מוציאים את הסרטן מהתפריט
בשר, ירקות ירוקים ואפילו אלכוהול: כיצד יש לאוכל שלנו השפעה על הסיכוי לחלות בסרטן? אילו מאכלים מסייעים לגוף שלנו להילחם במחלה וממה אנחנו צריכים להימנע כליל?
בשר, ירקות ירוקים ואפילו אלכוהול: כיצד יש לאוכל שלנו השפעה על הסיכוי לחלות בסרטן? אילו מאכלים מסייעים לגוף שלנו להילחם במחלה וממה אנחנו צריכים להימנע כליל?
אמנם, אין סוג מסוים של מזון אשר מוכח כתרופה לסרטן, אולם שילוב של מאכלים בתפריט היומי שלנו, יכולים לעשות הבדל משמעותי. כך למשל, שילוב של מזון מן הצומח, ביחס של שני שליש מכלל כמות האוכל שאתם צורכים ושליש מזון שמקורו מן החי, מהווים אמצעי חשוב במלחמה בסרטן, על פי המכון האמריקני לחקר הסרטן. מה כדאי לאכול וממה מומלץ להימנע?
פירות וירקות צבעוניים - ידועים כמכילים חומרים מזינים, המסייעים לגוף להילחם בסרטן – וככל שהם צבעוניים יותר, כך כמות החומרים האנטי-סרטניים שהם מכילים. אך לא בזה מסתיימת תרומתם למלחמה בסרטן: צריכת פירות וירקות מוגברת מסייעת לנו להימנע מהשמנת יתר. אותם קילוגרמים מיותרים מגבירים את הסיכון לחלות בסרטן מסוגים שונים. על כן, אכלו מגוון רחב של ירקות, כולל אדומים, ירוקים וכתומים.
חומצה פולית – היא חלק מקבוצת ויטמיני B, אשר מסייעת במלחמה נגד סוגים שונים של סרטן כמעי הגס, רקטום ושד. לא צריך להרחיק לכת כדי למצוא חומצה פולית. היא למעשה נמצאת ממש על שולחן ארוחת הבוקר שלנו בדגני בוקר ולחם אשר עשויים מחיטה מלאה, וכמו גם במיץ תפוזים טרי, מלונים ותותים.
חומצה פולית נמצאת גם באספרגוס, ביצים, מגוון של סוגי שעועית, זרעי חמנייה, תרד וחסה. הדרך הכי טובה לצרוך חומצה פולית היא לאו דווקא בתוסף תזונה, אלא פשוט באכילה מספקת של מאכלים מחיטה מלאה ושל פירות וירקות אלה.
המעיטו בצריכת הבשר – כריך רוסטביף פעם בכמה זמן לא יסב לכם נזק גדול, אבל כן מומלץ לחתוך בצריכת הבשר, ובאופן משמעותי, כדי להקטין את הסיכוי לסרטן המעי הגס והקיבה. השתדלו לצמצם את צריכת הבשר המעובד, המשומר במלח או כזה שעבר עישון – הנוטים להיות עתירים חומרים כימיים מזיקים.
אכלו יותר עגבניות – בין אם זה הליקופן, הפיגמנט שנותן לעגבנייה את צבעה האדום או שמדובר בגורם אחר, מחקרים מראים כי צריכת עגבניות עשויה להפחית את הסיכוי לכמה סוגי סרטן, כולל סרטן הערמונית. מחקרים מצביעים על כך שתרומתה של העגבנייה נגד סרטן רק מתגברת לאחר בישול העגבנייה, כרוטב או ממרח.
שתו תה - למרות שאין עדיין ראיות חותכות לכך שתה בעל סגולות המונעות סרטן, ישנן לא מעט בדיקות מעבדה שהראו כי תה ירוק האט ואף מנע לחלוטין התפתחות של תאים סרטניים ברקמות מעי, כבד, שד וערמונית. אפקד דומה נרשם ברקמות שנלקחו מריאות ומהעור. מחקרים אחרים הראו קשר שבין השפעת תה להפחתת הסיכוי לגידולים סרטניים בשלפוחית השתן, הקיבה והלבלב.
