דלג לתוכן

מה הקשר בין תזונה להפרעת דחק פוסט טראומתית?

מחקר חדש מצביע על קשר בין מה שאנו אוכלים לבין הפרעת דחק פוסט טראומתית. מהם המאכלים שעשויים להפחית ומה עלול דווקא להגדיל את שכיחותה של הפרעה זו? התשובה בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/02/2021
2 דקות קריאה


הפרעת דחק פוסט טראומתית (PTSD) היא מצב של בריאות הנפש שמקורו באירוע קשה וטראומתי שנחווה או שנצפה. תסמיני ההפרעה כוללים בין היתר סיוטים, חרדות  קשות, פלאשבקים ומחשבות בלתי נשלטות על האירוע (1).

מחקר קנדי חדש (2)  ניסה להתמקד בקשר שבין הפרעת דחק פוסט טראומתית ולתזונה בקרב אנשים מבוגרים, ומצא קשר סטטיסטי בין גורמי בריאות שונים ל-PTSD. המחקר, המתבסס על נתונים של למעלה מ-20 שנה, והוא כלל כ-27,000 משתתפים בגילאים 45-85, כאשר כ-1300 מהם סבלו מהפרעת דחק פוסט טראומתית.


אישה מודאגת סובלת מהפרעת דחק פוסט טראומטית
Photographee.eu | Shutterstock.


מצב כלכלי, מגדר וגיל

מחקרי עבר כבר עסקו בשאלת שכיחותה של הפרעת דחק פוסט טראומתית והקשר שלה לגורמים אחרים שאינם תזונתיים. כך למשל נמצא כי למגדר ולגיל יש השפעה על הפרעת דחק פוסט טראומתי. ממחקר נורדי (3) משנת 2010 עולה כי גברים נוטים לחוות PTSD בתחילת שנות ה-40 לחייהם, בעוד נשים נוטות לחוות הפרעה זו בתחילת שנות ה-50. השכיחות הנמוכה ביותר להפרעה בשני המינים היא בתחילת גיל 70. עוד נמצא כי בנשים שכיחות ההפרעה גבוהה פי 2 מאשר בגברים. 

במחקר החדש (4) נמצא גם כי עוני קשור ל-PTSD. אנשים בעלי הכנסה שנתית נמוכה חוו יותר הופעות של תסמיני PTSD. במקרה זה קשה לדעת האם תסמינים של PTSD בתדירות גבוהה יותר הובילו את האדם לעבוד פחות ולכן נוצר העוני, או שהלחץ הכלכלי הקשור לעוני הוא שמוביל להופעה חמורה יותר של תסמיני PTSD.

סיבים תזונתיים ופוסט טראומה

אחד הממצאים המעניינים שעלו מן המחקר החדש קשור לסיבים תזונתיים. מן המחקר עולה כי אנשים שאוכלים שניים או שלושה מקורות של סיבים תזונתיים ביום נטו פחות לחוות אפיזודות של PTSD. 

ההשערה של החוקרים לקשר זה היא שלרמות אופטימליות של סיבים תזונתיים יש איזשהו השפעה מגינה הקשורה לבריאות הנפש. ייתכן כי הדבר קשור לחומצות שומן קצרות שרשרת (SCFAs) שמקורן במעיים. מולקולות של SCFAs מתקשרות עם תאים ויכולות להשפיע על התפקוד המוחי.

עוד נמצא במחקר כי קיימים מאכלים שצריכה שלהם דווקא שלהם נמצאה קשורה לשכיחות גבוהה יותר של PTSD. מאכלים אלו כללו בין היתר שוקולד, אגוזים, מאפים וקטניות. 

למרות הממצאים המעניינים, חוקרי המחקר טוענים כי המחקר אינו בהכרח מעיד כי גורמים אלו הם שמובילים ל-PTSD, וייתכן כי ההיפך הוא הנכון – הפרעת דחק פוסט טראומתית בשכיחות גבוהה יותר מובילה את האדם למצבים שונים. כדי לדעת מה באמת משפיע על מה, יש צורך במחקרים נוספים שייבחנו את השפעתם של המנגנונים הפיזיולוגיים על קשר זה.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

מקורות

(1)  /diseases/post-traumatic-stress-disorder/
(2)  Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol (2021). 03 February 2021. https://doi.org/10.1007/s00127-020-02003-7.
(3) Ann Gen Psychiatry. 2010; 9: 32. Published online 2010 Jul 21. doi: 10.1186/1744-859X-9-32.
(4) https://www.newswise.com/articles/experiences-of-post-traumatic-stress-disorder-ptsd-linked-to-nutritional-health.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רם מירז
ד"ר רם מירז פסיכיאטריה
ד"ר איילת אביטל- מגן
ד"ר איילת אביטל- מגן פסיכיאטריה
ד"ר יהודית רונת
ד"ר יהודית רונת פסיכיאטריה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

אולי יעניין אותך - מאמרים נוספים בתחום בריאות הנפש

שאלות מתוך פורום פסיכיאטריה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו