חשוב לדעת?
מאת: מערכת אינפומד
30/11/2025
אוזמפיק הפכה בשנים האחרונות לאחת התרופות המדוברות ביותר בעולם בזכות יעילותה בהפחתת משקל, אז למה חלק מהאנשים עולים ב...
לכתבה המלאה
אחרי החגים: כך תחזרו בקלות לארוחות מסודרות
מאת: מערכת אינפומד
21/10/2025
תקופת החגים הסתיימה והמקרר כבר לא עמוס בשאריות של אוכל. זה הזמן לארגן מחדש את הארוחות המשפחתיות, לחסוך זמן במטבח, ל...
לכתבה המלאה
מזמינים אושפיזין לסוכה? מסתבר שבריא יותר לאכול יחד
מאת: מערכת אינפומד
30/09/2025
מנהג האושפיזין של סוכות הוא לא רק מסורת של אירוח. מאז מגפת הקורונה אנו מבלים יותר בארוחות משפחתיות ומארחים קרובים, ...
לכתבה המלאה
10 סיבות לאכול רימון
מאת: מערכת אינפומד
09/09/2025
עשיר בנוגדי חמצון, מפחית לחץ דם, משפר את תפקוד הלב והמוח, ואפילו תורם לפוריות – מחקרים מצביעים על כך שהרימון הוא הר...
לכתבה המלאה
חלומות פז מתחילים בצלחת שלנו
מאת: מערכת אינפומד
05/08/2025
האם ידעתם/ן שמה שאוכלים במהלך היום, ובעיקר לפני השינה, יכול להשפיע לא רק על איכות השינה, אלא גם על סוג החלומות שלנו...
לכתבה המלאה
תפוח אחד ביום – כן, אבל מתי הזמן הכי טוב?
מאת: מערכת אינפומד
22/07/2025
הוא נחשב לפרי בריא במיוחד, אבל האם הזמן שבו אוכלים תפוח במהלך היום משנה משהו? מסתבר שכן! אז איך זה משפיע על העיכול,...
לכתבה המלאה
האם סוכר באמת ממכר כמו סיגריות, סמים ואלכוהול?
מאת: מערכת אינפומד
13/07/2025
כולנו אוהבים.ות להתענג על פינוק מתוק עם הקפה או אחרי הארוחה. אבל האם מדובר בחשק בלתי מזיק, או שסוכר יכול להיות ממכר...
לכתבה המלאה
מזון מעובד שיכול לעזור לך לרדת במשקל? כן, זה אפשרי
מאת: מערכת אינפומד
20/05/2025
הרזיה לא חייבת להיות מסע מייסר של בישולים והגבלות. תאמינו או לא, יש מזונות מעובדים שדווקא תומכים בירידה במשקל, אם ר...
לכתבה המלאה
כך חיידקי המעיים משפיעים על מצב הרוח שלנו
מאת: מערכת אינפומד
18/03/2025
מחקרים מצביעים על כך שבריאות המעי משפיעה ישירות על המוח ועל מצב הרוח שלנו. איך נוצר קשר בין תזונה, מיקרוביום המעי ו...
לכתבה המלאה
האם תמיד נעדיף פירות טריים על יבשים?
מאת: מערכת אינפומד
04/02/2025
קלוריות ותכולת סוכר הן לרוב הסיבות שבגללן יומלץ לבחור בפירות טריים. איזה עוד יתרונות יש לפירות טריים שאין ליבשים ול...
לכתבה המלאה