לשמור על המשקל והבריאות בשבועות
אחד ממנהגי חג השבועות הוא אכילת מוצרי חלב. ואכן, חג זה עשיר בגבינות מסוגים שונים, מאפים, פשטידות ופסטות. אחוזי שומן גבוהים בגבינות רבות עלולים לגרום לנו לעלות במשקל ואנו יכולים למצוא עצמנו עם כמה קילוגרמים עודפים בסיום החג. אז איך שומרים על המשקל ועל הבריאות בחג?
2 דקות קריאה
אחד ממנהגי חג השבועות הוא אכילת מוצרי חלב. ואכן, חג זה עשיר בגבינות מסוגים שונים, מאפים, פשטידות ופסטות. אחוזי שומן גבוהים בגבינות רבות עלולים לגרום לנו לעלות במשקל ואנו יכולים למצוא עצמנו עם כמה קילוגרמים עודפים בסיום החג. אז איך שומרים על המשקל ועל הבריאות בחג?
הימנעו משיטת הקיזוז
לעולם אל תגיעו רעבים לארוחת החג. אנו עלולים לחשוב שאם נאכל מעט במשך היום, לא נעלה במשקל. אם תגיעו רעבים לארוחת החג, אתם עלולים לאבד שליטה ולאכול ללא שיקול דעת, לכן אכלו מאוזן לאורך היום ואל תדלגו על ארוחות.
בחירה מושכלת ובריאה
מומלץ להקפיד לבחור בגבינות עד 5% שומן. כיום מגוון הגבינות הרזות עשיר מאוד וניתן להשתמש בגבינות אלו לבישול ולאפייה. לדוגמא, גבינת ריקוטה או צפתית רזה מכילה כ- 500 מ"ג סידן ל- 100 גרם מוצר. הקפידו להחליף מוצרים עם ריכוז שומן גבוה במתכונים כגון שמנת ביוגורט או שמנת דלת שומן.
איזו פסטה לבחור?
אל תאכלו פסטה ברוטב שמנת, העדיפו רטבים על בסיס שמן זית או עגבניות, גבינות רזות כגון ריקוטה פלפלים או קוטג' וגבינה בולגרית 5% שומן. העשירו את מנת הפסטה בירקות טריים ואף נסו פסטה מחיטה מלאה במקום פסטה רגילה. תחושת המלאות תהיה גבוהה יותר ואף תחושת הסיפוק שלכם.
תוספות
מומלץ להגיש ליד הפסטה או הפשטידות סלט ירוק רענן או ירקות מאודים כגון כרובית, ברוקולי או ירקות מבושלים אחרים, כך תתמלאו יותר וכמות הקלוריות שתצרכו תקטן. אפשר להגיש את הירקות עם יוגורט או גבינה בולגרית 5% שומן, מגוררת מעל.
בצקים ומאפים
אפשר להחליף במתכון את החמאה או המרגרינה בשמן. בקינוחים, אפשר לוותר על הבצק ולהכין עוגת גבינה ללא בצק, או להגיש קינוח כגון אגסים עם גבינת ריקוטה 5% שומן, או לפתן פירות רענן וטעים.
רעיונות נוספים למתכונים
פשטידות על בסיס גבינות רזות, מאפים עם גבינות רזות בבצק פילו, סלטים עשירים עם תוספת של גבינות עד 5% שומן וקינוחים על בסיס גבינות רזות ופירות העונה.
חשיבות הסידן
מחקרים עדכניים מראים כי סידן הוא משמעותי להקטנת הסיכון לסרטן המעי הגס. בנוסף, צריכה מאוזנת של סידן חשובה לצפיפות העצם, תפקוד תקין של הלב, שמירה על לחץ דם תקין והפחתת הסיכון למחלות לב. חשוב להדגיש כי חשוב לצרוך סידן בשילוב ויטמין D.