שילוב של מאכלים מסויים בתפריט היומי שלנו, יכולים לעשות הבדל משמעותיאכלו ענבים – הן ענבים והן מיץ ענבים, בעיקר אדומים, מכילים חומרים אנטי-אוקסידנטיים ואנטי-דלקתיים. בבדיקות מעבדה התגלה כי ענבים מצמצמים את הנזק שנגרם לתאים, אשר עלול להיות הטריגר שיגרום להם להפוך לסרטניים. עם זאת, עדיין לא הוכח הקשר באופן וודאי בין צריכת ענבים לצמצום הסיכון לסרטן.
המעיטו בשתיית אלכוהול – סרטן של הפה, הגרון, הוושט, הכבד והשד – מקושרים כולם לשתיית אלכוהול מוגברת. היא גם עשויה להעלות את הסיכון לסרטן החלחולת והמעי. המכון האמריקני לחקר הסרטן ממליץ להגביל את צריכת האלכוהול היומית ללא יותר משתי מנות עבור גברים ומנה אחת לנשים. כן, מומלץ לנשים הנמצאות בסיכון גבוה לחלות בסרטן השד, להימנע ככל הניתן משתיית אלכוהול.
שתו מים - הם לא רק מרווים את הצמא, אלא גם יכולים להגן עליכם מפני סרטן. כיצד? המים מפחיתים את הסיכוי לחלות בסרטן בכך שהם מדללים את ריכוז החומרים המסרטנים בשלפוחית השתן. שתיית מים מרובה תגרום לכם להשתנה מוגברת, מה שמפחית את משך הזמן שהגורמים המסרטנים הללו ימצאו בגופכם.
אכלו קטניות ושעועית - אין זה מפתיע שקטניות, מהמזונות המומלצים ביותר עבורנו, בעלות סגולות תזונתיות נגד סרטן. הן מכילות פטרוכימיקלים אשר מגנים על תאי הגוף מפני נזק שעשוי להוביל להפיכתם למסרטנים. בדיקות מעבדה אף הראו כי חומרים אלה האטו את קצב גידול התאים הסרטניים.
אכלו ירקות ממשפחת המצליבים - כרובית, ברוקולי, כרוב, באק צ'וי וקייל – ירקות ממשפחה זו מכילים רכיבים שמסייעים לגופכם להגן על עצמו ביעילות רבה מפני סרטן המעי, השד, ריאה וצוואר הרחם. ולכן מומלץ לצרוך אותם על בסיס יומי, הן בסלט והן בתבשילים.
ירקות ירוקים – בעיקר אלו בעלי עלים שצבעם ירוק כהה כמו עלי חרדל, חסה, קייל, תרד ועוד מאופיינים בשפע של סיבים תזונתיים, חומצה פולית ובתא-קרוטין. חומרים מזינים אלה מסייעים להגנה מפני סוגים רבים של סרטן, לרבות סרטן המעי הגס, לבלב וקיבה.
כורכומין – מצוי בשפע בתבלין כורכום שמהווה את המרכיב העיקרי במטבח ההודי והצפון אפריקני. מחקרים רבים נעשו על איכותו של תבלין מרפא זה, שנמצא כמעכב מנגנונים דלקתיים ומונע מגוון של סוגי סרטן, בהם במעי בגס.
המעיטו בצריכת הסוכר – אמנם הוא אינו גורם לסרטן באופן ישיר, אך עלול לפגוע ביעילותם של חומרים המסייעים לגוף במלחמתו נגד תאים סרטניים. בנוסף, צריכת סוכר מופרזת מביאה לעלייה בצריכה הקלורית, התורמת להשמנת יתר שמגדילה את הסיכוי לסרטן. זקוקים לסיומת מתוקה בסוף הארוחה? העדיפו מנת פרי, שמכילה סוכר, אך גם ויטמינים וסיבים תזונתיים.