דלג לתוכן

הפרעת דחק פוסט טראומטית, PTSD

פוסט טראומה , PTSD | Post Traumatic Stress Disorder- PTSD
המומחים של Infomed מסבירים:

הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) היא הפרעה שעלולה להיווצר בעקבות חשיפה לאירוע או לסדרה של אירועים טראומטיים הכרוכים בסיכון ממשי לאדם או לסובבים אותו. בין אירועים אלה ניתן למנות מלחמות, אירועי טרור, מחנות מוות וכפייה, אסונות טבע, תאונות קשות, מעשי תקיפה ושוד, אונס, התעללות פיזית ומינית ועוד.

לכאורה, מדובר באירועים שונים בתכלית האחד מהשני, אולם נראה כי בתגובה הנפשית להתנסות הטראומטית רב הדמיון על השוני, כפי שהדבר בא לביטוי בתסמונת הפוסט-טראומטית.

  • הפרעת דחק פוסט טראומטית, PTSD תסמינים

    מבחינה קלינית מורכבת ההפרעה מכמה תסמינים:

    • כאלה המבטאים התנסות חווייתית חוזרת בטראומה, כגון מחשבות וזיכרונות חודרניים, חזרה בחלומות וסיוטים, חזרת הטראומה בחזיונות חוזרים ומצוקה ניכרת בעת חשיפה לאירועים המתקשרים להתנסות הטראומטית.

    • תסמינים המבטאים הימנעות מכל מה שקשור לטראומה כמו ממחשבות ורגשות המתקשרים לטראומה, הימנעות ממצבים ומפעילויות המעוררים זיכרונות טראומטיים, שכחה של אירועים טראומטיים, ובהמשך גם ריחוק, ניתוק ותחושות ניכור מהסובבים, איבוד עניין, השטחת הביטוי הרגשי והיעדר ציפייה חיובית לעתיד.

    • תסמינים של עוררות-יתר כגון קשיי שינה, התפרצויות זעם, דריכות-יתר, תגובות בעתה, קשיים בריכוז ובזיכרון.

    עוד מאפיינים מוכרים לתגובה הבתר (פוסט) טראומטית הם תסמינים של דיכאון, חרדה, שימוש לרעה באלכוהול ובסמים (המיוחס לעיתים ל"טיפול עצמי" במצוקה הנפשית), מיחושים פסיכוסומטיים (כגון כאבים), רגשות אשם ("אשמת הניצול") ועוד.

    בעת היחשפות לאירועי לחץ טראומטיים מגיבים הנפגעים באופן נפשי והתנהגותי שמבטא את ההשפעה המידית של האירוע, וכן את סגנון ההתמודדות האישי עמו. בין הביטויים הנפשיים הללו, מוכרים תחושות וסימנים של בלבול וניתוק, חרדה ופאניקה, עצב ודכדוך, וכן סימני לחץ רגשי והתנהגותי שונים ומגוונים. כל אלה, מוכרים במסגרת של תגובת לחץ חדה. בהמשך, בחלוף שעות וימים, עלולים להופיע יותר ויותר תסמינים פוסט טראומטיים כגון אלה שתוארו בהרחבה. תסמינים אלה מבטאים ניסיון התמודדות נפשי עם החוויה הטראומטית הקשה, ולכן מקובל להגדירם בשלב המוקדם כתגובה תקינה למצב לא תקין. בדרך כלל, ישנה התאוששות הדרגתית והתסמינים נחלשים וחולפים. אולם, בחלק מהמקרים התסמינים מתמשכים, וכאשר שילוב של תסמינים פוסט-טראומטיים נמשך יותר מחודש, יוגדר המצב כפתולוגי - PTSD. יש לציין כי PTSD עלולה להופיע גם ללא מהלך מקדים של סימני לחץ חדים כפי שתואר, ולעיתים פורצת ההפרעה אף בחלוף חודשים מההתרחשות הטראומטית, ואז היא מכונה PTSD מושהית.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
גריאטריה
יפעת ברקת
5.0
( 7 חוות דעת )
"מומלצת בחום"
קראו עליי עוד
נוירולוגיה
ד"ר דוד אוריון
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד"ר אוריון מקצוען אמיתי!!! אנושי, אמפתי, מסביר הכל בסבלנות ובגובה העיניים. כל כך שמחים שהגענו אליו. מומלץ בחום!!! בריאות לכולם 🙏🏼"
קראו עליי עודלקביעת תור

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא הפרעת דחק פוסט טראומטית, PTSD

מה הקשר בין תזונה להפרעת דחק פוסט טראומתית?
מה הקשר בין תזונה להפרעת דחק פוסט טראומתית?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 10/02/2021

מחקר חדש מצביע על קשר בין מה שאנו אוכלים לבין הפרעת דחק פוסט טראומתית. מהם המאכלים שעשויים להפחית ומה עלול דווקא לה... לכתבה המלאה

המרגיעות הלאומיות: 4 מדיטציות שיעזרו לכם להפחית סטרס וחרדה
המרגיעות הלאומיות: 4 מדיטציות שיעזרו לכם להפחית סטרס וחרדה
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 20/05/2021

נאבקים להתרכז במשימות בעבודה? מתקשים לישון לילה שלם? סובלים מכאבי גב או צוואר? ככל הנראה שהמקור לתופעות אלה הוא הסט... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו