פירות יבשים: האם המאכל החגיגי הוא גם מרכיב בריאותי?
מאז ילדותינו, פירות יבשים הינם המסמל הרשמי לחג האילנות. אך האם הם אכן בריאים כמו פירות טריים ומהם התחליפים שבעזרתם גם סוכרתיים יוכלו ליהנות מאווירת החג? פרויקט מיוחד
מי מאתנו לא נזכר בחגים דרך המדפים בסופר. אם שכחנו מהתאריך בלוח השנה, תמיד נדע שהגיע החג לפי עוגות הדבש בראש השנה, הסופגניות בחנוכה וכמובן בט"ו בשבט, הצלחות המפוארות והצבעוניות של הפירות היבשים על שלל סוגיהם: אננס, משמש, תאנים, צימוקים, תמרים, שזיפים ובעצם מה לא. כמעט את כל הפירות ניתן לייבש. אך האם הם אכן בריאים כמו פירות טריים ומה הפירות היבשים המומלצים? המדריך המלא לחג האילנות.
מה מכילים הפירות היבשים?
הפירות היבשים אמנם נהנים מתדמית בריאותית, אך היא אינה מוצדקת לחלוטין. בפן החיובי, בהיותם פירות הם מכילים ויטמינים ומינרלים חיוניים עבורנו כדוגמת סידן, ברזל ואשלגן, וכן גם סיבים תזונתיים המסייעים לפעולת העיכול. אך חשוב לדעת שתהליכי הייבוש התעשייתיים, אשר כרוכים בטיפול בחום ובתוספת של כימיקלים, משנים למעשה את הערכים התזונתיים של הפירות והיתרונות הללו לא תמיד נשמרים.
קראו עוד: כך תדעו: באילו מזונות "מסתתר" סוכר
מבחינת כמויות הסוכר, נתחיל מהשורה התחתונה – בפירות יבשים יש הרבה מאוד סוכר. המון. למעשה, כמות הסוכר גדולה פי שלוש בהשוואה לזו הקיימת בפירות טריים, שמכילים לא מעט סוכר אף הם. פרי טרי בגודל ממוצע מכיל כשלוש כפיות סוכר בעוד פרי גדול יכול להכיל עד לשש כפיות סוכר. חשבו רק מה זה אומר לגבי הפירות היבשים. עוד חשוב לציין כי פירות חמוצים לא בהכרח מכילים פחות סוכר, החמיצות נגרמת מנוכחות חומצות אורגניות אשר מטשטשות את הטעם המתוק. נתונים אלה חשובים באופן מיוחד עבור הסוכרתיים, אשר צריכים לשמור על איזון רמות הסוכר שלהם. לפיכך, לסוכרתיים מומלץ להכיר את השפעת הפירות היבשים על רמת הסוכר בדמם באמצעות בדיקות סוכר סביב אכילת הפירות, גם אם הכמות שנאכלה היא קטנה.
פירות יבשים אמנם מכילים ויטמינים ומינרליים חיוניים, אך רמות הסוכר בהם גדולות פי שלוש מאלה הקיימות בפירות טריים
אם בכל זאת בוחרים לצרוך פירות יבשים, כדאי לבחור נכון יותר בעזרת בחינה של רשימת המרכיבים. ראשית כל, על כל מי שמאובחן במחלת הסוכרת לוודא כי לא קיימת תוספת של סוכר מעבר לזו הקיימת באופן טבעי . בנוסף, בחלק מהפירות היבשים קיימים חומרים משמרים כמו סולפיט או גופרית דו- חמצנית אשר עשויים לגרום לקוצר נשימה או בחילות בקרב אלה הרגישים למרכיבים אלה.
באופן מפתיע, חלק מהפירות היבשים מכילים צבעי מאכל מלכותיים, כמו לדוגמה פפאיה מיובשת אשר עשויה להכיל את צבע המאכל טרטרזין שאינו מומלץ לצריכה. העדיפו פירות יבשים אורגניים וכאלה שמכילים צבעי מאכל טבעיים בלבד.
מה כן כדאי לאכול בחג?
אם אתם סוכרתיים או שפשוט חשוב לכם לשמור על צריכת סוכר מתונה, מומלץ להימנע או להפחית בפירות היבשים ובמקומם לאכול מאכלים מסורתיים נוספים, כמו אגוזים. האחרונים, עשירים בשלל רכיבי תזונה ומהווים מקור בריא לחלבון ושומנים. עבור סוכרתיים, האגוזים בשילוב עם מאכלים אחרים תורמים לעלייה מתונה של רמות הסוכר מספר שעות לאחר הארוחה. לדוגמה, אם אוכלים פרי בשילוב עם אגוזים או שקדים, השומן שבהם יגרום לתהליך עיכול איטי יותר כך שבסופו של תהליך רמת הסוכר תעלה באופן מתון יותר בדם.
קראו עוד: אחת ולתמיד: מהם האגוזים הבריאים ביותר?
מומלץ להעדיף אגוזים בצורתם הטבעית. השומן שבאגוזים הקלויים מתחמצן ומשנה את הרכבו הכימי כך שמאבד את יתרונותיו, ובנוסף האגוזים המעובדים תעשייתית עשירים מאוד במלח. חסרונם הגדול של האגוזים, ולמעשה החיסרון הכמעט יחידי שקיים בהם הוא ערכם הקלורי הגבוה. בכל 100 גרם אגוזים יש בין 550-700 קלוריות. לפיכך חשוב לצרוך מהם כמות קטנה בלבד (או לפי המלצה אישית מדיאטנית). יותר מכך, האגוזים עשירים מאוד ברכיבי תזונה ומספר אגוזים ליום מספק את הערכים התזונתיים הנדרשים.
הכותבת הינה דיאטנית קלינית במרכז DMC לטיפול בסוכרת