מוצרים המכילים סידן הם ירקות ירוקים, כגון כרוב, ברוקולי ותרד, סרדינים, שקדים קלופים, טחינה, טופו, תאנים ומוצרי חלב כגון צפתית, ריקוטה ופטה, העשירות בסידן.
בתאבון וחג שמחמאת: דניאלה קאופמן, דיאטנית קלינית
הימנעו משיטת הקיזוז
לעולם אל תגיעו רעבים לארוחת החג. אנו עלולים לחשוב שאם נאכל מעט במשך היום, לא נעלה במשקל. אם תגיעו רעבים לארוחת החג, אתם עלולים לאבד שליטה ולאכול ללא שיקול דעת, לכן אכלו מאוזן לאורך היום ואל תדלגו על ארוחות.
בחירה מושכלת ובריאה
מומלץ להקפיד לבחור בגבינות עד 5% שומן. כיום מגוון הגבינות הרזות עשיר מאוד וניתן להשתמש בגבינות אלו לבישול ולאפייה. לדוגמא, גבינת ריקוטה או צפתית רזה מכילה כ- 500 מ"ג סידן ל- 100 גרם מוצר. הקפידו להחליף מוצרים עם ריכוז שומן גבוה במתכונים כגון שמנת ביוגורט או שמנת דלת שומן.
איזו פסטה לבחור?
אל תאכלו פסטה ברוטב שמנת, העדיפו רטבים על בסיס שמן זית או עגבניות, גבינות רזות כגון ריקוטה פלפלים או קוטג' וגבינה בולגרית 5% שומן. העשירו את מנת הפסטה בירקות טריים ואף נסו פסטה מחיטה מלאה במקום פסטה רגילה. תחושת המלאות תהיה גבוהה יותר ואף תחושת הסיפוק שלכם.
תוספות
מומלץ להגיש ליד הפסטה או הפשטידות סלט ירוק רענן או ירקות מאודים כגון כרובית, ברוקולי או ירקות מבושלים אחרים, כך תתמלאו יותר וכמות הקלוריות שתצרכו תקטן. אפשר להגיש את הירקות עם יוגורט או גבינה בולגרית 5% שומן, מגוררת מעל.
בצקים ומאפים
אפשר להחליף במתכון את החמאה או המרגרינה בשמן. בקינוחים, אפשר לוותר על הבצק ולהכין עוגת גבינה ללא בצק, או להגיש קינוח כגון אגסים עם גבינת ריקוטה 5% שומן, או לפתן פירות רענן וטעים.
רעיונות נוספים למתכונים
פשטידות על בסיס גבינות רזות, מאפים עם גבינות רזות בבצק פילו, סלטים עשירים עם תוספת של גבינות עד 5% שומן וקינוחים על בסיס גבינות רזות ופירות העונה.
חשיבות הסידן
מחקרים עדכניים מראים כי סידן הוא משמעותי להקטנת הסיכון לסרטן המעי הגס. בנוסף, צריכה מאוזנת של סידן חשובה לצפיפות העצם, תפקוד תקין של הלב, שמירה על לחץ דם תקין והפחתת הסיכון למחלות לב. חשוב להדגיש כי חשוב לצרוך סידן בשילוב ויטמין D.
מוצרים המכילים סידן הם ירקות ירוקים, כגון כרוב, ברוקולי ותרד, סרדינים, שקדים קלופים, טחינה, טופו, תאנים ומוצרי חלב כגון צפתית, ריקוטה ופטה, העשירות בסידן.
בתאבון וחג שמח
האם המאמר עניין אותך?
דיאטה קטוגנית – כך תעשו את זה נכון
מאת: מערכת אינפומד
09/07/2024
רוצים/ות לעשות דיאטה קטוגנית? לפני שמתחילים לקצץ בפחמימות ולפנטז על ירידה דרמטית במשקל, כדאי לדעת שתזונה קטוגנית על...
לכתבה המלאה
ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד
02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה
אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד
06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד
25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה
אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה
דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד
12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה
זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד
16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה
לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד
04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה
האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד
27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה